Bugetarii de lux ai Transilvaniei. Salariile de la stat, aberaţii ce sfidează orice regulă

Președintele Consiliului Județean Cluj, Horia Uioreanu, unul dintre cei mai „avuți” bugetari ai județului.

Cine-a spus că a fi bugetar înseamnă automat că ai salariu mic şi că bugetarii câştigă mai puţin decât cei de la privat? Ei bine, nu este aşa!  Transilvania Reporter vă propune un top al celor mai bine plăţiţi bugetari, figuri publice cunoscute, din cele şase judeţe ale regiunii Transilvania de Nord. Cel mai bine plătit bugetar din Transilvania de Nord vine din Bihor şi este Gabriel Mihalache, şef Serviciu Medicină Legală. Salariul său se ridică la  suma de 17.500 lei. La Cluj, cel mai bine plătit bugetar este un rector de universitate, la Sălaj un medic, iar la Satu Mare un şef de la Finanţe. În general, bugetarii de lux lucrează în justiţie, medicină, finanţe, regii de stat şi universităţi. Surpriza vine din faptul că nu şefii politici ai administraţiilor locale au salariile cele mai bune, ci dimpotrivă, ei sunt cam pe la coada topului. Unul dintre cele mai mici salarii îl are preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horia Uioreanu.

Salariile de la stat, aberaţii ce sfidează orice regulă!

În topul clujean al bugetarilor bine plătiţi este rectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, profesorul universitar Aurel Vlaicu. Acesta câştigă din salariu de profesor şi rector şi proiectele europene în care este implicat 13.229 de lei pe lună.  Este urmat de directorul Regiei Autonome de Termoficare Cluj-Napoca, Emil Miron, cu 11.553 de lei salariu lunar, atât de la RAT, cât mai ales de la Colonia Făget Energie, o societate subordonată regiei. Miron nu şi-a depus declaraţia de avere pe acest an, dar din cea de anul trecut rezultă că deţine trei terenuri care măsoară peste 2.000 de metri pătraţi, o casă şi un apartament, o maşină, nu are economii în bancă, dar nici datorii.

Urmează în clasament un alt rector, de data aceasta al Universităţii Ştiinţe Agricole şi de Medicină Veterinară, (USAMV), Doru Pamfil, al cărui venit lunar se ridică la 11.177 de lei pe lună. Pamfil mai deţine un teren de 500 de metri pătraţi într-un cartier clujean, dar şi un teren de 2.900 de metri pătraţi într-o localitate a judeţului, o casă în Cluj-Napoca, dar şi depozite în bancă de 75.000 de euro. Nu are datorii.

Şi prefectul Clujului stă bine la capitolul venit lunar. Dar aceasta nu datorită funcţiei de prefect, ci a calităţii sale de profesor universitar la UTCN. Astfel, Gheorghe Vuşcan e pe locul patru în topul bugetarilor cu salarii consistente şi câştigă 7.998 de lei de la UTCN şi de circa trei ori mai puţin ca prefect, adică numai 2.716 lei pe lună, deci un total de 10.514 lei pe lună.

