Peste un an groapa de la Pata Rât va arăta ca o pășune: „Se va putea face teren de golf aici!”

Foto: Dan Bodea

Actuala rampă publică de deşeuri de la Pata Rât, cu o suprafaţă totală de aproximativ 18 ha a fost închisă în vederea ecologizării. Câștigătorul licitației promite că peste un an, imaginea actuală a rampei de gunoi va fi înlocuită de una plăcută vederii. Conform acestuia, rampa va arăta ca o pășune, unde se va putea construi chiar și un teren de golf.

Rampa va fi  reconfigurată şi acoperită cu un strat de pământ de minimum 1 m peste care se va realiza o înierbare a întregii suprafeţe aflate între şanţul perimetral şi gardul amplasamentului. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de drenaj, puţuri de captare a biogazului, drumuri de acces, un sistem de colectare a apelor pluviale, etc.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Închiderea şi ecologizarea gropii de gunoi de la Pata Rât este parte integrantă a contractului privind proiectarea şi execuţia obiectivului de investiţii „Închidere și ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj”, contract structurat pe două loturi/etape: Lotul nr. 1 – închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme de deşeuri de la Pata Rât, Huedin, Turda şi Gherla, pentru care a fost emis ordinul de începere a lucrărilor şi au fost predate amplasamentele astăzi, vineri, 12 iunie 2015, respectiv Lotul nr. 2 – închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme de deşeuri de la Dej şi Câmpia Turzii pentru care se va proceda în mod similar în perioada imediat următoare.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Procedura de achiziţie publică a lucrărilor de proiectare şi execuţie a obiectivului de investiţii „Închidere și ecologizare depozite neconforme de deşeuri urbane din judeţul Cluj” a demarat în luna octombrie 2014, prin publicarea pe SEAP a anunţului de participare nr. 154511. Data limită de depunere a ofertelor aferente acestui contract a fost 16 decembrie 2014, ulterior acestei date având loc evaluarea ofertelor depuse, întreaga procedură finalizându-se cu desemnarea câştigătorilor pentru cele două loturi, după cum urmează:

  • Pentru Lotul nr. 1 a fost încheiat Acordul Contractual nr. 6810/26 din 02.04.2015 în ceea ce priveşte depozitele Pata Rât, Gherla, Huedin şi Turda, antreprenor fiind  Asocierea SC Nordconforest SA- SC Finara Consult SRL- SC Interdevelopment SRL, la valoarea de 27.267.933, 79 lei fără TVA;
  • Pentru Lotul nr. 2 a fost încheiat Acordul Contractual nr. 6835/27 din 02.04.2015 în ceea ce priveşte depozitele Dej şi Câmpia Turzii, antreprenor fiind Asocierea SC Geiger Transilvania SRL – Wilhelm Geiger Gmbh&CP.KG-Coplan Consultanţi Arhitecţi Ingineri SRL, la valoarea de 8.098.330, 08 lei fără TVA.
Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Adevărata semnificaţie a momentului de astăzi e legată de faptul că Consiliul Judeţean şi marile proiecte de dezvoltare a judeţului reintră pe făgaşul normal iar exigenţele impuse de Uniunea Europeană şi de legislaţia naţională sunt respectate, evitându-se astfel orice eventuale penalităţi. Mai exact, am evitat situaţia cu adevărat gravă şi nedorită în care procedura de infringement să fie declanşată împotriva României din cauza neînchiderii la termen a depozitelor neconforme de deşeuri din judeţul Cluj, ceea ce ar fi atras sancţiuni financiare de 1.400.000 de euro pentru prima zi şi, ulterior, de 140.000 de euro pentru fiecare zi până la conformarea deplină. În acelaşi timp, ceea ce e extrem de important, bugetul judeţului are de câştigat, lucrările în cauză fiind efectuate pe bani europeni, fără a mai fi nevoie ca aceste costuri să fie suportate de Consiliul Judeţean”, a precizat Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Mihai Seplecan.

Mihai Seplecan / Foto: Dan Bodea

Mihai Seplecan / Foto: Dan Bodea

Proiectul are ca termen de finalizare un an. Astfel primele patru luni vor fi dedicate etapei de proiectare a lucrărilor de închidere a tuturor celor şase depozite de deşeuri neconforme din judeţ, după care va urma execuţia propriu-zisă a lucrărilor.

Seplecan susține că activitatea de colectare a deşeurilorse va desfășura în mod absolut normal, întrucât în perioada următoare va fi folosit amplasamentul rampei temporare de stocare deţinute de operatorul privat de la Pata Rât.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În ceea ce privește situația oamenilor de la Pata Rât, care nu vor mai avea acces pe această rampă, Seplecan a precizat că CJ Cluj caută soluții împreună cu Primăria Cluj-Napoca în vederea integrării acestora în societate.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Distribuie:

Postaţi un comentariu