Viața în Cluj-Napoca, mai scumpă decât în Buenos Aires, Cairo sau Brașov
Viața în inima Ardealului este cel mai probabil una tihnită, însă liniștea traiului în Cluj-Napoca are anumite costuri. Conform unui studiu realizat de expatistan.com, viața în orașul de pe malul Someșului Mic costă mai mult decât cea din Cairo, Caracas (capitala Venezuelei), Buenos Aires, Brașov sau Timișoara.
Ardelenii sunt recunoscuți pentru afinitatea lor spre un trai îndestulat și mai ales pentru faptul că nu fac rabat de la nimic atunci când vine vorba de a face acest lucru posibil. În ceea ce privește costurile de trai, Clujul nu este în fruntea clasamentului, condus detașat de Londra, oraș cu 180% mai scump decât Praga, orașul-etalon al studiului. Pentru a vedea clasamentul celor mai scumpe orașe din lume, click aici.
Pentru a calcula costurile de trai în cele mai scumpe 194 de orașe din lume, capitala Cehiei, Praga, a fost luată drept etalon și i s-a oferit indicele 100. Costurile de trai din celelalte orașe au fost realizate prin comparația cu orașul Praga, astfel că dacă un oraș are indicele 150 (cazul orașului german Berlin) asta înseamnă că în respectivul oraș, traiul este cu 50% mai scump decât în Praga.
Clujul se situează pe locul 172 în acest clasament cu indicele 83, ceea ce înseamnă că la Cluj, traiul este cu 17% mai ieftin decât în Praga. Dintre orașele din România, Cluj-Napoca este al doilea în acest clasament, după capitala București, clasată pe locul 161 cu indicele 93. În urma Clujului găsim numeroase capitale, cum ar fi Tirana, Cairo, Skopje, Chișinău, New Delhi sau Caracas. Alte două orașe din România, Timișoara și Brașov, au intrat în acest top, pe locurile 173 (indice 80), respectiv 177 (indice 77).
Chiar dacă vorbim despre un important oraș turistic, cu o populație de peste 9 milioane de locuitori, Cairo nu este cu nimic mai „răsărit” decât pitorescul Cluj-Napoca. Conform studiului realizat de expatistan.com, viața în orașelul transilvănean este chiar mai scumpă decât traiul din capitala Egiptului.
La fel este și în cazul capitalei statului Argentina, Buenos Aires, unde, de exemplu, o chirie la un apartament de 85 de metri pătrați în cea mai scumpă zonă rezidențială din oraș este mai ieftină cu aproape 100 de euro. Diferența este făcută și de prețurile pe care clujenii le plătesc pentru transportul de zi cu zi. Dacă în Cairo și în Buenos Aires, prețul unui litru de benzină este de 0.89 lei, respectiv 2.46 lei, un clujean plătește pentru aceași cantitate 6 lei. De asemenea, un abonament săptămânal la transportul public este aproape dublu în Cluj (65 de lei) față de Cairo (35 de lei).
Mâncarea este și ea mai scumpă la Cluj. Un meniu la un restaurant clujean „cu ștaif” costă aproximativ 34 de lei pentru o persoană, în timp ce în capitala Argentinei nu depășește echivalentul a 17 lei. Un clujean care a contactat o banală răceală scoate din buzunar în 6 zile de tratament nu mai puțin de 31 de lei, în timp ce la Cairo și Buenos Aires, medicamentele pentru tratament costă între 9 și 11 lei. Prețul pâinii este și el mai mare la Cluj față de Cairo cu 1, 5 RON.
„Să mutăm focusul de pe <<cât cheltuim>> pe <<cât căștigăm>>”
Cu toate acestea, clujenii deprinși cu lumea afacerilor nu văd acest fenomen ca pe un lucru rău. Cristian Dascălu, co-fondator al ClujHub, consideră că atenția nu ar trebui să fie pe cât cheltuim pentru a trăi ci pe cât câștigăm.
„Clujul oferă anumite beneficii de banii pe care îi oferă. Îți oferă oportunități care solicită resurse suplimentare. Pentur a oferi de exemplu apartamente bine mobilate, trebuie să investești în acest lucru. Trendul aici este să ai un nivel de trai mai bun decât în alte părți. Apoi, pe partea de infrastructură Clujul stă bine. Aici se investește în infrastructură și se construiește mai mult. Comparativ cu Cairo, la noi este mai curat, chiar dacă orașul respectiv este mai mare. Administrația de aici este mai activă decât cea din Cairo, capitala unei țări nu atât de dezvoltată. Străinii văd Clujul ca fiind un oraș suficient de mic pentru a nu avea o aglomerație dificilă și suficient de mare pentru a avea suficiente oportunități în jurul tău. Clujul stă foarte bine și la partea culturală și la cea sportivă spre exemplu. Brașovul sau Timișoara nu au așa ceva. Clujul are și o foarte bună relație cu mediul investițional străin. Nu trebuie să ne dorim o scădere a costurilor vieții ci mai degrabă o creștere a acestora în raport cu creșterea veniturilor. Trebuie să ne concentrăm pe creșterea câștigurilor astfel încât cheltuielile să nu mai conteze”, spune Cristian Dascălu.