Directorii de companii de stat şi regii, salarii de mii de euro

Partea de mijloc a topului este ocupată de directorii de regii autonome sau companii de stat, fie că sunt subordonate Consiliului Local, fie Primăriei. Astfel, Primăria are în subordine trei regii: RAT, al cărei director ocupă locul doi în acest top al salariilor de bugetari, RATUC, al cărei director nu are depusă declaraţia de avere, şi Regia Autonomă a Domeniului Public. Consiliul Judeţean e mai bogat în regii şi companii de stat subordonate. Are tot trei regii – Regia Drumurilor Judeţene (RADP), Regia Aeroportul Internaţional Cluj şi Regia de Administrare a Domeniului Public şi Privat (RAADPP), dar în plus are şi câteva companii subordonate – Compania de Apă Someş, Univers T, Cluj Arena, Tetarom, Centru Agro Transilvania, Clujana şi SC Pază şi protecţie Cluj SRL. Nu toţi directorii acestor instituţii cu capital de stat îşi declară, însă, veniturile. Din datele publicate însă rezultă că cel mai bine plătit dintre aceştia este directorul Companie de Apă Someş Tisa, Dorin Ciatarâş, cu un venit lunar de 8.833 de lei. Acesta are şi şapte terenuri, o casă în Cluj-Napoca şi trei apartamente în Cluj şi Floreşti. Are o maşină, dar şi economii de câteva zeci de mii de euro. În plus are venituri şi de la UTCN, care anul trecut s-au ridicat la 9.000 de lei. Locurile următoare ale topului sunt ocupate de şeful Oficiului Regional de Audit Cluj, Ioan Gherasim, cu un salariu de 8.750 de lei. El este urmat de şeful DIICOT, Mircea Hrudei, cu un salariu de 8.649 de lei. Venituri peste 8.000 de lei mai au Radu Solovăstru, rectorul Universităţii de Artă şi Design, mai mulţi auditori publici externi ai Curţii de Conturi Cluj, dar şi directorul general al Tetarom, Viorel Găvrea. Aceasta are un salariu de 8.166 de lei, dar mai deţine şi trei terenuri intravilane, două apartamente şi aproape 140.000 de lei în bancă. Un director de societate a Consiliului Judeţean Cluj bine plătit este şi şeful Aeroportului Cluj, David Ciceo. Acesta are un salariu lunar de 7.655 de lei de la aeroport la care se adaugă un venit de 2.230 de lei în calitate de preşedinte al Asociaţiei aeroporturilor. Potrivit declaraţiei de avere, acesta mai deţine șase terenuri, patru case, trei maşini, acţiuni la bancă, plus bijuterii şi tablouri de 15.000 de euro, economii de 257.000 de lei şi 6.100 de euro. Şeful Tribunalului Cluj, judecătorul Ana Seleşiu, are un salariu de circa 6.700 de lei lunar şi deţine un teren, o casă şi două apartamente.

Boc şi Uioreanu, mai pe la coadă

În clasamentul clujean urmează primarul Emil Boc. Acesta primeşte de la primărie un salariu de 4.362 de lei, la care se adaugă salariul de profesor la UBB 2.216 lei. Boc mai deţine un apartament şi o maşină şi are economii de câteva zeci de mii de lei la bancă. Salarii mai consistente au şi directorul Camerei de Conturi a judeţului Cluj, Radu Alexandru Roşu (6.000 de lei), directorul Clujeana, Dorinel Şumlea (5.500 de lei), rectorul UBB, Ioan Aurel Pop (4.856 de lei), rectorul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, Vasile Jucan (4.737 de lei), şeful Camerei Agricole Cluj, Mihai Arsene (4.323 de lei), dar şi şeful Cluj Arena, Radu Raţiu, cu 3.700 de lei. Cei mai  slab plătiţi sunt subprefectul Mihea Iuoraş care are o leafă de numai 2.597 de lei, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, care are un salariu de 2.296 de lei. Uioreanu are însă o avere considerabilă, deţinând opt terenuri deținute dinaintea căsătoriei, două case, un apartament şi o casă de vacanţă.

 

Bugetarii Bistriţei iau salarii consistente

Salarii şi venituri consistente au şi bugetarii Bistriţei. Astfel, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, se poate lăuda cu o leafă de 4.600 de lei. Moldovan deţine şi o casă de locuit, una de vacanţă, dar şi nu mai puţin de șapte terenuri dintre care unul de 45.000 de metri pătraţi. Nici vicepreşedinţii CJ Bistriţa-Năsăud, Alexandru Pugna şi Grigore Popescu, nu stau deloc rău la capitolul averi. Alexandru Pugna a câştigat de la Consiliul Judeţean în acest an aproape 30.000 de lei şi deţine un apartament în municipiul Bistriţa, două autoturisme marca Ford, mai multe depozite bancare, dar şi datorii la bănci. El are de returnat un împrumut de 22.481 de lei, care este scadent anul viitor. La rândul său, vicepreşedintele Grigore Popescu are potrivit declaraţiei de avere o casă şi un teren, iar la venituri apare doar salariul de director al unei societăţi comerciale şi o indemnizaţie de consilier de 7.590 de lei.

