Terapia Ranbaxy își deschide la Cluj primul centru de cercetare din Europa
Grupul farmaceutic Terapia Ranbaxy, cel mai mare producător de medicamente generice din România a anunțat astăzi începerea, la Cluj, a lucrărilor pentru primul centru de cercetare în acest domeniu din Europa, al companiei cu origini indiene. Noua facilitate va costa aproximativ 8 milioane de dolari și, potrivit Ministrului delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică , Mihnea Costoiu, acest proiect va aduce, pe lângă beneficii la bugetul de stat și medicamente mai ieftine pentru români.
Noul centru de dezvoltare și cercetare este primul din Europa al companiei Terapia Ranbaxy, alte două existând în SUA, respectiv India. În noul laborator de la Cluj, care conform prognozei companiei va fi finalizat la începutul anului 2015, se vor produce noi medicamente și se vor efectua testări la scară.
Prezent la Cluj a a fost și Ministrului delegat pentru învățământ superior, cercetare științifică și dezvoltare tehnologică, Mihnea Costoiu, care a declarat că finalziarea noului centru de cercetare al Terapia Ranbaxy va aduce o scădere a prețului medicamentelor în România. De asemenea, Costoiu a promis că va propune Guvernului ca angajații din domeniul cercetării să beneficieze de deduceri fiscale, astfel încât tineri cercetători să fie motivați să rămână să lucreze în România.
„Este un proiect extrem de important pentru că în sfârșit reușim să punem în operă ceea ce ne-am propus ca strategie și anume să finanțăm cercetarea aplicată. Aceste proiecte vor avea beneficii extrem de importante pentru companii prin crearea de noi locuri de muncă, noi tehnologii și noi produse care în final să ajungă la cetățeni. Cercetările de aici vor aduce noi medicamente în folosul oamenilor. Important este că la Cluj, pentru prima dată în Europa, o companie multinațională decide să-și mute activitatea de cercetare aici. Activitate de cercetare reprezintă dezvoltare. Vor fi produse mai ieftine pentru români”, a declarat Costoiu.
Noul centru va avea o surpafață totală de 2139 de metri pătrați și va cuprinde trei noi laboratoare de cercetare în care cei 7 cercetători ce urmează să fie angajați de companie vor lucra la dezvoltarea de noi medicamente, dezvoltarea și optimizarea proceselor tehnologice, respectiv dezvoltare analitică. Pentru noua facilitate vor fi achiziționate 57 de echipamente care să deservească cele trei laboratoare.
„Se vor dezvolta noi produse medicamentoase generice, vor fi făcute testări la scară pilot în laboratorul de cercetare și și se va lucra la dezvoltarea metodelor analitice utilizate în analiza produselor. Nu am avut în ultimii ani un spațiu dedicat pentru astfel de activități. Pentru cercetarea produselor noi sunt necesare spații dedicate, astfel încât cercetarea să se desfășoare în condiții optime. Aici vor fi create și dezvoltate noi molecule în funcție de cerințele pieței din anii următori”, a explicat managerul de proiect, Mihaela Opriș.