Maramureșul din zbor: Turist pentru o zi în Budești și Breb
Budești și Breb, două dintre satele maramureșene despre care s-a vorbit în ultimii ani doar la superlativ sunt astăzi oaze de liniște și ospitalitate pentru toți turiștii care chiar și pe fugă își propun să le viziteze. Dacă nu îți distrugi mașina venind dinspre Cluj-Napoca prin Târgu Lăpuș și Cavnic, nervii îți vor fi puși din nou la încercare în Breb unde în locul urării de „Bine ați venit” vizitatorii ar trebui să fie întâmpinați cu un indicator care să interzică intrarea mașinilor „de oraș” în satul despre care mulți dintre cei care i-au bătut ulițele au spus că nu s-ar mai vedea plecați. Localnicii și proprietarii de pensiuni spun că autoritățile trec cu vederea nemulțumirile lor și nu fac nimic în termeni de infrastructură. În aceste condiții, dacă vii încărcat cu bagaje pentru a-ți petrece concediul în zonă, mașinile de teren rămân cam singura opțiune care să te ducă spre locurile de cazare în satul Breb.
La 25 km de Sighetu Marmației și la 52 km de Baia Mare, împreună cu Hoteni și Sat Șugatag, satul Breb aparține de comuna Ocna Șugatag de care îl despart 7 km. Hotarul satului este destul de întins, el se învecinează cu cinci localități: Budești, Sârbi, Ocna Șugatag, Hoteni, Mara și un sat din zona Chioarului numit Șurdești.
Trecând peste inconvenientul drumului, așa cum ne îndeamnă autoritățile locale și județene cu statornicie să o facem, într-o zi obișnuită de iulie, în Breb nu vezi oameni pe ulițe. Îi poți zări, cu mic, cu mare la adunatul fânului, îi poți vedea în curțile gospodăriilor preparând caș proaspăt sau pe dealurile din apropiere la cules de afine. Casele lor, multe dintre ele păstrându-și autenticitatea din bătrâni, par să te invite să le calci pragul. Tot din Breb poți să pornești pe Drumul Verde, un circuit de o rară frumusețe care leagă șapte sate. Traseul este destinat exclusiv transportului eco: trăsuri, căruțe, biciclete sau pe jos. Drumul verde se întinde pe 88 de kilometri care traversează Masivul Gutâi și șapte localități: Ocna Șugatag, Budești, Hoteni, Hărnicești, Breb, Desești și Mara.
Nu poți pleca din Breb fără să nu fi ajuns la biserica de lemn care se distinge drept una dintre cele mai semnificative monumente de acest fel din Maramureș, datorită în primul rând vechimii structurii construcției, din 1622, turnului din 1531, cel mai vechi păstrat și ferm datat la bisericile de lemn din țară, apoi prin pictura murală din 1626, parțial vizibilă, una dintre cele mai vechi păstrate în bisericile de lemn din țară. Nu îți va fi ușor să găsești ulița pe care este situată biserica și cu siguranță vei străbate alte trei-patru cărări până vei zări printre copaci retrasa așezare. Până acolo vei întâlni câini prietenoși și poate niște gâște gălăgioase. Atenție la veverița care ar putea să îți taie calea și să te devieze de la traseul inițial. Iar dacă vrei să înnoptezi în sat, o poți face la una dintre casele de tip pensiune. Gazde prietenoase, camere amenajate tradițional, mâncare preparată chiar în gospodărie.
E soare-n Maramureș
Din Breb se ajunge cu ușurință în Comuna Budeşti, aşezată în bazinul superior al râului Cosău, la poalele munţilor Gutâi, care-şi ridică semeţ vârful Creasta Cocoşului la 1447 m. Munţii Gutâi, din care o parte sunt în hotarul Budeşti, de origine vulcanică, au vârfurile dezvelite, iar mai jos sunt acoperiţi cu pășuni presărate cu jnepeni, ienuperi şi afinişuri continuate spre poale cu păduri de conifere şi fag. Aceşti munţi străjuiesc comuna Budeşti în partea de sud-vest, făcând hotarul cu oraşul Cavnic, cunoscut centru minier din Maramureş.
Impresionantă în Budești-Josani este Biserica de lemn de secol XVII, construită în 1643 din lemn de stejar și având dimensiuni apreciabile: 18 metri lungime și 8 metri înălțime. În interior se păstrează icoane pe sticlă foarte vechi și icoane pe lemn din sec. XVI, un manuscris din 1684 și o parte dintre zalele legendarului haiduc Pintea Viteazul. Localnicii încurajează drumețiile în această zonă, mai ales în munții Gutâi până pe Creasta Cocoșului, în locuri de o rară frumusețe, cu păduri dese și poieni întinse. O excursie de o zi poate fi încheiată la una dintre pensiunile din Budești unde mâncarea tradițională, preparată de sătence din produse locale, te va face să revii iar și iar în acele locuri: Ciorba de fasole cu ceapă roșie, mămăliguța cu brânză și cornulețele cu gem, laptele proaspăt fiert dimineața și roșiile culese din grădină. Seara te poți retrage fie în intimitatea unei camere decorate tradițional, fie poți alege să îți petreci timpul într-un jacuzzi la pensiunile care oferă servicii de patru margarete.
„Ne-am strâns aici ca împreună cu sătenii să construim un turism nou, bazat pe experiențe autentice. Aici, omul e credincios și simplitatea locului vindecă mintea aglomerată și obosită de oraș. Credem mult în producția locală, astfel furnizorii noștri sunt chiar oamenii din sat. În același timp, cu cât ne mărim comunitatea, cu atât ne vom putea ajuta vecinii, oferindu-le locuri de muncă la noi sau cumpărând una-alta chiar de la ei din grădină. Nu vrem să mai plece la lucru în străinătate, când Maramureșu’ îi un loc așa luminos”.
Cu astfel de mesaje sunt ispitiți vizitatorii pe plaiurile maramureșene. Iar odată ce ai pus piciorul în această lume, îți va fi greu să te desparți de soarele blând din ogradă, de apa de izvor și de pâinea de casă scoasă special pentru tine din cuptor.
Dimineața, după ce ți-ai băut cana de lapte proaspăt fiert și după ce îți iei rămas bun de la aceste locuri cu promisiunea că vei reveni pe Drumul Verde cu, sau fără mașină, înapoi spre casă poți alege să te oprești în Șurdești pentru a vizita Biserica de lemn dedicată Sfinților Arhangheli, inclusă din anul 1999 în lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Acolo ai toate șansele să întâlnești alți turiști veniți să se bucure de soarele Maramureșului și să schimbați între voi impresii despre frumusețea locului. Doar vă aflați, nu-i așa, lângă ceea ce era cea mai înaltă biserică din lemn din toată Europa (cu turla de 54 m şi o înălţime totală de 72 m) până acum câţiva ani, când noua biserică a mănăstirii Peri din Săpânţa, de 78 m înălţime, a fost construită.