Primarul Bistriţei stă ceva mai modest la capitolul salariu, numai 3.053 de lei, dar, oricum, Ovidiu Creţu deţine şi el o casă şi şase terenuri.

SATU MARE

Directori cu salarii mai mari decât primarul și președintele

Așa cum în toată țara există o mare diferență între bugetari, uriașă chiar, aceeași situație o regăsim și la nivelul bugetarilor din județul Satu Mare. Dacă șeful Serviciului  Executare Silită din cadrul Direcției de Impozite și Taxe Locale Satu Mare este posesorul unui salariu fabulos de peste 100.000 de lei pe an, președintele Consiliului Județean sau primarii se „mulțumesc“ cu o leafă de 40.000-70.000 de lei pe an. Șefii de la Direcția de Impozite și Taxe Locale sunt adevărați bugetari de lux, câștigând, anual, peste 100.000 de lei.

În Primăria Satu Mare, primarul și viceprimarii sunt depășiți la salariu de mulți dintre directorii din subordine. Primarul Dorel Coica câștigă pe lună 4.000 de lei, iar cei doi viceprimari au salarii de  3.500 de lei. În schimb, șefii de la Direcția de Impozite și Taxe Locale au salarii de trei ori mai mari. Veronica Frățilă, șef Serviciu Constatare, Impunere și Control, și Dan Mirel, șef Serviciu  Executare Silită, câștigă în jur de 9.100 de lei lunar. Cei doi l-au depășit până și pe șeful lor, directorul DITL, Iosif Drimuș, care are un salariu de 8.500 de lei. Soțul celei mai bine plătite bugetare din Satu Mare, Nicolae Frățilă, șef de birou în cadrul Primăriei Satu Mare, câștigă mai puțin ca nevasta, doar 6.000 de lei, dar și el e pe lista celor care câștigă mai bine ca primarul. Listă care îi cuprinde pe secretarul municipiului, Mariana Suciu, (cu un salar de 6.000 de lei), șefa Serviciului Urbanism, Veronica Pop – 4.500 de lei, și directorul Direcției de Evidență a Populației, Ionel Torja – 4.250 de lei.

Și la Consiliul Județean Satu Mare, directorii au salarii mai mari decât președintele și vicepreședinții. Ana Erica Venemozer, directorul Direcției Economice, câștigă lunar 8.000 de lei, fiind cel mai bine plătit funcționar din Consiliul Județean. Ea este urmată de secretarul județului Satu Mare, Mihaela Crasnai, care câștigă 6.000 de lei, la fel ca și directorul Direcției Juridice, Marius Mândruț. Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, și vicepreședinții Mircea Govor și Rudolf Riedl, câștigă lunar 5.600 de lei, respectiv 4.600 de lei.

Salarii mari sunt și în Justiție. Președinții Tribunalului și Judecătoriei Satu Mare, Rodica Maxim Grosoș și Adrian Zbona, au salarii de 9.000 de lei pe lună.

Surprize de la Maramureş

De departe, cel mai mare salariu îl are Alin Căpâlnean, şeful Serviciului de Medicină Legală din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare, care încasează lunar pentru serviciile prestate nu mai puţin de 10.727 de lei. Cel de-al doilea clasat în topul bugetarilor care sunt plătiţi lunar cu „o mică avere” este Mircea Moş, directorul adjunct al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), care  ia lunar 7.182 de lei. El este urmat de şefa lui, Oana Oşanu, care are trecut pe fluturaşul de salariu  7.028 de lei. Aproape la fel de bine plătită este şi şefa Biroului Vamal de la Sighetu Marmaţiei, Lidia Mureşan, care are o remuneraţie de 6.077 de lei pe lună. La mică diferenţă se situează şi şeful Curţii de Conturi din Maramureş, Viorel Verdeş, care este recompensat pentru munca pe care o face cu 5.484 de lei în fiecare lună.

