Viceprimarul de Cluj, Gheorghe Șurubaru, incompatibil/UPDATE: Reacția demnitarului
UPDATE: Viceprimarul Șurubaru a declarat pentru Transilvania Reporter că va contesta în instanță decizia ANI, imediat ce aceasta îi va parveni pe cale oficială. „Am primit în 1 august o informare de la ANI cu privire la anumite aspecte pe care ei le-au identificat ca fiind incompatibile. Am avut 15 zile să le răspund și ieri (12 august – n.r.) le-am trimis punctul meu de vedere. Azi am constatat cu surprindere, din presă, că nu au ținut cont de ele”, a precizat viceprimarul.
Acesta a mai spus că va contesta decizia în instanță, deoarece consideră că nu s-a aflat în stare de incompatibilitate. „Eu le-am pus la dispoziție toate actele care îmi susțin poziția, dar văd că nu au ținut cont de ele”, a încheiat viceprimarul.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a constatat existența stării de incompatibilitate și săvârșirea infracțiunii de fals în declarații în cazul lui Gheorghe Şurubaru, Viceprimarul Municipiului Cluj-Napoca.
Șurubaru s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 22 iunie 2010 – 30 mai 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcția de Viceprimar al Municipiului Cluj-Napoca și calitatea de administrator al S.C. EURO DIVERS S.R.L., informează un comunicat de presă.
Astfel, viceprimarul Clujului a încălcat dispozițiile din Legea 161/2003, potrivit cărora „Funcţia de viceprimar este incompatibilă cu funcţia de administrator la societăţile comerciale”.
De asemenea, acesta a omis menționarea în declarațiile de interese depuse în luna iulie 2012 a calităților deținute în cadrul S.C. EURO DIVERS S.R.L., Agenția a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Gheorghe Șurubaru a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de dispozițiile art. 292 din Codul Penal al României, potrivit cărora „Declararea necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ sau instituţii de stat […] în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte pentru producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”, coroborat cu dispozițiile art. 28 din Legea 176/2010, potrivit cărora „Fapta persoanelor care, cu intenție, depun declarațiile de avere sau declarații de interese care nu corespund adevărului constituie infrancțiunea de fals în declarații și se pedepsește potrivit Codului Penal”.
Potrivit reprezentanților biroului de presă al Primăriei Cluj-Napoca, Gheorghe Șurubaru nu a comentat constatarea celor de la Agenția Națională de Integritate.
Prefectura clujeană va începe demersurile legale în acest caz. „ Noi trebuie să trimitem o scrisoare la primărie şi în funcţie de răspunsul lor vom vedea ce se va întâmpla şi ce demersuri vor fi făcute. Viceprimarul Gheorghe Şurubaru are oricum la dispoziţie 15 zile să atace decizia ANI”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Cluj, Ana Maria Danciu.
Pe de altă parte, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, cel care a sesizat ANI despre acest caz de incompatibilitate, spune că decizia este una normală. „Nu e o surpriză pentru mine decizia ANI, surpriza a fost atunci când Emil Boc l-a repus în funcţie pe Şurubaru după ce acesta şi-a dat demisia în Consiliul Local. Se impune mai mult ca niciodată demisia lui Emil Boc, Şurubaru nu e de vină, de vină e Emil Boc. Şurubaru a semnat în lipsa lui Emil Boc mai multe acte, fiecare dintre acestea sunt lovite de nulitate. Până acum câteva zile cei de la primărie săreau în sus că Şurubaru e curat, iar acum când avem negru pe alb decizia ANI nu mai zic nimic. În contextul dat, într-o ţară normală viceprimarul ar trebui să demisioneze în urma unei asemenea decizii. Viceprimarul nu numai că trebuie demis din funcţie dar trebuie să iasă şi din Consiliul Local iar în locul său să intre următorul de pe lista PDL”, a precizat Mircea Jorj.