Scăpăm de țigări? Nici vorbă, au apărut cele electronice

Aproape 80% din fumători (pe plan mondial) trăiesc în țările cu venituri mici și medii.  Consumul de tutun este în creștere la nivel global, deși este în scădere în țările bogate.

Știați că…

– Azi în lume există 1, 1 miliarde de fumători. După părerea specialiştilor, această cifră va urca la 1.6 miliarde în următoarele două decenii;

– În țările sărace, până la 30% din veniturile fumătorilor sunt cheltuite pe tutu;
– În Statele Unite, fiecare pachet de ţigări vândut costă indirect societatea (în mod special serviciile medicale) 18, 05 dolari.
– Se estimează că în acest secol 1 miliard de oameni vor muri din cauza bolilor legate de fumat.
– Sub 11% din populația lumii este protejată de legile antifumat la nivel național.
– Serviciile legate de sănătate (în directă legătura cu fumatul) sunt disponibile doar în 19 țări, reprezentând 14% din populația lumii.
– Doar 19 țări, reprezentând 15% din populația lumii, îndeplinesc condiţiile de avertisment şi prevenire a populaţiei împotriva fumatului (prin interzicerea publicităţii sau promovării ţigărilor)

– 27 de țări, reprezentând mai puțin de 8% din populația lumii, au taxe de impozitare a tutunului mai mari de 75% din prețul de vânzare cu amănuntul?

[stextbox id=”custom”]

Țigările electronice bune sau rele?

Deși nu putem fi siguri că țigările electronice sunt inofensive, totuşi ele sunt mult mai puțin dăunătoare decât tutunul obisnuit” Action on Smoking and Health

no-smoking,  -no-electronic-cigarettes-06826

„Aceste ţigări electronice ar trebui să fie interzise şi în spațiile închise, fiindcă acestea pot fi la fel de toxice pentru fumătorii pasivi ca ţigările normale”. World Health Organization

[/stextbox]

Țigările electronice, cunoscute sub numele de e-țigări, au diverse forme (de ţigară, de pix de trabuc, etc) fiind acționate cu baterii. Aparent nu există nici ardere, nici fum si nici miros. Cartuşul din interior conţine: nicotină între 0 și 48 mg/ml., apă, glicerină, propilenglicol şi diverse arome. Practic, ţigara este asemănătoare unui aerosol inhalat de utilizator.

În urma studiilor făcute de specialiști aceștia au tras următoarele concluzii: țigările electronice (e-țigări) devin tot mai populare, mai ales în rândul tinerilor. Faptul că se vehiculează ideea ca pot înlocui fumatul nociv și că prin folosirea lor se poate  renunţa la fumat le fac atât de apreciate și folosite. Deocamdată există un vid de reglamentari clare în ceea ce priveşte aceste ţigări. Producătorii susţin că ţigarile electronice emit doar nişte vapori de apă inofensivi. Unii specialiştii susţin că aceşti vapori conțin toxine, unele cancerigene. Deocamdată nu se cunosc efectele în timp asupra sănătății care rezultă din utilizarea normală sau pasivă în cazul ţigărilor electronice.

Tinerii şi aromele de căpșuni , ciocolată sau caramel

Aceste ţigări electronice au încântat  în mod special tinerii care doresc să fumeze, dar gândesc că țigara obișnuită este un rău. Ei apreciază în mod special diversele arome care le oferă un gust plăcut. Marketingul puternic al producătorilor „driblează” oarecum legile prin folosirea acestor arome și asemuiesc aceste țigări cu guma de mestecat sau vata de zahăr, însă omit să sublinieze faptul că la baza substanţelor folosite se află tot nicotina, iar nicotina creează în timp dependență.

no-smoking-signs-no-smoking-electronic-cigarettes-only-permitted-81450-ba

Potrivit unor studii numărul de adolescenţi care au început să fumeze ţigări electronice s-a dublat în ultimii ani. Alarmant este faptul că numărul tinerilor care folosesc aceste țigări crește. Ce se întâmplă în continuare?  Întrebarea este fără răspuns, cel puţin deocamdată. Specialiştii se tem că tinerii care se apucă de fumat ţigări electronică nu fac decât primul pas spre trecerea la ţigara obişnuită.

„În anul 2014 existau pe piaţa 466 de mărci de ţigări electronice la nivel global, pe o piață de 3 miliarde dolari”. World Health Organization

Distribuie:

Postaţi un comentariu