În ceea ce priveşte mai marii judeţului, şeful de la Paşapoarte, Mircea Ene, încasează lunar 5.025 de lei, mai mult decât şeful lui direct, prefectul judeţului, care are doar 4.394 de lei lunar. Nici preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, nu se poate lăuda că are cel mai mare salariu din instituţia pe care o conduce. El încasează din salariu  3.772 de lei, spre deosebire de secretarul judeţului care ia în mână 4.033 de lei. Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, ia în mână 3.256 de lei, cu 200 de lei mai puţin faţă de omologul lui de la Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş. Nici angajaţii din învăţământ nu se pot plânge de venituri foarte modeste, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Ana Moldovan, încasând lunar nu mai puţin de 4.254 de lei.

Nici magistraţii maramureşeni nu o duc foarte rău. Potrivit declaraţiilor de avere care nu au fost actualizate, în urmă cu doi ani aceştia încasau lunar salarii de la 5.700 de lei în sus. Astfel, preşedintele Tribunalului Maramureş, Cristina Laura Lihet, potrivit declaraţiei de avere depusă în 2 martie 2012, încasa o remuneraţie lunară de 7.025 de lei. Andrei Rus, vicepreşedintele Tribunalului, mergea acasă în perioada similară cu 6.594 de lei, sensibil mai puţin decât Viorica Ciucă, şeful Secţiei Civilă I, care încasa 7.255 de lei lunar. Omoloaga ei de la Secţia Penală, Oresia Gondor, avea trecut pe fluturaşul de salariu 6.791 de lei, iar şeful Secţiei Civilă II, Antoniu Simon, 5.791 de lei.

BIHOR

 

Medicina legală cea mai bine plătită

Potrivit declaraţiei de avere postată pe site-ul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, medicul Gabriel Mihalache , şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor,   a realizat în 2012 venituri în valoare de 210.000 de lei, media veniturilor lunare a fost de 17.500 de lei. Un alt medic ale cărui venituri sunt impresionante este şeful Clinicii de Diabetologie, dr. Amorin Popa. Potrivit declaraţie sale de avere, în anul 2012, acesta a reuşit să adune din activităţi independente 241.413 lei, iar salariile de la Spital şi de la Universitatea din Oradea i-au rotunjit veniturile cu 96.233 de lei. Media lunară a câştigului doctorului Amorin Popa ajunge la aproximativ 28.000 de lei, din care 8.019 lei din salarii.

Potrivit declaraţiei de avere, preşedintele Tribunalului Bihor, judecătorul Constantin Manoliu, are un venit anual de 124.000 de lei, adică aproximativ 10.300 lei lunar, în timp ce Dana Cigan, preşedinta Curţii de Apel Oradea, câştigă 116.757 de lei pe an, adică 9.729 de lei pe lună.

Când vine vorba despre funcţionarii Primăriei din Oradea, Marius Moş, directorul executiv al Direcţiei de Management cu Finanţare Europeană, a avut în 2012 venituri de 85.755 de lei.  De la Primăria Oradea a primit 50.778 de lei, de la Federaţia Filantropia 24.000 de lei, iar de la Regia de Transport Local Oradea încă 10.977 de lei. Venitul lunar al directorului  s-a situat în jurul sumei de 7.100 de lei.

