Top cele mai solicitate staţiuni cerute de pensionari. 1 Mai pe primul loc

În topul destinaţiilor preferate rămân staţiunile cu profil reumatismal:

  • 1 Mai
  • Felix
  • Turda
  • Geoagiu
  • Herculane
  • Eforie Nord

Reprezentanţii Casei de Pensii spun că numărul de locuri disponibile sunt la jumătate faţă de cereri, adică numai 5942 de bilete pentru acest an. În plus o altă problemă este că cele mai multe solicitări se suprapun atât ca perioadă, cât şi ca staţiune aleasă de solicitanţi.

„În acest an au fost repartizate instituţiei noastre un număr de 5942 bilete de tratament pentru pensionari şi asiguraţi ai sistemului public de pensii, repartizate pe 14 serii de către 18 zile calendaristice. Cele mai multe bilete repartizate sunt cele în staţiunile cu profil reumatismal 1 Mai, Amara, Bala, Bizuşa, Eforie Nord, Eforie Sud, Felix, Geoagiu, Herculane, Lacul Sărat, Ocna Şugatag, Pucioasa, Sărata Monteoru, Turda, Tăşnad, Vatra Dornei. Acestea reprezintă 59% din numărul total de bilete repartizate”, informează Serviciul de Comunicare al CJP Cluj.

Urmează ca număr de locuri disponibile, cu 18%, staţiunile cu profilul cardio-vascular Buziaş, Covasna, Tuşnad, Vatra Dornei, staţiunile de tratament cu profil digestiv Căciulata, Călimăneşti, Olăneşti, Sângeorz Băi, Slănic Moldova, în procent de aproximativ 9% din numărul total de bilete repartizate şi pe ultimul loc cu doar 6% ca număr de locuri staţiunea Sovata pentru profilul reumatologie-ginecologie-căi respiratorii.

Îmbulzeală pentru 1 Mai

Numărul cererilor reprezintă aproximativ dublul numărului de bilete de tratament repartizate. “Solicitările de bilete de tratament nu sunt echilibrate nici din punctul de vedere al perioadei de sejur solicitate, nici al staţiunilor solicitate cu acelaşi profil de tratament şi nici al opţiunii de plată, deoarece se acordă bilete gratuite, dar şi bilete la care pensionarul suportă o parte din costuri sau chiar care sunt plătite integral de pensionari. Astfel, datorită solicitării biletelor de tratament doar în unele perioade ale anului sau la anumite staţiuni, în timpul anului calendaristic, există serii în care se restituie bilete de tratament refuzate de către pensionari”, mai spun cei de la Casa de Pensii. De exemplu, pentru profilul reumatismal sunt repartizate bilete de tratament în 10 staţiuni. Pensionarii vor să meargă toţi numai în 6 din ele, respectiv 1 Mai, Felix, Turda, Geoagiu, Herculane, Eforie Nord care sunt cele mai solicitate. Locuri sunt însă şi la Pucioasa, Sărata Monteoru, Lacul Sărat unde sunt foarte puţine solicitari, cât şi la Bala unde nu sunt solicitări deloc. „La mare avem de regulă puţine bilete, 2-4 şi multe solicitări. Tot aşa e foarte aglomerat la staţiunile cu apă de interes naţional cum sunt 1 Mai sau Felix. La cele de interes local cum e Turda de exemplu am putut rezolva întotdeauna cu o suplimentare dacă au fost cereri mai multe decât bilete. Aşa e în fiecare an, se preferă aceleaşi staţiuni pentru că dacă amul merge într-un an la un tratament care îi e foarte bun şi anul viitor vrea în acelaşi loc. Ba chiar ne cer dacă avem locuri la acelaşi hotel”, a precizat Anca Mocanu de la Serviciul de comunicare al Casei de Pensii Cluj. „Avem astfel persoane care nu au realizat punctajul necesar în vederea repartizării unui bilet de tratament pentru staţiunea solicitată. Dar pentru acelaşi tip de profil medical există bilete nesolicitate în alte staţiuni. Dacă aceste persoane vor să urmeze tratamentele recomandate de către medic pentru afecţiunea de care suferă, aceste locuri reprezintă o soluţie ideală” mai spun cei de la Casa de Pensii.

În prezent din acest program de bilete de tratament pentru pensionari se derulează seria 12 cu începere din zilele 25, 27, 28, 29 octombrie în funcţie de staţiuni. Cei care mai vor să prindă un bilet de tratament chiar şi pe final de 2013 o mai pot face la sfârşitul lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu