Video/ Vivariul, oaza de sălbăticie din inima Clujului
Chiar dacă nu are o grădină zoologică, Clujul se poate lăuda cu numeroase „oaze de sălbăticie”, în care animale dintre cele mai exotice trăiesc la fel ca în habitatul lor natural. Un astfel de loc este Vivariul Univerisității Babeș-Bolyai, locul în care șerpii și reptilele sunt instrumentul de lucru al viitorilor biologi clujeni și al psihologilor care încearcă să trateze fobiile pacienților lor.
Vivariul Universității Babeș-Bolyali (UBB), a fost deschis în anul 2001, la inițiativa unor studenți dornici să aibă la îndemână și partea practică a materiei studiate. Aflat la demisolul Institutului de Zoologie de pe strada Clinicilor, Vivariul a început cu doar o colecție de reptile și amfiebieni, pentru ca 13 ani ani mai târziu să găzduiască în cei peste 300 de metri pătrați, nu mai puțin de 57 de specii de reptile, pești, amfibieni sau păsări.
„ Vivariul are în primul rând un scop didactic. El se mulează pe necesitățile didactice ale studenților și nu este neapărat adresat publicului, cum este de exemplu o grădină zoologică. Împreună cu Muzeul Zoologic noi reprezentăm partea practică a actului didactic pentru studenți: ei învață în teorie despre specii de animale și comportamentul lor, iar la noi pot vedea aceste lucruri pe viu. Vivariul a fost înființat la inițiativa unor studenți, care aveau nevoie de așa ceva”, explică Octavian Craioveanu, unul dintre biologii Vivariului.
Expoziția permanentă găzduiește în principal specii comune, însă colecția cuprinde și animale cu o spectaculozitate mai ridicată, care să deservească și interesul publicului vizitator și nu doar cel al cercetătorilor.
„ Deși avem permisiunea de a ține specii în captivitate în scop științific, din considerente etice, încercăm să nu facem asta. Avem câteva, dar ele sunt aici pentru că nu s-ar mai putea hrăni în libertate sau pentru că sunt bolnave. În mare parte, avem specii născute în captivitate. Dintre speciile cu o spectaculozitate mai ridicată, avem șerpi constrictori de mari dimensiuni, șerpi Boa, pitoni, șerpi veninoși, diferite specii de constrictori de talie mică, anaconda, crotali diamant, viperă pufăitoare sau viperă de bambus din China”, spune biologul clujean.
Colecția de animale găzduită de Vivariu face obiectul multor lucrări de doctorat realizate de absolvenții unor specialității din acest domeniu. Dincolo de dimensiunea științifică, Vivariul este și locul unde ofidiofobii (persoanele care dezvoltă fobii față de șerpi) își întâlnesc cele mai mari temeri.
„Au fost cazuri în care persoane suferinde fobii serioase au reușit, venind aici, să-și țină această frică sub control printr-o desensibilizare progresivă cu speciile pe care le avem noi în colecție. Este vorba despre un contact de intensitate scăzută în primă fază care aduce fobia la limite rezonabile”, explică Octavian.
Frica de șerpi este o problemă destul de comună însă o fobie accentuată față de aceste animale, poate cauza pacientului probleme dintre cele mai serioase.
„Deși mediul în care trăim în prezent s-a modificat foarte mult, fricile pe care le trăim sunt în strânsă legătură cu factori care țin mai mult de Evul Mediu. De aceea, deși în zilele noastre posibilitatea decesului într-un accident de mașina ar fi mult mai mare, nu întâlnim persoane care să aibă fobii de mașina/condus, ci în continuare auzim persoane care susțin că sunt speriați de șerpi, păinajeni etc, lucruri pe care în ziua de astăzi nu le întâlnim la orice pas, dar care totuși s-au menținut de-a lungul timpului. Aceasta poate fi o explicatie evoluționistă, creierul nostru fiind încă adaptat pericolelor antice mai mult decât celor moderne. De asemenea, aceste fobii au legătură și cu mediul în care creștem. Vedem că cei din jurul nostru sunt speriați de șerpi, învățăm că sunt un pericol, anticipăm frica și în final o preluăm. Această fobie poate apărea și ca urmare a unei confruntări directe cu stimulul (în acest caz, șarpele). Nu toate persoanele care au văzut un șarpe vor dezvolta o fobie întrucât la unele poate fi vorba despre o predispoziție sau despre alte mecanisme. O fobie este considerată extrem de gravă atunci când îți afectează planurile și te face să refuzi oportunități, te împiedică să evoluezi sau să trăiești la parametrii normali. În astfel de situații, expunerea controlată la stimul se poate dovedi foarte utilă în tratarea sau ameliorarea fobiei”, spune Carmina Stejar, psiholog.
Chiar dacă nu lucrează cu câini sau alte animale vesele și jucăușe, Octavian nu a încetat niciodată să iubească această meserie, pe care o practică de mai bine de 25 de ani. Vivariul se pregătește în perioada următoare de o renovare masivă, care implică multă muncă și implicit mutarea coelcțiilor în alte spații.
„Este o meserie frumoasă și care necesită ce-i drept o atenție mai mare mai ales atunci când lucrez cu specii periculoase. Stagnarea nu înseamnă evoluție. Ne vom extinde, vor avea loc renovări și redotări. Vom achiziționa echipamente și colecții noi, ne vom extinde cu un centru de diagnostic, consiliere și terapie asistată de animale unde persoanele cu fobii și alte probleme vor găsi o echipă ce va face lucruri foarte bune în acest domeniu”, adaugă Octavian Craioveanu.
Până atunci, clujeni pot vizita expoziția permanentă de la Vivariu, zilnic, de marți până vineri, între orele 10 și 16, programul de weekend fiind de la ora 10 la 14. Prețul de intrare este de 5 lei pentru adulți și 2, 5 lei pentru elevi, în timp ce studenți au accestul gratuit.
Vivariul Universității Babeș-Bolyai Cluj- Napoca
Mai jos puteți viziona o glaerie foto cu câteva dintre exemplarele găzduite la Vivariu.
[nggallery id=349]