Nu ratați noul număr Transilvania Reporter: „Înapoi la neștiință”

Joi, 21 mai 2015, a apărut un nou număr al săptămânalului Transilvania Reporter, „Înapoi la neștiință”.

Pastile de slăbit, cure minune, tincturi, capsule cu conţinut exotic, vitamine, regimuri nutritive, pilule şi aparate de detoxifiere, suplimente alimentare, ceea ce în general şi abuziv se numeşte medicină alternativă, toate compun o industrie care creşte în România pe măsură ce prestigiul (şi numărul) medicilor scade. Laolaltă cu farmaciştii, medicii atrag atenţia că pilulele minune nu au studii clinice care să le ateste efectele benefice. Inutil. Trataţi mizerabil în spitale, bolnavii României îşi investesc întâi banii şi apoi speranţele în produsele unei industrii care a ştiut să-şi cioplească un chip prietenos.

Drama lui Gabriel Cotabiţă a revelat dureros riscurile unui tratament aplicat în regie proprie. Nu însă îndeajuns de convingător. Zeci de clujeni, în majoritate vârstnici, au răspuns săptămâna trecută chemării unui fabricant a ceva dificil de definit. În acelaşi timp, aliment, unguent, alifie, produsul compus din ingredienţi aduşi din îndepărtata Rusie promite să trateze întregul spectru patologic cunoscut. Mulţi dintre cei prezenţi la întâlnire au citit anunţul despre remediul universal în publicaţia cu cel mai mare tiraj din România: catalogul săptâmânal al unui hypermarket şi probabil au crezut că la întâlnire vor avea libertatea de mişcare dintr-un magazin. S-au înşelat. Neinspiraţia de a se afla vreme de o oră captivi ai puterii de convingere a unui bun vânzător de iluzii i-a costat pe vârstnici  câteva milioane de lei daţi în schimbul unor flacoane pretins miraculoase.

Victime ale făgăduinţelor naturiste sunt şi tinerii. Un număr în creştere dintre ei sunt ademeniţi să o ia pe scurtăturile pilulelor de slăbit în locul drumului mai obositor şi mai lung al exerciţiilor fizice şi a alimentaţiei sănătoase. O tânără descrie calvarul prin care a trecut şi efectul de roller coster al curelor minune de pierdere în greutate.

Dar poate nicăieri nu e mai eficientă propaganda  alternativă ca în lumea amorţită de spaimă a bolnavilor de cancer. „Facem emisiuni antivaccin şi propagandă tratamentelor alternative. Cancerul e greu de stapânit și medical, cum să-l oprești cu mușețel?”, exclamă exasperat un vechi medic clujean. Dar într-o lume care îşi pierde încrederea în ştiinţă, cuvintele sale se pierd. Vracii se întorc printre noi.

Sumarul ediției:

ACTUALITATE. Salprest dă din nou şah în criza gunoaielor.Nu trece nici o săptămână fără ca subiectul groapei de gunoi a Clujului să nu dea palpitaţii autorităţilor. Transformată într-o adevărată telenovelă, depozitoarea gunoaielor din oraş cunoaşte un nou episod în care, bineînţeles, rampa temporară de la Pata Rât, administrată de Salprest SA se închide din nou, iar autorităţile caută, tot din nou, un colac de salvare.(Claudia Romitan)

Ordine de mobilizare a rezerviştilor la război au fost distribuite în Cluj. Cu sau fără legătură cu situaţia conflictuală din Ucraina, Ministerul Apărării pare să fi intensificat acţiunile de identificare a rezerviştilor şi de inmânare ordinelor de mobilizare la război. Un cititor ne-a contactat la redacţie pentru a ne relata cum decurge o astfel de procedură.“În urmă cu câteva săptămâni mi-a bătut la uşă un poliţist local care mi-a înmânat personal un ordin de chemare pentru clarificarea situaţiei militare.

