Un nou soft dedicat persoanelor nevăzătoare a fost lansat la Cluj-Napoca. Acesta poate fi controlat cu numai patru taste
Clubul Lions Transilvania a lansat astăzi, 7 ianuarie, la Cluj-Napoca, proiectul „BatPro – calculatoare pentru nevăzători”. Cu această ocazie a fost prezentat softul „Batpro”, dezvoltat pentru a permite navigarea pe internet persoanelor cu deficienţe de vedere sau nevăzătoare şi au fost donate, într-o primă fază, 20 de calculatoare Asociaţiei Nevăzătorilor din România, filiala Cluj, complet echipate şi cu softul instalat.
BatPro – Blind’s Accesibility Tool Project a pornit de la o idee avută în anul 2007 și a prins viață patru ani mai târziu prin obținerea finanțării din partea Clubului Lions Arad. Soluția este una 100% românească.
Aplicația este destinată cu precădere persoanelor cu deficienţe de vedere care nu sunt familiarizate cu folosirea calculatorului. Aceasta îi permite utilizatorului să parcurgă întregul meniu cu ajutorul a doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta) și să aibă acces la o colecție de 40.000 de cărți audio, la știri de pe website-urile mai multor ziare (locale și naționale), informaţii disponibile pe internet, posturi de radio online, informații privind vremea, informații despre cursul valutar. Aplicația conține de asemenea jocuri și un program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, cu ajutorul căruia aceştia vor putea învăţa cum pot utiliza întreaga tastatură.
20 de persoane din cadrul Asociației Nevăzătorilor filiala Cluj au primit calculatoare care conțin acest soft, urmând ca în perioada următoare membrii Clubului Lions să le ofere celor care au nevoie, suportul necesar pentru a putea utiliza noul calculator.
Aplicația poate fi descărcată gratuit
Aplicația poate fi descarcată în mod gratuit de pe internet, putând fi utilizată de oricine dorește. Aceasta poate fi instalată pe orice calculator care folosește Linux ca sistem de operare . Pentru a o putea folosi, cei interesați trebuie să dispună de o unitate centrală, de o tastatură și de boxe, nefiind necesar monitorul. „Ancuța” este limbajul sintetic care îi ghidează pe utilizatori prin meniul aplicației. Pentru a putea fi accesat meniul, utilizatorul trebuie să dispună de o conexiune bună la internet.
Aplicația este disponibilă AICI.
Traian Oros a testat aplicația și a fost încântat de ceea ce oferă aceasta: „Voi folosi cu siguranță acest soft. Eu sunt scriitor. Am fost profesor de filosofie. De când sunt la pensie, am scris deja două romane și un volum de poezii. Cărțile le-am scris pe calculator, am o cunoaștere a calculatorului, dar nu știu decât să scriu și să șterg. Folosesc mai multe limbaje sintetice, Jouce, Mihai, Simona, sunt multe, unele mai bune, altele mai rele. Sunt un cunoscător, așa că impresia mea a fost extraordinară. E fantastic că din acele patru taste, săgețile pe care le foloseam până acum pentru a căuta ceva în cadrul unui text, poți face tot în acest program. Poți afla cursul valutar, poți citi ziare, poți accesa o mulțime de titluri în cadrul bibliotecii. Îl apreciez ca pe ceva extraordinar de util pentru cei care au un anumit interes în domeniul acesta. Sunt foarte satisfăcut de ceea ce cred că ne va aduce acest program. E foarte ușor de folosit”, a spus Traian Oros.
„Proiectul a fost gândit și realizat de către o echipă a Clubului Lions România din Arad, iar partea de sinteză vocală este dezvoltată de o firmă privată din Arad. Efortul continuă și toți ne aducem aportul la dezvoltarea soluției pentru a veni în ajutorul acestor persoane care au nevoie. Targetul este format din persoanele cu vârste de peste 40 de ani. Persoanele fără vedere de peste 40 de ani de obicei sunt captive în locuința lor, iar unica lor sursă de informație este radioul și eventual o discuție cu vecinii. Noi venim în întâmpinarea lor, pentru că cei tineri, au deprinderi mult mai dezvoltate în ceea ce privește tehnologia. Cei în vârstă nu. Ne dorim ca și aceștia să ajungă la informații și astfel noi venim în întâmpinarea lor. Aceste persoane au înclinații deosebite spre literatură, iar această bibliotecă pusă la dispoziție este deosebită pentru ei. Sunt 40.000 de titluri de cărți audio. Acestea sunt lecturate de către actori, în studiouri, și au o calitate deosebită”, a declarat Radu Cristea, membru al Clubului Lions Cluj-Napoca.
Președintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România, Filiala Judeţeană Cluj, Ion Podosu, a explicat pentru Transilvania Reporter că cele 20 de calculatoare au fost distribuite membrilor asociației care au precizat că doresc un astfel de calculator și care s-au înscris pe o listă. „Sunt vizate persoanele mai în vârstă care nu au avut încă acces la calculatoare. Avem 30 de persoane înscrise până acum. În ordinea în care s-au înscris pe listă, noi le vom intermedia întâlnirea cu cei de la Lions pentru a le instala calculatoarele acasă”, a acesta.
Proiectul va avea peste 500 de beneficiari și se va desfășura timp de 12 luni în şase oraşe: Arad, Timisoara, Braşov, Cluj-Napoca, Bucureşti şi Iaşi.
Proiectul este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 lei în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015.