Mișcare studențească pentru o șansă în educație
Nemulțumirile studenților din toată țara s-au concretizat astăzi într-o grevă japoneză, aceasta fiind doar o parte din campania „Șansă pentru educație”, inițiată de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din Romania (ANOSR).
Campania „Șansă pentru educație” are mai mulți pași care ar trebui să ducă la o schimbare în sistemul de învățământ românesc. Pașii campaniei sunt informarea, care a început de ieri și le-au făcut tuturor cunoscute drepturile care le sunt încălcate. Al doilea pas este avertizarea, printr-o grevă japoneză mobilizată în toate universitățile din țară după care ANOSR așteaptă o replică din partea guvernului: „Tot ce se întâmplă azi este un avertisment prin care vrem să arătăm guvernului că suntem preocupați de drepturile noastre și că așteptăm un dialog, pentru că ce a fost până acum a fost un simplu monolog din partea noastră, fără ca ei să ne dea un răspuns plauzibil”, a declarat președintele ANOSR, Mihai Dragoș. Ultimul pas depinde de decizia luată de guvern, în cazul unui refuz la dialog, aceștia vor porni protestele pe 13 noiembrie.
Nemulțumirea principală a studenților este faptul că în loc să se acorde educației 6% din PIB, așa cum scrie in lege, sunt acrodate doar 3, 4 procente. Astfel, apar și celelalte nemulțumiri care sunt în strânsă legătură cu lipsa banilor în universități. Prima este creșterea taxelor de școlarizare și de cazare urmată de bursele foarte mici. Bursa socială este de 300 RON în timp ce un studiu recent arată că un student are nevoie de 600 RON pentru întreținere lunară. Altă problemă semnalată de studenți este lipsa locurilor în cămin: „La momentul de față, în UBB sunt șapte studenți pe un loc în cămin, dar situația este totuși bună la noi față de alte universități unde, pe lângă lipsa de locuri, condițiile camerelor nu se încadrează deloc în preț”, a declarat Oana Onicaș, președinte al Organizației Studenților Universității Babeș Bolyai(OSUBB). Alte nemulțumiri sunt legate de taxele pe care studenții le plătesc pe legitimațiile de bibliotecă, în timp ce Statutul studentului le oferă dreptul de a beneficia gratuit de bibliotecile universitare.
Noutatea adusă odată cu această campanie este că pentru prima dată când atât profesorii cât și Consiliul Rectorilor susțin în totalitate mișcarea studențească, este primul protest comun de acest gen: Nu cred că există persoane care să aibă minima inteligență de a nu fi de acord cu ceea ce cer tinerii, 6% este ceva normal, natural și legal și mă bucur că în sfârșit această generație de studenți sunt activi social și politic, a declarat Horea Poenar, profesor lector doctor la Facultatea de Litere.
Greva japoneză, ca pas al campaniei Șansă pentru educație, a avut succes în rândul studenților clujeni iar vineri la ora 8 are loc dezbaterea pe această problemă în cadrul UBB urmând ca până miercuri, și celelalte universități să organizeze dezbaterile necesare pe această temă.
Text: Adnana Furtună