Dosar: „Când medicii pleacă, se întorc vracii”

  • Până să te vindece de boli, te „vindecă” de bani. Ajung în camera obscură a hotelului în care are loc prezentarea, la ora 14:05. În sală, aproximativ 10 bătrânei stau cuminți și ascultă. O doamnă îmbrăcată în costum negru și cămașă albă, cu un timbru vocal puternic și dicție impecabilă stă în față și povestește ceva. Ține o cutiuță galbenă în mână. Prezentarea oficială nu a început încă. Mă așez în rândul doi. Toate privirile se îndreaptă către mine. Parcă se întreabă toți ce caut acolo. „Ați venit pentru cineva? Sunteți mesager? De unde ați aflat de noi?” (Maria Man)
  • Shake-uri, pastile și alte remedii miraculoase. În ultimii ani, curele de slăbire au creat o adevărată isterie în rândul oamenilor, în special al femeilor, care doresc cu orice preț să ajungă la dimensiunile ideale. Astfel, puţine femei aleg cura de slăbire pentru a avea un stil de viaţă sănătos, cele mai multe optând să slăbească pentru a se încadra standardelor şi pentru a salva aparenţele. 90-60-90 a devenit un etalon mult râvnit pentru sexul frumos, depăşind barierele cat-walkului. Firmele care furnizează produsele destinate scăzutului în greutate au profitat de acest lucru şi au lansat de-a lungul anilor game complexe, vândute mai nou pe toate „gardurile” internetului, pe toate canalele TV, în lungile pauze de teleshopping, când auzi aceeași poveste de trei ori în decursul a două minute, după care așa zisa reclamă e reluată. (Maria Man)
  • Cancerul şi muşeţelul. Adevărul ca un bisturiul. Privind fără iluzii societatea românescă, directorul de la Oncologie consideră că, fără o strategie comună, pe termen lung în care educația, sănătatea și media să conlucreze, nu se va schimba starea de sănătate a populație, vom fi tot ultimii la calitatea vieții, la gradul de accesibilitate la un tratament performant și vom fi tot în fruntea listei la incidența unui tip de cancer care în alte țări aproape că este eradicat. (Ruxandra Hurezean)
  • Medicul nutriţionist Nicolae Hâncu trage un semnal de alarmă: Români, mare atenţie la suplimentele şi pastilele din comerţ. Nutriţionistul Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române şi preşedinte de onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, se declară total împotriva suplimentelor alimentare din comerţ şi a diferitelor produse farmaceutice care -susţin producătorii şi vânzătorii lor- te vindecă miraculos de o mulţime de boli, inclusiv de cele mai grave, cum este cancerul. De asemenea, el este împotriva antioxidanţilor din comerţ şi a diferitelor medicamente pentru slăbit, susţinând că o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată conţine toate principiile nutritive şi, astfel, nu e nevoie nici de antioxidanţi, nici de diferite pastile de slăbit. (Marius Avram)

CULTURĂ. Actrița Nastassja Kinski, în premieră în România la TIFF. Care sunt noutățile și recomandările organizatorilor. Cu doar zece zile înaintea debutului ediției a 14-a a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), desfășurat între 29 mai și 7 iunie, organizatorii au anunțat noutățile și evenimentele speciale ale festivalului, precum și prezența la Cluj a actriței Nastassja Kinski. (Cristina Beligăr)

TINERI ȘI TALENTAȚI. Șase elevi ai școlii de muzică „The Beat” au ajuns în finală. Șase elevi din Cluj, între 9 și 12 ani, au ajuns în finala concursului Românii au talent după ce au impresionat juriul cu o interpretare de zile mari a piesei The Show Must Go On, semnată de trupa Queen, în semifinala a doua a competiției.  (Cristina Beligăr)

REPORTAJ. 300 de copii, un singur spectacol. Karin Hedrich: „Pentru a învăța o limbă, teatrul e ideal”. Musicalul „Felicitas kunterbunt” este un proiect inedit al elevilor liniei germane a Colegiului Național „George Coșbuc”, o premieră pentru unitatea de învățământ, dar și pentru cei peste 300 de copii care și-au adus aportul la realizarea piesei de teatru. Spectacolul organizat cu ocazia aniversării celei de-a 95-a aniversare a colegiului, a avut parte de două reprezentații la Casa Armatei, pe 14 și pe 20 mai 2015. (Maria Man)

TINERII CLUJULUI:

