Scade numărul poliţiştilor, scad şi infracţiunile
Numărul poliţiştilor clujeni a scăzut continuu în ultimii ani, în paralel cu desfiinţarea unor posturi de poliţie, dar, oarecum surprinzător, pare să scadă şi numărul de infracţiuni.
Dorel Frenţ, preşedintele Biroului teritorial Cluj al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, spune că problemele poliţiştilor clujeni nu se opresc la numărul lor scăzut: ”Principalele probleme ale poliţiştilor ar fi alocarea sumelor necesare pentru plătirea compensaţiei cu privire la norma de echipament pe 2013, alocarea sumei la rectificarea de buget. Şi, bineînţeles, alocarea resurselor necesare bunei funcţionări a aparatului, respectiv motorină, birotică etc. În Cluj sunt probleme la posturile de poliţie, deoarece sunt distanţe mari şi necesită o mai mare normă de combustibil. Bineînţeles că cu reorganizarea reorganizării cum ar veni, poliţiştii au fost afectaţi şi din punct de vedere social, în sensul că sunt nevoiţi să stea în localităţile unde au fost arondaţi sau sunt nevoiţi să facă naveta de unde au fost dislocaţi. Sunt posturi care acoperă o rază mare de acţiune şi n-ar trebuie să se dea la fel combustibil sau alte mijloace, ci să se dea diferenţiat în funcţie de cât teritoriu are respectivul post. Sunt posturi care au sate la 20 de kilometri de centrul comunei, să zic. Reducerea de posturi de poliţie combinată cu reducerea de personal din 2010 a afectat foarte mult rata infracţionalităţii, deoarece după reducerile de personal funcţionăm la cota de avarie. Din şcolile de poliţie au venit în jur de 10 subofiţeri anul acesta, ceea ce pentru Cluj mi se pare foarte puţin. Comparativ, anii trecuţi veneau câte 20-30. Au fost ani în care au venit şi peste 40”.
Deşi sunt probleme de personal şi deşi s-au redus posturile de poliţie, potrivit raportului de activitate pe anul trecut, rata infracţionalităţii în judeţ este în scădere: ”Din analiza activităţii a rezultat că, în pofida crizei financiare pe care o parcurgem, fenomenul infracţional la nivelul judeţului Cluj s-a diminuat, înregistrându-se o scădere procentuală de 8, 87 % a faptelor penale sesizate faţă de anul 2011 (locul 30 la nivel naţional)”.
De asemenea, a scăzut cu 3, 62% infracţionalitatea contra persoanei şi cu 0, 90% infracţiunile contra patrimoniului. Singura creştere la acest capitol, dar numai cu 0, 43%, o reprezintă furturile. Alte scăderi s-au înregistrat la infracţionalitatea economico-financiară, cu 28, 25%, la infracţionalitatea stradală, cu 3, 08 %, dar s-a diminuat şi criminalitatea sesizată în mediul rural, cu 8, 75%.
În urmă cu doi ani, şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, spunea că la nivelul judeţului Cluj n-ar trebui să existe reduceri de personal în rândul poliţiştilor ci, dimpotrivă, angajări consistente: ”Am avea nevoie în plus de încă de 1.000 de poliţişti”, a spus Ioan Păcurar, care a menţionat că în judeţ erau la acea dată circa 1.400 de poliţişti.
Poate că rezultatele bune obţinute pe IPJ Cluj au contat la controlul efectuat la poliţia clujeană şi care s-a încheiat zilele trecute fără schimbarea conducerii. Controlul a fost realizat de o echipă de circa 20 de persoane, venite pentru două săptămâni direct de la Ministerul de Interne. Potrivit surselor noastre, misiunea celor 20 de persoane urma să se încheie cu schimbarea conducerii IPJ Cluj, lucru care nu s-a mai întâmplat.