Siria, de la splendoare la ruine
Agenţiile de turism organizau acum câţiva ani excursii într-una din cele mai frumoase destinații din lume, Siria. Populaţia Siriei era de 20, 8 milioane în 2010. Oraşe ca Damasc, Aleppo, Hama, Palmira te așteptau cu mărturii istorice de mii de ani. Începând cu anul 1400, Siria a fost pentru 100 de ani sub dominație mongolă, iar în următorii 400 de ani, sirienii au fost sub dominația Imperiului Otoman. Istoria modernă a țării a început în 1946, anul în care a fost dobândită independența, odată cu retragerea trupelor franceze.
Damasc este capitala țării cu o populație de 1, 7 milioane (2009). Este considerat cel mai vechi oraş din lume, populat continuu cu o istorie de peste 9.000 de ani şi totodată prima capitală a noii lumi arabe. În atmosfera orientală a Damascului, Marea Moschee Umayyada străluceşte precum un diamant. E locul sfânt al întregii lumi arabe. Moscheea a fost construită între anii 706 – 715. Palatul Azm din Damasc a fost construit în anul 1750 ca rezidență pentru guvernatorul otoman al Damascului. În prezent adăpostește Muzeu Național de Artă.
Alep este cel mai mare oraş din Siria, situat la circa 50 de kilometri de graniţa cu Turcia. Centrul vechi, datorită valorii istorice, a intrat în patrimoniul UNESCO în anul 1986. În anul 2006, orașul Alep a câştigat titlul de „Capitala Islamică a Culturii”. Una dintre cele mai impunătoare clădiri din Alep este cetatea construită în secolul al XIII-lea de către Ali Sayf al-Dawla, un exemplu al arhitecturii militare arabe din perioada medievală. Marea Moschee din Alep este o altă minune arhitectonică, încărcată de istorie. A fost înălţată în secolul al VIII-lea.
Cum se îngroapă o comoară
- Preşedintele Bashar al-Assad (50 de ani) este preşedintele Siriei din anul 2000. Tatăl său a fost Hafez al-Assad, care a condus Siria timp de 30 de ani, până la moartea sa.
- În martie 2011 au avut loc primele manifestații populare la Damasc, care cereau reforme sub sloganul: „O Sirie fără tiranie”
- Rebelii lansează o bătălie pentru „eliberarea Damascului”, dar sunt respinşi brutal cu ajutorul armatei.
- În iulie 2011 colonelul Riad al-Assaad, un dezertor refugiat în Turcia, anunţă crearea Armatei Siriene Libere (ASL), cu obiectivul de a lupta împotriva regimului Bashar al-Assad.
- Rebeliunea se transformă într-un război brutal și complex, între armată, rebeli, dar și cu intervenția grupărilor jihadiste, Al Qaida și Statul Islamic.
- În martie 2013, bilanţul războiului civil din Siria ajungea la 70.000 de morţi şi cel puţin 1 milion de refugiaţi, potrivit AFP.
- Are loc un atac cu rachete la aeroportul din Damasc.
- În 4 iunie 2013, Franţa susţine că în Siria a fost utilizat gaz de luptă sarin (gaz interzis, inclus în prima clasă a armelor de distrugere în masă).
- Războiul din Siria a făcut în patru ani peste 240.000 de morți, dintre care 12.000 de copii, informează France Presse.
- Teritoriul Siriei devine tot mai divizat fiind ocupat de diverse grupări.
- Pierderile economice pentru Siria sunt estimate la peste 200 de miliarde de dolari, de la începutul conflictului (2011), se arată într-un raport susţinut de ONU.
- 30% din populaţie a ajuns în sărăcie și se luptă acum doar pentru supravieţuire.
- Peste 50% dintre copii de vârstă şcolară nu mai merg la cursuri de circa 3-4 ani.
- Orașul istoric Alep este ruinat.
- În octombrie 2012, o parte a Marii Moschee din Alep, monument arhitectural unic, a suferit distrugeri importante. În interior, tapiseriile au fost arse, iar vitraliile sparte. Relicve aparţinând, profetului Mahomed (trei şuviţe de păr şi un fragment de dinte) au fost furate. Mai multe exemplare din Coran au fost arse și rupte.
- În 24 aprilie 2014, minaretul moscheii istorice din Alep s-a prăbuşit în urma luptelor.
- În iulie 2015 o explozie a deteriorat zidurile cetăţii antice din oraşul Alep.
- Majoritatea locuitorilor oraşului Alep au părăsit oraşul, iar cei foarte săraci trăiesc acum printre maldăre de ruine și moloz.
Institutul Internațional de Studii Strategice (IISS) a arătat ca, deși ISIS a atras mulți străini, ar putea mobiliza în curând circa 250.000 de luptători din Siria și Irak. Conducerea lor este formată în general din rândul irakienilor care au făcut parte din serviciile de informații militare lui Saddam Hussein.
„În Siria, Alep a fost unul dintre cele mai splendide orașe ale romanității orientale, sau Damascul – una din minunile lumii – sunt practic distruse în urma acestor războaie din 2010-2011”, declarație Emil Hurezeanu, pentru Digi 24.