  • Simona Șerban: „Pentru mine mâncarea nu e ceva care te hrănește, ci o experiență care te face fericit”. A fost de mică pasionată de gătit, moștenind talentul de la bunica sa. Deși în timpul facultății a ales drumul cifrelor, nu a renunțat să combine ingredientele, să inoveze rețetele, testând în permanență noi și noi gusturi, mai mult sau mai puțin exotice. După absolvirea Facultății de Matematică și Informatică, secția Matematică, a lucrat o perioadă în vânzări, dar dorința de a crea ceva care să îi facă cu adevărat plăcere a fost mai mare decât satisfacția pe care i-o oferea funcția de asociat al unei firme de profil. Clujeancă prin adopție, Simona Șerban și-a propus să aducă zâmbetul pe fața clujenilor, oferindu-le o mâncare delicioasă, într-o prezentare inedită. Astfel s-a născut Simone`s, brandul ce își propune să crească frumos, în mod natural, la fel ca legumele din grădina bunicii. (Maria Man)
  • Andi Daiszler: E bine să critici administrația, dar să oferi și alternative. A absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din Cluj la specializarea Jurnalism, iar din 2007 lucrează în televiziune. A fost reporter și redactor pentru mai multe publicații, inclusiv pentru Monitorul de Cluj și Adevărul, dar televiziunea i-a oferit întotdeauna un alt ritm care s-a potrivit mai bine personalității lui. Cunoaște Clujul de la un capăt la altul, cu bune și cu rele și nu va uita niciodată „plimbarea” pe jos, pe care a fost nevoit să o facă în liceu, de pe Bulevardul Muncii până în cartierul Zorilor. (Cristina Beligăr)

RELIGIE. Sărbători naționale religioase, mari și mici. Înălţarea Domnului. Joi 21 mai este mare sărbătoare în lumea ortodoxă şi greco-catolică. După 40 de zile de la Paşti, Isus s-a înălţat la cer pentru a fi preamărit la dreapta Tatălui. Sfintele Evanghelii descriu evenimentul, iar cartea „Faptele Apostolilor” adaugă faptul că, pe când Iisus se înălţa la cer, doi bărbaţi îmbrăcaţi în haine strălucitoare au stat lângă apostoli şi le-au zis: „Barbaţi galileeni, de ce staţi şi priviţi la cer? Acest Isus care s-a înălţat de la voi la cer, astfel va şi veni, precum l-aţi văzut mergând la cer”. Acestea zicând, Domnul s-a înălţat la ceruri, ţinând mâinile întinse peste ei, ca o ultimă binecuvântare, iar un nor l-a ascuns de ochii lor. O dată cu Înălţarea, activitatea pamântească a lui Isus lua sfârsit, dar el le-a spus apostolilor chiar în momentul Înălţării : “Iată, Eu sunt cu voi până la sfârşitul veacurilor” (Mt. 28, 20), adică cu cei botezaţi în numele Lui. (Elena Gădălean)

DOCUMENTAR. Micile prinţese moderne ale Europei. Atunci când spunem „prinţese”, probabil că cei mai mulţi dintre noi ne gândim la personaje de poveste, gen Albă ca Zăpada, Aurora, Ariel şi alte asemenea. Totuşi, prinţese în carne şi oase încă mai există, şi încă aproape de noi. Sunt fiicele monarhilor sau ale moştenitorilor tronurilor, sunt mici prinţese moderne şi trăiesc în Europa. (Mădălina Kadar)

SPORT. Alex Vlad, în finala de la Varşovia via Ardealul Cluj. FC Sevilla şi Dnipro Dnipropetrovsk sunt cele două formaţii calificate în finala Ligii Europa ediţia 2014/2015, programată la data de 27 mai la Varşovia. Dacă pentru iberici va fi a doua finală consecutivă, Sevilla fiind deţinătoarea trofeului, echipa din Ucraina va disputa pentru prima oară în istorie o finala europeană. În mod normal românii ar fi fost împărţiţi în două tabere la acest meci, dacă Raul Rusescu nu era împrumutat de Sevilla la Steaua Bucureşti. În aceste condiţii vom ţine pumnii strânşi pentru Alexandru Vlad, românul din lotul lui Dnipro. (Patrice Podină)

Distribuie:

Postaţi un comentariu