Nu ratați noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter, „Școala românească naște copii fericiți”
Joi, 4 iunie a apărut noul număr al săptămânalului Transilvania Reporter care are ca subiect principal avantajele și neajunsurile copilăriei fără întristare.
Banii nu aduc fericirea. Să fie aceasta doar o vorbă din înţelepciunea populară? Se pare că nu. Cel puţin în cei priveşte pe copiii din grupa de vârstă 10-12 ani, formularea pare validată ştiinţific. Rezultatele unui studiu realizat la nivel mondial, care evaluează nivelul de satisfacţie în viaţă, îi arată pe copiii români mai fericiţi decât omologii lor din ţări mult mai avute.
În fapt, dintre cele 15 ţări cuprinse în studiu, nivelul mediu de satisfacţie faţă de viaţă şi de încredere în viitor al copiilor români este cel mai ridicat. Explicaţia sociologilor care au coordonat studiul în România: un mediu familial dedicat compensează relativa lipsă de bunuri, iar combinaţia de timp liber cu un sistem educaţional necompetitiv inhibă gândirea critică a copiilor români şi, ca atare, ei tind să fie pozitivi. Studiul relevă de altfel că elevii din ţări cu sisteme de învăţământ dintre cele mai performante, Coreea de Sud, Polonia, Germania, ocupă ultimele locuri în privinţa satisfacţiei faţă de rezultatele şcolare, în timp ce copiii români sunt cei mai mulţumiţi cu lucrurile învăţate în şcoală, la fel ca şi copiii algerieni. Avantajul de a trăi o stare de inocenţă fericită o perioadă mai mare de timp se decontează însă ulterior. Cu cât înaintează în vârstă, tinerii români sunt tot mai nefericiţi pentru ca, la vârsta adultă, nivelul satisfacţiei românilor faţă de viaţă să se prăbuşească, până pe penultimul loc între ţările din Uniunea Europeană. Despre farmecul şi paradoxul unei copilării fericite într-o ţară a tristeţii adulţilor.
Sumarul ediției:
ACTUALITATE. „Şantierul” Tineretului rămâne deschis până în noiembrie. Lucrările pe străzile din oraş vor continua până în luna noiembrie, a anunţat astăzi primarul Emil Boc care a prezentat şi un grafic de finalizare a acestor lucrări pe cele mai importante străzi. Practic în lucru sunt 15 străzi, majoritatea foarte circulate, la care se adaugă Piaţa Gării. Aşa că şoferii nu vor scăpa nici în următoarele şase luni de aglomeraţie, stres, nervi şi trafic îngreunat. Vestea cea bună este că, cel puţin pe Memorandumului, o adevărată vale a plângerii în ultimele luni pentru şoferi, pietoni şi afaceriştii din zonă, constructorul s-a angajat că va respecta termenul asumat, adică jumătatea lui iunie. Asta deşi iniţial se vorbise despre 10 iunie.“Pentru strada Memoradumului termenul este 15 iunie pentru finalizarea carosabilului și a trotuarelor. Acest termen este asumat de constructor, sub rezerva căderii capetelor”, a declarat Boc. (Claudia Romitan)
CALITATEA VIEȚII. Vrei un creier şi un corp mai puţin îmbătrânite? Odihneşte-te, comunică, mănâncă sănătos!Neurologii susţin că îmbătrânirea prematură a creierului poate fi prevenită dacă oamenii se odihnesc şi dorm suficient, dacă citesc şi comunică. „Prevenţia îmbătrânirii creierului e posibilă la persoane sănătoase. Nu există un remediu unic care să ne ofere garanţia că vom îmbătrâni cu creierul mai târziu. Complexitatea vieţii fiecăruia trebuie ajustată, trebuie să ne alocăm timp pentru a ne odihni, e nevoie de un somn de şapte ore pe noapte, să avem o viaţă emoţional cognitivă echilibrată, fără exces de emoţii. (Marius Avram)
INIȚIATIVE. Clujul, poarta spre lumea virtuală. Radu Orghidan te scanează cât ai zice 3D. Întâi au creat o aplicație de e-commerce, aplicație ce va revoluționa cu siguranță, în viitorul apropiat, cumpărăturile online din domeniul fashion, dar nu numai. Lansată în premieră în cadrul Salonului Romanian Fashion Trends & Brands, ediţia din 2014, aplicația recreeză avataruri 3D, oferă body-model-uri realiste şi promite să optimizeze stocurile prin analiză bazei de date. Produsul, creat la Cluj, oferit de companiaTulemod, a fost doar începutul. Echipa de ingineri a continuat cercetarea pentru a facilita accesul obiectelor din lumea reală în cea virtuală și astfel a apărut la Cluj, în laboratorul Tulemod aflat în incinta Liberty Technology Park, un scaner 3D, unic în lume, realizat de la zero de membrii echipei de aici. Creat inițial pentru a scana haine sau accesorii, scanerul este folosit în momentul de față și pentru portrete 3D, deși cuvântul portret sună extrem de plat în acest caz. (Maria Man)
