Scandalul Şincai: profesorii avertizează elevii, conducerea şcolii se ascunde

Scandalul de la Liceu Gheorghe Şincai pare să treacă într-o nouă fază. După ce elevii au primit scrise negru pe alb sancţiunile pentru că au postat (sau nu) poze şi texte injurioase la adresa profesorilor lor, ar urma şedinţa Consiliului de administraţie al liceului, unde vor fi judecate contestaţiile celor care au fost nemulţumiţi de sancţiuni şi care au şi făcut demersurile necesare de a ataca deciziile respective.

Consilierul local Claudia Anastase, reprezentantul Consiliului local Cluj-Napoca în Consiliul de Administraţie de la Gheorghe Şincai, ne-a declarat că deocamdată nu sunt noutăţi în scandal şi că mâine ar urma să aibă loc prima întâlnire în cadrul CA al şcolii.
Am încercat să aflăm date despre numărul de contestaţii şi despre data şedinţei CA, dar cei de la Liceul Gheorghe Şincai s-au făcut arici şi ne-au pasat, arătându-ne cum ştiu ei să comunice, probabil la fel cum fac şi cu elevii. Un domn de la secretariat a spus că directorul Ioan Todea e într-o şedinţă, rugându-ne să revenim peste o oră, pentru că numai directorul poate furniza asemenea informaţii. Ne-am conformat şi am revenit cu alt telefon după ora respectivă, dar o voce feminină a spus că directorul este plecat la Inspectoratul şcolar şi că ne face legătura cu directoarea adjunctă. După câteva minute de „mute”, vocea feminină a revenit, a spus că directoarea e pe undeva prin şcoală şi ne-a recomandat să revenim dimineaţă. Nici respectiva voce n-a vrut să ne spună câţi elevi au depus contestaţie şi când e şedinţa consiliului de administraţie.

Ceva mai multe informaţii ne-a oferit consilierul municipal Ioan Bîldea, care, din sursele sale, spune că profesorii au trecut la un fel de ameninţări: „Din ce am vorbit eu cu elevii, la finalul săptămânii trecute, cadrele didactice le-au înmânat părinţilor sancţiunile în formă scrisă, iar joi şi vineri profesorii le-au spus elevilor despre sancţiuni şi le-au recomandat celor sancţionaţi, subtil, să nu depună contestaţii sau le-au spus că nu vor avea foarte mare succes contestaţiile, pentru că tot ei vor fi cei care le vor judeca. Probabil că în zilele următoare va fi CA ca să discute contestaţiile”.
Ioan Bîldea crede că profesorii de la Şincai au greşit în demersurile lor şi că persistă în greşeală: „Eu cred că toată abordarea profesorilor a fost greşită, tot ce au făcut a fost greşit. Pentru că, dacă într-adevăr voiau să rezolve problema, puteau să discute cu cei 4-5 elevi care au făcut imaginile cu texte injurioase. Dar ei n-au procedat aşa şi au preferat să sancţioneze în grup şi au aplicat sancţiuni şi celor care n-au avut în nici un fel de a face cu mesaje injurioase. Nu cred acum, mergându-se în continuare pe varianta sancţiunilor, că mai este vreo cale de mijloc în scandalul acesta. Cadrele didactice au forţat sancţionarea. CA ar trebui să analizeze pe baza regulamentului pe care îl au dacă se înscriu exact în regulament şi să identifice persoanele care au pus textele injurioase şi care au creat, de fapt, întreaga poveste. Cred că ar trebui să se facă disocierea clară între cei care au pus acele poze cu mesajele injurioase şi să-i separe de restul elevilor care au fost pe grup sau care au postat altfel de poze, ironice sau amuzante. Cred că ar trebui să se poarte o discuţie doar cu cei care au pus acele mesaje dure, exagerate. Nu cred că ar trebui să se ajungă la exmatriculări, transferuri.”.

Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor Cluj, Vladian Muşat, şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, a întors armele – într-o postare pe Facebook- împotriva profesorilor de la Şincai, postând şi una dintre deciziile de sancţionare, pe care o redăm şi noi. Iată ce spune Vladian Muşat:

„Aceasta este decizia pentru aplicarea sancțiunilor în cazul unuia dintre administratorii grupului “Sincai Memes”. Dacă analizăm motivația , , judecătorilor”, putem observa că au considerat că elevul trebuie tras la răspundere în baza. Art 139 din Regulamentul de Organizare și Funcționare al Unităților de Învățământ Preuniversitar, ce stipulează:
, , Este interzis elevilor şi tinerilor din sistemul de învăţământ preuniversitar:
(h) să posede şi să difuzeze materiale care au un caracter obscen sau pornografic;
(i) să utilizeze telefoanele mobile în timpul orelor;
(j) să înregistreze activitatea didactică;
(l) să aibă comportamente jignitoare, de intimidare, discriminare şi atitudini ostentative şi provocatoare;
(m) să aducă jigniri şi să manifeste agresivitate în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ sau să lezeze în orice mod imaginea publică a acestora;
(n) să provoace, să instige şi să participe la acte de violenţă în unitatea de învăţământ sau în afara ei;
(p) să aibă o atitudine care constituie o ameninţare la adresa siguranţei celorlalţi elevi şi/sau personalului unităţii de învăţământ”.

Vladian Muşat, vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor

Conform alineatelor prezentate, comisia decide să îi aplice elevului sancțiunea de transfer disciplinar.

“În calitate de președinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Cluj, mă declar total dezamăgit de modul în care profesorii în cauză decid să interpreteze și să aplice litera legii”, a arătat Vladian Muşat pe pagina sa de Facebook. “În primul rand, voi face referire la alineatele (i) și (j). Cu toate că elevul pedepsit a publicat poze din timpul orelor de curs, nu există niciun fel de dovadă a faptului că respectivul elev a fost cel care a fotografiat cadrul, acțiunea pe care ROFUIP-ul o consideră sancționabilă. Profesorii deveniți anchetatori nu au putut face diferența dintre fotografiere și uzul de fotografii. Mai mult decât atât, nu consider absolut deloc relevantă menționarea alineatului (p) în aceasta , , decizie”. Un grup de satiră de pe o rețea de socializare nu poate fi considerată o atitudine care să constituie o amenințare la adresa siguranței celorlalți elevi sau a personalului școlii. În continuare bună parte se bazează pe acuzații fie nefondate. Ceea ce au reușit profesorii în cauză au fost doar să demonstreze că gândirea obiectivă nu a fost tocmai un atribut de care au dat dovada.. Din păcate, majoritatea cazurilor de acest gen rămân mușamalizate”, mai spune Muşat.

El le recomandă elevilor să sesizeze orice încălcări ale drepturilor elevilor la Consiliul Județean al Elevilor Cluj oferind în acest sens şi o adrseă de mail: cjecluj@gmail.com

Distribuie:

Postaţi un comentariu