O industrie îngropată: prima fabrică de păpuşi din România a dispărut
Printre cele mai cunoscute fabrici ale Aradului, ne amintim de Fabrica de Textile Arad „UTA” şi Fabrica de Păpuşi „Arădeanca”, fabrici care erau adevărate motoare de producţie ale judeţului. Celebrul simbol UTA a dispărut complet de pe harta Aradului. UTA a însemnat şi cea mai iubită echipă de fotbal a Ardealului prin faptul că a cucerit de şase ori campionatul şi de două ori Cupa României. Azi echipa se zbate pentru supravieţuire undeva prin ligile inferioare. Deşi situaţia economică a fabricii de textile a fost din ce în ce mai gravă, niciun consiliu de administraţie nu a făcut aproape nimic pentru a salva UTA de la faliment. Alături de UTA, nici Fabrica de Păpuși „Arădeanca” nu a avut o soartă mai bună. Înainte de anul 1989, “Arădeanca” avea peste 1200 de angajaţi şi multe comenzi pentru export. Piaţa ţărilor socialiste dar şi a altor ţări arabe sau chiar occidentale înghiţeau toată producţia. Nici ungurii, bulgari sau iugoslavii nu au avut o asemenea fabrică cu o producţie de jucării atât de mare. Doar ruşii aveau câteva fabrici de jucării, dar calitatea păpuşilor ruseşti era departe de cea a celor fabricate la Arad.
S ă ne amintim de copilărie
În anii ’60, la mare modă erau păpuşile pionier. Acestea aveau haine de schimb şi se puteau îmbrăca în coşar, medic sau marinar. Au urmat păpuşile „Bebe”. În anii 80, răţoiul „Donald” face furori. Nu exista nicio casă cu copii fără „Donald”. Răţoiul era din plastic, fiind pictat manual. Pe un braț era tatuat cu o inimă străpunsă sau o ancoră marinărească. Alte păpuşi rămase în memoria parinților de azi, erau „Negresa” din Africa, sau hazlia păpuşă cu pistrui. La puţin timp după încheierea Jocurilor Olimpice de la Montreal (1976) unde Nadia Comăneci obţinea prima notă maximă din istoria Jocurilor Olimpice, fabrica de păpuşi „Arădeanca” realizează o păpuşă care poartă numele „Nadia”.
Scoasă la vânzare atât în ţară, cât şi în străinătate, micuţa păpuşă echipată în trening de culoare albă, cu tricolor pe care stătea scris cu mândrie numele România, a avut un succes extraordinar, aducând bani frumoşi la bugetul statului. După revoluţie, Arădeanca şi-a pierdut încet, încet pieţele de desfacere. Dar și piața din România. Au fost aduse din import celebrele păpuşi „Barbie”, scumpe dar căutate de către românii cu dare de mâna care doreau cadouri speciale pentru copiii lor iar jucăriile îndoielnice produse în China sau Turcia au invadat piața cu preţuri de nimic. Încercările de supravieţuire de după anii ’90, precum producerea piticilor de grădină, a păpuşilor Nadia Comăneci, Oana Zăvoranu şi Cleopatra Stratan nu au reuşit să salveze fabrica de la faliment. În anul 2014, după intrarea în faliment a fabricii, o mică rază de speranță a apărut prin preluarea afacerii de foştii preşedinţi ai Consiliului de Administrație, care şi-au făcut o nouă firmă ”Păpuşi Arădeanca” şi au închiriat hala de producţie a păpuşilor. Se încearcă continuarea unei mici producţii de păpuşi româneşti.
[stextbox id=”custom”]
„Din păcate, asta este lumea în care trăim! Păpuşelele româneşti, delicate, fine, scumpe, obţinute pe sub mână de dragii noştri părinţi, nu aveau cum să supravieţuiască tuturor chinezăriilor de pe toate tarabele, din toate intersecţiile, gurile de metrou, pieţe, etc… Oare nici unul dintre noi nu a cumpărat copilaşilor macar o dată o jucărie care nu îşi merita banii? Nu-i aşa că e mai uşor să cumperi ceva foarte ieftin pe care rişti (99%) să îl/o arunci la gunoi în 24 de ore, maxim? E frumos că ne apucă nostalgia dragilor noastre păpuşele, de când eram de vârsta fetiţelor noastre, dar câte dintre noi, mămicile din zilele noastre, sprijinim produsele româneşti? Câte chinezării aţi aruncat, dragi mămici, la gunoi, până la cei cinci ani ai copilaşilor? V-aţi gândit atunci când aţi cumpărat toate gunoaiele pe care le găsiţi cum ieşiţi din casă, că mă bine era să promovaţi produse muncite de dragii noştrii români? E mai bine să citim cu tristeţe, să trăim din amintiri, să ne plângem, să criticăm?”, comentariu pe Facebook al unei mămici.
[/stextbox]
fabrica care a dat unele din cele mai frumoase papusi