CULTURĂ. Anamaria Beligan, la Cluj: Unii scriu pentru a fi celebri, eu scriu pentru a explica copiilor mei lumea din care provin. Anamaria Beligan, fiica cea mare a actorului Radu Beligan, a fost prezentă la sfârșitul săptămânii trecute la Cluj pentru lansarea celei de-a doua ediţii a volumului de nuvele „Ȋncă un minut cu Monica Vitti”, dar și pentru a prezenta în fața studenților de la Facultatea de Știinte Politice, Administrative și ale Comunicării (FSPAC), alături de producătorul Valeriu Câmpan, un film-eseu despre Spitalul de Psihiatrie Gătaia (Timiş). La începutul anilor ’80, filmul, intitulat Latitudine nordică… longitudine estică, a stârnit furia rectorului Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „Ion Luca Caragiale” din București, care l-a confiscat. (Cristina Beligăr)
Regizorul Alexander Hausvater, la Cluj: Actorii cuminți nu au ce căuta în teatru. Unul dintre regizorii care au imprimat o direcție importantă în teatrul românesc începând cu anii ’90 și care a reprezentat pentru mulți actori și creatori de teatru o primă mare experiență a libertății, s-a aflat luni, în a doua zi a festivalului Galactoria, în fața studenților Facultăţii de Teatru şi Televiziune din Cluj. „Tot ce vă spun este bazat pe mărturiile unei vieți”, a transmis încă de la începutul discuției regizorul recent premiat pentru întreaga sa activitate de senatul UNITER. (Cristina Beligăr)
DOSAR. Despre avantajele și neajunsurile copilăriei fără întristrare.
- Cum au ajuns copiii români cei mai fericiţi din lume. Rezultatele unui studiu efectuat la nivel mondial, în coordonarea unor specialişti de la Universitatea din York, stârnesc uimire la câteva săptămâni de la publicarea acestuia. Studiul arată că, în lume, nivelul de satisfacţie personală, ca şi cel de încredere în sine, sunt cele mai ridicate la copiii români cu vârste între 10 şi 12 ani. (Caius Chiorean)
- Alex, patru ani: „Mi-ar plăcea să fac oamenii fericiți”. La cei patru ani și două luni pe care îi are, Alex este unul dintre copiii pe care nu îi uiți foarte ușor. Blonduț, cu ochi albaștri și prezent la majoritatea evenimentelor sportive din oraș, Alex este reprezentarea cea mai concretă a fericirii unui copil la vârsta lui. Calitatea lui numărul unu este de a fi simpatic. Atât de simpatic încât a cucerit inimile celor mai reprezentativi sportivi ai Clujului, celor mai apreciați actori și chiar ai oamenilor obișnuiți care l-au remarcat la diferite evenimente. Recent a fost la București pentru a asista la Finala Cupei României dintre ”U” Cluj și Steaua unde, fiind chemat pe nume de unii dintre suporterii echipei clujene, și-a întrebat mama: „Și aici mă cunoaște toată lumea?” (Cristina Beligăr)
- Lagăre și fericire. Are un nume, însă rar i-l rostește cineva. E cunoscut ca „beneficiar” al serviciilor de protecție socială. Trăieşte în instituțiile statului și e singur pe lume. Este vorba de fiecare copil sau tânăr cu dizabilităţi mintale, captiv în aceste locuri închise, numite centre de plasament, de recuperare și reabilitare sau rezidenţiale. În sistem, aceşti copii şi tineri sunt cifre: 24, 598 de „beneficiari” își duc viaţa în spatele porţilor încuiate care despart cele 717 instituții de lumea liberă. Mai există loc pentru fericire în lumea îngrădită, la propriu, a acestor copii? Pot fi cifrele fericite? Și dacă da, ce le-ar face fericite? Sunt locuri în care noi, cei din lumea de afară nu putem pătrunde, accesul fiind de cele mai multe ori restricționat. (Maria Man)