SĂLAJ

 

Cel mai bine bine plătit bugetar sălăjean este un medic

Topul celor mai bine plătiţi bugetari sălăjeni este condus de medicul legist Liviu Oroianu, şeful Laboratorului de Medicină Legală Sălaj şi preşedintele Colegiului Medicilor Sălaj. El a adunat anul trecut din salariu suma  de 140.245 de lei, echivalentul unei medii lunare de 11.687 de lei. Locul al doilea este ocupat de şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, Iosif Ghiurca. Acesta a câştigat, în 2012, 88.600 de lei, din care 75.600 de lei reprezintă salariul său ca inspector şef, iar 13.000 de lei este indemnizaţia pe care a primit-o ca şi membru al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Sălaj. Astfel, șeful IPJ Sălaj a dus lunar acasă puțin peste 7.000 de lei. Şeful IPJ este urmat de preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, care a adunat anul trecut 84.748 de lei -72.748 de lei indemnizaţia de preşedinte, iar 12.000 de lei retribuţia corespunzătoare calităţii sale de membru în Asociaţia de dezvoltare intercomunitară Someş-Tisa. Primarul Zalău, Radu Căpîlnaşiu, nu se poate lăuda cu un salariu foarte mare. Din declaraţia sa de avere rezultă că a fost plătit în 2012 cu 36.642 de lei, adică puţin peste 3.000 de lei pe lună.

Magistraţii, „sfioşi” cu averile

Dintre şefii instanţelor din Zalău, doar preşedintele Judecătoriei Zalău, judecătorul Claudiu Podar, are depusă declaraţia pe anul 2013. El a câştigat, anul trecut, din salariu 6.100 de lei pe lună, la care se adaugă 630 de lei – bani de chirie.  Preşedintele Tribunalului Sălaj, judecătorul Kende Monica, are declaraţie depusă doar în 2012. Conform acestei declaraţii, ea a câştigat în 2011 (când nu deţinea încă funcţia de preşedinte al instanţei) 79.479 de lei. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Crin Bologa, nu şi-a mai depus declaraţie din 2011. Este, însă, o declaraţie „cu greutate”, pentru că precizează faptul că procurorul câştigase în anul precedent, din salarii, 110.490 de lei, net, în jur de 9.500 de lei pe lună.

Autori: Clauda Romitan, Cristina Cîcău, Anca Miklos, Claudia Bonchiş, Olimpia Man

 

[stextbox id=”custom” caption=”Top Cluj Bugetari bine plătiţi:”]

Rectorul UTCN, Aurel Vlaicu-13.229 de lei

Directorul RAT, Emil Miron-11.533 de lei

Rectorul USAMV, Doru Pamfil-11.177 de lei

Prefectul Vuşcan Gheorghe-7.998 de lei de la la UTCN plus 2.716 de lei de la prefectură

Directorul Companiei de Apă Someş, Dorin Ciatarâş-8.833 de lei

Şeful Oficiului Regional de Audit Cluj, Ioan Gherasim-8.750 de lei

Şeful DIICOT Cluj, Mircea Hrudei-8.649 de lei

Rectorul UAD, Radu Solovăstru-8.359 de lei

Auditor al Curţii de Conturi Cluj, Iuliu Avram-8.333 de lei

Director Tetarom, Viorel Găvrea-8.166 de lei

Directorul Aeroportului Internaţional Cluj, David Ciceo-7.655 de lei

Primarul Emil Boc-4.362 de lei de la primărie şi 2.216 de lei de la UBB

Directorul Camerei de Conturi a judeţului Cluj, Radu Alexandru Roşu-6.000 de lei

Directorul Clujana, Dorinel Şumlea-5.500 de lei

Reactorul UBB, Ioan Aurel Pop-4.856 de lei

Directorul Cluj Arena, Radu Raţiu-3.700 lei

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu-2.296 lei

[/stextbox]

 

[stextbox id=”alert” caption=”Top 15 bugetari de lux în Nord Vest”]

Gabriel Mihalache, şef Serviciu Medicină Legală Bihor – 17.500 de lei

Liviu Oroianu, şeful Laboratorului de Medicină Legală Sălaj – 11.687 de lei

Alin Căpâlnean, şeful Serviciului de Medicină Legală Baia Mare – 10.727 de lei

Constantin Manoliu, preşedintele Tribunalului Bihor – 10.300 de lei

Dana Cigan, preşedinta Curţii de Apel Oradea – 9.729 de lei

Crin Bologa, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj – 9.500 de lei

