Fac bani în pușcărie
Deținuții reclamă România la CEDO și cer despăgubiri. Europa se conformează și ne condamnă
În lume sunt 10, 2 milioane de deţinuţi, conform World Prison Population List (WPPL). Raportările pot conţine erori cu privire la centrele de detenție din China, lagărele din Coreea de Nord precum şi din, Eritreea, Guineea-Bissau și Somalia. Grav şi îngrijorător este faptul că numărul deţinuţilor în lume continuă să crească, fapt costisitor pentru orice guvern. Aproape jumătate din deținuții din lume se află în Statele Unite ale Americii, China şi Rusia. Cu o rată de peste 700 de deţinuţi la 100.000 de locuitori SUA, are de departe cele mai populate închisori din lume. SUA are 4575 centre de detenţie. Dacă în anul 1980 SUA avea 500.000 de deţinuţi, azi sunt peste 2 milioane.
Situaţia din România
În anul 1980 în România erau 32.465 de deţinuţi. Numărul a crescut la 48.267 în anul 2000, iar la 31.12. 2014 în penitenciare se aflau 30.156 de deținuți, din care 1537 femei. După starea de recidivă, aproape jumătate sunt recidivişti. Din totalul persoanelor private de libertate existente în penitenciare, 1263 au între 18 şi 21 de ani. Există şi 253 de deţinuţi străini, în majoritate turci şi moldoveni. În prezent în România există 33 de penitenciare, 6 penitenciare spital, 3 centre de detenţie şi 2 centre educative. 16 penitenciare sunt cu regim închis de maximă siguranţă iar 16 penitenciare au regim semideschis şi deschis. Unul este pentru femei. Din punct de vedere al , , confortului” din penitenciare, în februarie 2015, lucrurile stau astfel: penitenciarul cu regim semideschis şi deschis Poarta Albă este cel mai „confortabil” având un grad de ocupare de doar 76% iar Bucureşti – Jilava de 99%, în timp ce penitenciarele de maximă siguranţă sunt foarte aglomerate. Cel de la Iaşi are un indice de ocupare de 203%, urmat de Craiova cu 187%, Gherla cu 162%, Aiud cu 129%, Bucureşti – Rahova cu 117% şi Târgşor (pentru femei) cu 97%. Numărul cel mai mare de deţinuţi se află la penitenciarul de maximă siguranţă Iaşi: 1551. Un deţinut are un cost mediu lunar de întreţinere de 535 lei. Una din problemele majore nerezolvate legate de siguranţa penitenciarelor este deţinerea ilegală de telefoane mobile. România intenționează să pună în aplicare un sistem care va bloca recepția de semnal pentru telefoanele mobile din penitenciare, începând cu 2015. Conform ANP, acest lucru ar trebui să limiteze utilizarea telefoanelor mobile în închisori, dar mai ales corupția în rândul angajaților din penitenciare. În anul 2013 au fost descoperite la deţinuţi peste 9000 de telefoane mobile. În anul 2014 au fost descoperite doar 4822 de telefoane, ceea ce înseamnă că ori deţinuţii au fost mai bine controlaţi ori a scăzut vigilenţa gardienilor.
Cât de supraaglomerate sunt închisorile
În unele ziare a apărut informaţia că închisorile din România sunt supraaglomerate, iar țări precum Suedia desfiinţează închisori din lipsă de deţinuţi. Vă prezentăm câteva statistici oficiale întocmite de ICPS (Internaţional Centre for Prison Studies). Conform adevărul.ro „preşedintele Comisiei de Abuzuri din Camera Deputaţilor, Mircea Man (PNL), a precizat că ministrul Justiţiei şi directorul Penitenciarelor vor fi audiaţi săptămâna viitoare privind condiţiile şi gradul de ocupare din penitenciare, după ce, în ultimii doi ani, au fost primite sute de plângeri de la persoane condamnate”. Dacă privim cu atenţie, statisticile din Europa (întocmite de ICPS), observăm cu uimire că țări precum Ungaria, Grecia, Belgia, Anglia, chiar și Franţa, ne depăşesc la capitolul „nivel de ocupare peste capacitatea închisorilor”. Ca să nu mai vorbim de Brazilia care are un deficit de peste 200.000 de locuri sau chiar Statele Unite care au ajuns la limita maximă. Şi atunci, de unde şi până unde, România este mereu condamnată la CEDO şi arătată din nou cu degetul de țări europene care se confruntă cu aceleaşi probleme. Statisticile vorbesc singure: Ungaria are un grad de ocupare a locurilor din închisori de 141%, Anglia 111%, Franţa 118%, Grecia 136%, Belgia 123%, Italia 108% iar România 104%. No comment.
„Suedia închide puşcăriile din lipsă de infractori”
Este știrea care a circulat de curând in mass-media. Dar haideţi să vedem statisticile. Suedia are un excedent de circa 1000 de locuri, cu un grad de ocupare a închisorilor de 84%. Dacă suntem foarte corecţi, mult mai bine decât Suedia stă Olanda, care are aproape 4000 de locuri libere, cu un grad de ocupare de 77 %. Este adevărat că România se află departe de aceste ţări, mai ales din punct de vedere al numărului de penitenciare, al condiţiilor de detenție şi a faptului că majoritatea clădirilor sunt foarte vechi. Dar nu stă atât de rău precum arată criticile. Raportat la populaţie, Statele Unite ocupă cu brio primul loc în lume cu 707 puşcăriaşi la 100.000 de locuitori. Urmează Rusia cu 467, Lituania 315, Ungaria 181, Cehia 178, România 151, Anglia 148, Franţa 102, Germania 76, Suedia 57, Finlanda 55, etc. Ca o curiozitate, cele mai multe femei închise sunt în Hong Kong. Culmea este că România care se află aproape la egalitate cu Anglia, din punct de vedere al numărului de deţinuţi raportat la populaţie este arătată mereu cu degetul chiar de englezi, ca ţară a infracţionalităţii.
Surse: International Centre for Prison Studies, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, World Prison Population List
Daca s-ar scoate puscariasii la muncan-ar mai avea timp sa se gindeasca la prostii .Trebuie introdusa in legislatia romaneasca pedeapsa cu munca silnica pentru ca puscariasul sta la caldura ,primeste 3 mase pe zi ,are apa cada fara sa miste un deget si se mai vaita can-are loc . La munca cu puscariasii ca stau degeaba