Miere de să te lingi pe degete
La târgul apicol de la Cluj-Napoca, desfăşurat sâmbătă şi duminică, mai mulți apicultorii expun nu doar miere clasică, din salcâm, tei, mană sau polifloră, ci și miere din zmeur, miere cu goji, cu coriandru, cu nuci, alune sau cu un amestec de semințe de in, mac, susan și floarea soarelui.
”Mierea de zmeur provine din stupii care au fost duși la munte, la floarea de zmeur și are gust de zmeură. Am și miere din rapiță, miere cu merișoare, dar și cu goji, care are efecte benefice asupra sănătății umane, dar și miere cu coriandru, care se folosește în tratamentul ulcerului, a gastritei, constipației, indigestiei și are rolul de a regla nivelul insulinei și de a scădea nivelul colesterolului”, a spus producătorul Ioan Bălan din Vâlcea, care are 50 de familii de albine.
Un producător din Dej, Dan Seghete, vinde miere de albine amestecată cu semințe de in, mac, susan și floarea soarelui, neprăjite, netratate termic, cu diverse modele create în borcane.
”Arată foarte interesant, este secretul nostru cum am realizat aceste modele. Mai ofer miere cu nuci și miere cu alune, bune pentru afecțiuni cardiovasculare”, a spus acesta.
Târgul pentru un Viitor Sănătos are loc în perioada 4-5 martie la Cluj-Napoca și reunește peste 100 de expozanți, apicultori din majoritatea regiunilor țării dar și distribuitori și producători de utilaje și echipamente necesare în stupine.
Pe de altă parte, apicultorii cer Guvernului stabilirea unui program clar de aplicare a pesticidelor de către fermieri, avertizând că aceste substanțe decimează familiile de albine și pot ajunge chiar în miere, constituind un pericol pentru sănătatea consumatorilor.
Coorganizatorul târgului apicol de la Cluj-Napoca, Târgul pentru un Viitor Sănătos, Radu Pandrea, a declarat, sâmbătă, presei, că anul 2016 a fost un an prost din punct de vedere apicol, atât din cauza vremii, cât și a lipsei unui program clar de aplicare a pesticidelor.
”Anul 2016 a fost un an prost din punct de vedere apicol, producțiile au fost diminuate din cauza vremii capricioase dar nu numai. Noi, apicultorii, ne confruntăm cu probleme grave, cu lipsa unui program clar de aplicare a pesticidelor, în condițiile în care fermierii aplică pesticide fără să țină cont de apicultură. Din această cauză s-au înregistrat foarte mute pierderi în rândul familiilor de albine, iar producțiile au fost drastic diminuate. Guvernul ar putea să se gândească la un program prin care să oblige fermierii, horticultorii, să respecte un program clar de aplicare a pesticidelor în livezi, pe diferite culturi, iar noi cerem acest lucru. Să fie stabilit un calendar centralizat pentru o anumită zonă, iar la nivelul primăriilor să existe un program de aplicare a pesticidelor. Pe lângă faptul că pesticidele decimează populațiile de albine, există riscul ca aceste substanțe să ajungă în miere, afectând sănătatea consumatorilor”, a spus Radu Pandrea.
Potrivit acestuia, sunt ingineri agronomi, sunt specialiști care trebuie să găsească soluții și să realizeze astfel de programe în urma cărora toată lumea să fie mulțumită, și fermierii și apicultorii.
Radu Pandrea speră ca anul 2017 să fie, totuși, unul mai bun pentru apicultori decât cel precedent.