Piața Muzeului din Cluj devine de astăzi „Poiana Muzicală”
Centrul istoric al orașului Cluj-Napoca va fi zilele acestea „ornamentat” cu mai multe instrumente muzicale ce vor putea fi încercate de trecătorii care vor să se destindă preț de câteva clipe și să își pună la încercare talentele muzicale. Inițiativa este parte a proiectului „Orașul vizibil 4” și poartă numele de Poiana Muzicală, primul artizan al mișcării fiind chiar primarul orașului Emil Boc.
O instalație cu mai multe instrumente a apărut în Piața Muzeului din Cluj și va sta la dispoziția celor care doresc să-și testeze simțul artistic. Instrumentele sunt cât se poate de simple și sunt construite exclusiv din materiale ecologice și naturale. Printre „exponate” se află o harpă, un țambal de lemn dar și un instrument de inspirație braziliană, denumit calimbă.
„Orașul vizibil” este un concurs anual de artă în spațiul public iar tema din acest an propune nouă lucrări ale unor artiști veniți din nouă țări care vor chestiona relația dintre autonomia actului artistic și cel social, dintre spațiul artei și spațiul public și în care relația cu comunitatea este primordială. Printre proiectele care vor fi desfășurate în cadrul acestui concurs se numără și amplasarea unei instalații de baloane umplute cu heliu pe strada Matei Corvin sau amenajarea unei „grădini mișcătoare”, într-unul dintre autobuzele care circulă pe linia 8, acesta urmând să fie decorat cu plante.
„Conceptul din acest an este adoptarea spaţiului public. Vrem să vedem în ce măsură comunitatea poate participa activ la asumarea lucrării, la încorporarea posibilităţilor date de lucrare în viaţa lor cotidiană”, a declarat unul dintre organizatori, Szakáts István.
Primarul orașului, Emil Boc, a testat și el intrumentele ampalsate în Piața Muzeului, de care nu s-a mai desprins nici măcar când a venit vorba de discutarea problemelor orașului. Edilul „performat” alături de organizatori și a declarat la final că astfel de instrumente au darul de a induce liniște sufletească.
„Poiana muzicală arată forţa artistică şi creativă a acestui oraş. Avem oameni cu talent care trebuie respectaţi. Mă bucur că au coborât în oraş cu arta şi expresia. Ce se întâmplă aici îţi dă un foarte puternic sentiment de libertate”, a mai spus Emil Boc.
Nu există Comentarii