Pârtie! Vin autobuzele pe Feleac
Autobuzele RATUC vor deservi, de la 1 ianuarie, şi comuna clujeană Feleacu, iar preţurile vor fi competitive, potrivit directorului Liviu Neag: „Spre Feleac vom circula de la 1 ianuarie, mă refer la comuna Feleacu, satul Vâlcele şi satul Gheorghieni. Transportul va fi după nevoile specifice, înţeleg că satul Gheorgheni va avea nevoie de un autobuz, iar comuna Feleacu şi Vâlcele vor fi deservite cu microbuz”. Liviu Neag a spus că deocamdată nu poate să ofere informaţii exacte despre preţul biletului. El a mai spus că abonamentele vor avea preţuri mai mici decât cele practicate în acest moment, care vor include şi o linie din Cluj-Napoca: „Vrem ca prin această soluţie a zonei metropolitane ca cetăţenii din comune, care ştim foarte bine că peste 60-70% dintre ei fac deplasări în Cluj-Napoca, să aibă acces şi pe flotila din interiorul oraşului. De asemenea ştim bine că sunt şi mulţi oameni din municipiu care se deplasează la serviciu spre comune, aşa că transportul metropolitan va veni în spijinul tuturor”.
La rândul său, primarul Emil Boc a anunţat şi el că miercuri a fost eliberată, de la Registrul Comerţului, decizia de transformare a RATUC în societate comercială, astfel că de la 1 ianuarie 2014 municipalitatea este pregătită să opereze transportul în zona metropolitană: „Urmează ca după aceea să dezvoltăm trei proiecte majore de infrastructură pe fonduri europene: extinderea transportului în comun spre comunele din zona metropolitană, în special Apahida şi Floreşti, inclusiv la nivel de troleibuz, poate şi tramvai; achiziţionarea de autobuze, tramvaie, trolee noi, în vederea modernizării transportului în comun şi extinderea sistemului de ticheting, care va fi implementat în Cluj-Napoca din octombrie, în toată zona metropolitană. Noi suntem pregătiţi să intervenim când ne va permite Consiliul Judeţean”.
În cursul zilei de miercuri au fost puse în funcţiune două noi trolee, pe lângă alte cinci care se află deja pe tresee. Emil Boc a precizat că alte trei vor fi puse în circulaţie în ianuarie, iar cu acelea se va ajunge la un total de zece trolee noi, pe care municipalitatea a promis că le va cumpăra în 2013: “Preţul unuia este de 1, 9 milioane de lei şi este dotat cu toate cele necesare unui transport decent. Pentru ca femeile cu cărucioare sau persoanele cu dizabilităţi să poată urca şi coborî uşor există o rampă, de asemenea afişajul este modern, cu leduri, în interior au camere de luat vederi pentru protecţia cetăţenilor. Troleele sunt dotate cu sistem de climatizare, cu GPS ca să poată fi urmărite, iar durata de viaţă a unuia este de 15 ani. Cu alte cuvinte, este un troleibuz aşa cum au şi cetăţenii din UE”.