REPORTAJ. 1 Iunie în lumea copiilor: bucurie fără limite, distracţie şi aventuri pentru cei mici. O lume de basm a transformat timp de trei zile, ca în orice poveste de altfel, Parcul Central din Cluj-Napoca în destinaţia favorită a mii de copii, mici şi mari, alături de părinţi şi bunici. Două festivaluri, Lollyboom şi Choco Junior, au fost cadourile celor mari pentru copiii care s-au bucurat din plin de distracţie, jocuri, spectacole şi întreceri. Totul asezonat cu cel mai iubit desert: ciocolata. (Claudia Romitan)
RELIGIE. Supra: Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa. Tinerii se aprind cum se aprinde lumina din lumină. Tinerii Ortodocşi din Europa se întâlnesc la Cluj între 4-7 septembrie, în cadrul unei manifestări de anvergură organizate în cadrul programului Cluj Capitală Europeană a Tineretului 2015. Chiar dacă mai sunt trei luni până la acest eveniment, iniţiatorii săi au organizat recent şi lansarea oficială a proiectului „Întâlnirii tinerilor ortodocşi din Europa” în cadrul unei festivităţi, în Aula Campusului „Nicolae Ivan”, a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. (Elena Gădălean)
TINERII CLUJULUI. Bianca Tămaș, o scriitoare atipică. „ De asta scriu, pentru ca oamenii care citesc să simtă ceva”. La doar 23 de ani, Bianca Tămaș se poate lăuda cu o vastă experință în ale scrisului. A publicat deja două cărți, iar în prezent lucrează la a treia. Este studentă în anul III la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicări, secția Jurnalism și pe viitor își dorește o carieră în domeniu, aproape de literele care îi sunt atât de dragi și de oamenii care le însuflețesc. Nu se poate despărți de cărți, pavându-și drumul prin viață cu povești și cuvinte frumoase. Când vine vorba de scris, ea însăși e un magnet al poveștilor, inspirându-se din cotidian: o șoaptă, o strângere de mână, o discuție surprinsă în autobuz sunt uneori de ajuns pentru a declanșa ceva în sufletul său, pentru ca mai apoi trăirile să se transforme în cuvinte. (Maria Man)
DESTINAȚII. Șapte locuri pe unde să trecem Carpați.Trecătorile care unesc provinciile româneşti din afara Carpaţilor cu cele din interiorul arcului muntos se număra printre acele guri de rai de care ne aducem aminte mai ales când vrem să ne lăudam vreunui străin că avem cea mai frumoasă ţară din lume. Sunt locurile unde plaiurile mai domoale îşi dau mâna peste creste înfipte în cer, ca să nască frumuseţe pura, respirabilă din plin în aerul verde al pădurilor. Vă prezentăm, în ordine aleatorie, şapte dintre cele mai frumoase locuri prin care se pot trece Carpaţii. (Bogdan Stanciu)
DOCUMENTAR. Istoria ciocolatei – darul zeilor pentru muritori. Ciocolata are o istorie de 4.000 de ani – patru milenii în care a fost considerată un dar al zeilor pentru muritori, având proprietăţi miraculoase. În cea mai mare parte din istoria sa, însă, ciocolata nu a arătat aşa cum o ştim noi astăzi, ci a fost consumată sub formă de băutură. Forma sa solidă a fost inventată exact la timp ca să ajute soldaţii să reziste în luptele grele din cel de-al doilea război mondial. În prezent, mulţi oameni nu îşi imaginează viaţa fără ciocolată, iar produsul se găseşte în diverse forme şi arome, simple sau sofisticate. Aceasta este, pe scurt, istoria ciocolatei. ( Mădălina Kadar)
SPORT. Campionatul s-a terminat, „meciurile” continuă. Sezonul “mântuirii” fotbalului românesc s-a încheiat. Steaua este campioană absolută (a cucerit titlul, Cupa şi Cupa Ligii), şase cluburi sunt în insolvenţă, ASA-ul e aproape de colaps după ratarea titlului, iar deţinătorul drepturilor TV a anunţat că, din cauza scăderii atractivităţii spectacolului oferit de echipele din prima ligă a României, banii alocaţi cluburilor vor fi mai puţini. Campionatul recent încheiat ar fi trebuit să fie unul al schimbărilor în bine. Liga 1 urmează să alinieze la start din sezonul 2015/2016 doar 14 echipe, campioana se va stabili în urma unui turneu play-off, echipele retrogradate la capătul play-out-ului, lucruri care ar fi trebuit să ducă la dispariţia suspiciunilor şi a lipsei de corectitudine din partea celor impicaţi în fenomen. Săptămânile următoare ar putea aduce o nouă modificare majoră în sistemul competiţional al fotbalului intern – revenirea la întrecerea cu 18 echipe! (Patrice Podină)