Trei clujeni în Academia Română

Academia Română

Adunarea generală a Academiei Române a ales, prin vot secret, noi membri titulari şi corespondenţi ai Academiei Române.
Printre aceștia se numără trei clujeni.

Clujenii academicieni sunt:
Gheorghe Benga – membru titular în Secţia de Ştiinţe Medicale
Dorel Banabic – membru titular în Secţia de Ştiinţe Tehnice
Gheorghe Coldea – membru corespondent în Secţia de Ştiinţe Biologice

Gheorghe Benga

Gheorghe Benga este coordonator al Laboratorului de Explorări Genetice I al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj. Profesorul Benga este fondatorul, în cadrul Universității de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” (U.M.F.) din ClujNapoca a catedrei de Biologie Celulară şi Moleculară și a Laboratorul de Genetică Umană (devenit Laboratorul de Explorări Genetice I, acreditat în 2013 ca “Unitate de cercetare a Platformei de Cercetare Ştiinţifică a Academiei de Ştiinţe Medicale din România) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj.
Profesorul Gheorghe Benga este recunoscut pentru inovațiile și contribuțiile în știința universală.
În 1986, împreună cu Octavian Popescu și Victor I. Popa, Gheorghe Benga demonstrează existența unei proteine-canal pentru apă în membrana celulară a globulelor roșii, pe care reușește să o detecteze cu ajutorul americanului Ross P. Holmes, de la Universitatea Illinois, care furnizează substanța necesară pentru detectarea acesteia. Descoperirea a fost publicată în anul 1986 în reviste internaționale de specialitate (Biochemistry și European Journal of Cell Biology), împreună cu descrierea modului în care această proteină ar putea fi izolată și purificată, dacă s-ar dispune de aparatura necesară.
În anul 1988 profesorul american Peter Agre descoperă aceeași proteină, pe care, dispunând de aparatura necesară, reușește să o izoleze și purifice. În studiul publicat în 1988 de Peter Agre, lucrarea profesorului Gheorghe Benga este menționată în bibliografie. În 1992 Peter Agre publică un alt studiu, referitor la proprietatea aquaporinei de a transporta apa prin membrana celulară, în care profesorul Benga este omis din bibliografie.
În anul 2003 Premiul Nobel pentru Chimie li se acordă americanilor Peter Agre și Roderick MacKinnon, pentru descoperirile din domeniul canalelor membranelor celulare, astfel: jumătate din premiu lui Peter Agre (creditat de juriul Nobel pentru descoperirea canalelor pentru apă), și jumătate din premiu lui Roderick MacKinnon (creditat de juriul Nobel pentru studiile asupra structurii și mecanismelor canalelor ionice).

DorelBanabic

Dorel Banabic este Profesor la Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Catedra de Tehnologia Construcțiilor de Mașini, Director al Centrului de Cercetări în Domeniul Tehnologia Deformării Tablelor (CERTETA) din cadrul Universității Tehnice din Cluj Napoca.

Coldea

Gheorghe Coldea este președintele Institutului de Cercetări Biologice din Cluj și președinte al Consiliului Științific al Parcului Național Munții Rodnei.

După decizia de joi a Adunării generale a Academiei Române, Clujul este reprezentat în cel mai înalt for cultural științific al României de 11 membri titulari, 12 membri corespondenți și trei membri de onoare.

Distribuie:

Postaţi un comentariu