Dan Mirel, șef serviciu Direcția de Impozite Satu Mare – 9.100 de lei

Veronica Frățilă, șef serviciu Direcția de Impozite Satu Mare – 9.100 de lei

Rodica Maxim Grosoș, președinte Tribunalul Satu Mare – 9.000 de lei

Adrian Zbona, președinte Judecătoria Satu Mare – 9.000 de lei

Iosif Drimuș, directorul Direcției de Impozite și Taxe Satu Mare – 8.500 de lei

Ana Erica Venemozer, director Consiliul Județean Satu Mare  – 8.000 de lei

Marius Moş, director Direcţia de Management cu Finanţare Europeană Oradea – 7.100 de lei

Mircea Moş, director adjunct AJOFM Maramureș –  7.182 de lei

Oana Oşanu, director AJOFM Maramureș  -7.028 de lei

[/stextbox]

 

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Corcodel says:

    Faptul ca unii directori de mari unitati cu capital si multi salariati sau cu responsabilitate deosebita ca dl. Ceataras de la Regia de Apa sau d-na Selesiu , defa Tribunalului Cluj au salarii de 6 000 – 8 000 lei nu este un lucru exagerat, poate merita mai mult, dupa parerea mea. Grav este altceva, faptul ca exista oameni care sunt hoti si totodata handicapati care fura inca de 10 ori salariile primite lunar, Exemplu cel mai rusinos este a lui Zaharescu Florin care avea lunar 13 600 lei lunar si frua mii de euro anual. Recent a fost dat afara de nour presedinte al Societatii de Radio.

    • Robert says:

      Robert Cotono
      Domnul Zaharescu este vecinul meu de pe strada IB Deleanu. De fiecare data de Pasti si de Craciun la poarta lui este o adevarata parada de masini cu lingai care vin cu sacose si damigene de tuica si vin. Este mare director , are masina la scara , isi plimba toata ziua cainele prin cartier dar este un om de nimic, nu stie nici sa raspunda la salut iar sotia lui , o alta ingamfata, o familie de nenorociti.

  2. muresan ion says:

    baaaa corcodel de la compania de apa ,seful tau are mare harem ca si-o anagajat toate curvele la cosmelie pe banii prostilor…ce sa mai zici ca seful tau ceataris este si egumen de biserici….

  3. Clienti OTP nemultumiti says:

    JUDECĂTORIA BAIA MARE (COMPLETUL nr 2) – LOVEȘTE DIN NOU JUDECĂTORII SUNT CORUPȚI SAU INCOMPETENȚI ?!!!!! Desi ANPC a câștigat procesul împotriva OTP Bank în luna februarie 2016 DEFINITIV ȘI IREVOCABIL pentru eliminarea tuturor clauzelor abuzive – Judecătoria Baia Mare încă mai respinge dosare de-ale clienților împotriva acestei bănci , care au dat în judecată ptr eliminarea acestora si restituirea tuturor sumelor încasate abuziv atâția ani . 01.03.2016 Ora estimata: 8:30 Complet: Completul nr. 2 Civil dr. familiei si minori NCPC Tip solutie: Respinge cererea Solutia pe scurt: Respinge excepţia lipsei de interes. Respinge excepţia prescripţiei extinctive. Respinge acţiunea civilă. Document: Hotarâre 1415/2016 01.03.2016 http://portal.just.ro/182/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=18200000000119928&id_inst=182 21 de procese au fost deschise de clienții băncii OTP din Baia Mare și ÎNCĂ NU este NICIUNUL DEFINITIV ȘI IREVOCABIL. http://portal.just.ro/182/SitePages/Rezultate_dosare.aspx?k=otp%2C%20nulitate&a=%20scope:vDosar%20MJmpIdInstitutie=182

Postaţi un comentariu