Sute de clujeni au participat la manifestările de Ziua Națională a României

1 decembrie 2015 / Foto: Dan Bodea

Sute de clujeni au participat la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale a României în centrul orașului. Cel mai așteptat moment a fost parada militară, un adevărat deliciu pentru cei mici care au privit fascinați cele 51 de „mașini”care au delilat pe Bulevardul 21 Decembrie 1989. Cu mic, cu mare, costumați în port național sau înarmați cu stegulețe sau baloane tricolore, clujenii s-au îngrămădit pe marginea carosabilului, unii luptându-se pentru a prinde un loc mai în față. Dacă unii au fost mulțumiți de „spectacol”, alții și-ar fi dorit să se dea totuși și o porție de mâncare ca în alte locuri. Majoritatea clujenilor chestionați îi doresc României „pace și liniște”. Absolut toți cei cu care am intrat în dialog au mărturisit că sunt mândri că sunt români, chiar dacă unii nu au știut să motiveze de ce.

Manifestările organizate cu ocazia împlinirii a 97 de ani de la Marea Unire au început la ora 12:00 cu un Te-Deum în Catedrala Mitropolitană Cluj-Napoca, după care a urmat ceremonia de depunere de coroane și jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu și parada militară, organizată de Divizia 4 infanterie „Gemina”.

Au defilat aproximativ 550 de efective din cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, Inspectoratului de Jandarmi Cluj, Grupării de Jandarmi Mobilă Cluj-Napoca, Inspectoratului de Poliţie Cluj, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Şcolii de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan”, Serviciului Român de Informaţii Cluj, din Crucea Roşie Română şi Poliţia Locală Cluj-Napoca și 51 de mijloace tehnice.

„La mulți ani, tuturor românilor, indiferent unde se află, la Cluj-Napoca, la București, la Iași, la Constanța, sau pretutindeni în lume. Este o zi care sintetizează toată istoria românilor și întreaga noastră evoluție. Toate luptele pe care le-am purtat în decursul secolelor, au o sinteză: ziua de 1 Decembrie, ziua unității tuturor românilor și avem datoria sacră de a o păstra pentru totdeauna”, a spus primarul Emil Boc la finalul paradei militare.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Ce îi doresc clujenii României de ziua ei? „Liniște și pace!”

„României nu îi doresc nimic, dar românilor mei le doresc la toți fericire. Sunt mândru că sunt român, fără doar și poate. Sunt român cu adevărat și patriot. Îmi respectat țara și nația. Sunt mândru că m-am născut în România și că am crescut aici. Vin la parada  militară în fiecare an”, a spus Florin Deleanu. Aceasta poartă mândru tricolorul la gât, pe post de fular.

Domnul Mureșan este mândru că este român, dar își dorește ca lucrurile să se schimbe în bine. În ce sens? În toate sensurile! Îi dorește României „viață lungă și sănătoasă”.

„Eu îi doresc României La mulți ani!, sănătate multă și să prospere în toate realizările și să ne bucurăm de nepoți, de copii și de toate realizările pe care le putem îndeplini aici. Țara noastră e o țară deosebită, frumoasă, o iubim foarte mult și ne mândrim cu ea. Bunicul meu l-a dus pe George Pop de Băsești la Alba Iulia și sunt mândră, când merg și îl văd acolo în sala Unirii. Am participat în fiecare an la manifestările de 1 Decembrie și iubesc foarte mult această zi. Prețuiesc 1 Decembrie pentru că  știu efortul pe care l-au depus înaintașii noștri, pentru că mi-a povestit bunicul meu prin ce au trecut pentru a ajunge noi ceea ce suntem azi, pentru ca toate provinciile să fie unite, iar România mare. Doresc ca și Moldova să se unească cu noi. Cred că în viitor este posibil. Le-am povestit în timpul activității mele de educatoare copiilor despre 1 Decembrie, dezvoltându-le patriotismul. Îmi place că e forate multă lume care participă la manifestație, parcă mult mai multă ca anii trecuți. Aș fi vrut să stau mai în față, să văd fanfara”, a declarat Marta Iluțiu, fostă educatoare.

Iuliu Ciocan îi dorește României „liniște, pace și înțelegere între oameni”: „Sunt foarte mândru că sunt român. Mă mândresc că m-am născut în România, că trăiesc aici, cu bune, cu rele, dar e țara mea. Aș vrea să se liniștească luptele dintre partide că nu se mai termină veci. Nu ei suferă de pe urma lor, ci noi suferim. Dacă ar ajunge la un consens, mai multe lucruri s-ar realiza”, este de părere clujeanul.

Autoritățile au renunțat anul acesta la tradiționalul foc de artificii, dar și la retragerea cu torțe din centru, în semn de respect pentru victimele tragediei de la Colectiv.

Întreaga ceremonia s-a încheiat la ora 13:30.

Urmăriți în continuare o galerie foto realizată de Dan Bodea.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu