Lanț uman împotriva betonării Someșului. „Una zicem. Alta facem. Ce facem?”
Aproximativ 100 de clujeni au protestat, luni, față de intenția Primăriei Cluj Napoca de a betona malul Someșului pe porțiunea dintre Teatrul Maghiar de Stat și Cluj Arena. Aceștia s-au întâlnit la ora 17:00 lângă Podul Regina Elisabeta, după care au format un lanț uman în fața copacilor de pe malul Someșului care ar urma să fie tăiați pentru a face loc unei noi benzi de circulație pe strada Splaiul Independenței.
Citiți și: Spaţiul verde de lângă Someş în pericol. Şeful arhitecţilor din România cere oprirea proiectului
Cei prezenți la eveniment au adus un banner de hârtie de câteva sute de metri, pe care au scris diferite mesaje, precum: „Copaci nu asfalt”, „Clujul nu știe să zică: râu, rățușcă, șosea cu patru benzi”, „Vrem spațiu verde amenajat frumos pe tot parcursul Someșului”, „Vreau Someș cu alei și bănci, nu încă o bandă!”, Verde, nu orașe de beton” , „Copaci = viață”, „Un oraș gândit cu cap, nu cârpit cu false soluții temporare!” Rola de hârtie va fi trimisă Primăriei Cluj-Napoca.
Cu toate că vremea nu a ținut cu ei, clujenii au venit cu mic cu mare la protest, ba chiar însoțiți de patrupede.
„La fel cum au menționat și alte persoane, cel mai tare mă deranjează lipsa de transparență cu care în ultimul timp începusem să ne obișnuim, faptul că am fost excluși de la consultări și faptul că nu s-a știut că se va grăbi atât de mult implementarea acestui proiect și într-o manieră atât de agresivă față de oamenii din oraș și față de râul Someș. După discuțiile pe care le-am avut la primărie și după dezbaterea publică din primăvară am înțeles deschiderea primăriei de a anima și de a prețui Someșul pentru cetățeni, pentru pietoni, nu pentru mașini.
M-a lovit în moalele capului să văd că extinderea nu este a promenadei și a zonei de loisir, așa cum ne lăudăm public, ci pentru traficul auto. Fiind implicați în proiecte pentru râul Someș am simțit că demersurile noastre nu au contat pentru primărie, mai mult chiar înlăturând peste noapte structura de lemn de la Someș Delivery ca și cum nu ar fi existat. E o mare dezamăgire față de începutul de dialog pe care l-am avut cu autoritățile. Ideea e să ne ținem destul de tari în acea discuție de miercuri și să nu fim anunțați că lucrurile sunt deja stabilite și că proiectul trebuie terminat, iar banii cheltuiți până în decembrie. Nu cred că asta se discută așa când este vorba de bani publici, fie că sunt din taxe, fie din fonduri europene. Acolo e șansa noastră de a negocia. Mă bucură să văd susținerea clujenilor și numărul mare de semnături adunate în câteva zile și îmi place că oamenii sunt interesați de spațiile verzi și mai ales de Someș”, a spus, pentru Transilvania Reporter, Lala Panait, reprezentantul Asociației ColectivA și a mișcării La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur.
„Sunt aici pentru copaci. Mi-aș dori foarte mult să rămână aici unde sunt. Dacă se dezvoltă orașul, să se dezvolte în așa fel încât natura să rămână în viața noastră!”, a spus o altă protestatară.
„Cred că nu avem nevoie de ciment și de un spațiu care să nu fie arid și care să ne conducă spre un oraș lipsit de viață. E nevoie de copaci, de natură. Multe persoane vin aici în plimbare cu animalele de companie. Copacii și malul Someșului așa cum este țin de farmecul Clujului. Acest farmec ar dispărea odată cu cimentarea. Nu cred că este necesară o nouă bandă aici. Nu cred că aceasta e cea mai bună metodă de fluidizare a traficului. Cred că există alte metode mai eficiente. Nu sunt expert în domeniu, dar cred că o centură ar fi de bun augur. Natura, atât cât a mai rămas, trebuie conservată”, a spus Maria Stoleru.
„Vom merge în fața celor de la Primăria Cluj-Napoca cu cele 1500 de semnături pe care le-am adunat. Le vom duce să vadă cei de acolo că ne interesează pe mai mulți ce se întâmplă cu Someșul. Lumea în principal este sensibilă la faptul că se dorește să se renunțe la spațiul verde de pe malul Someșului, dar și împotriva măririi traficului. Vor fi mai multe mașini aici și va fi și mai sufocat orașul. O să venim și cu ideea de a se face o promenadă de-a lungul Someșului așa cum era și la Someș Delivery. Vom cere să vedem planul respectiv, lucru care trebuie să se întâmple înainte să înceapă lucrările. Nu știu de ce este așa mare secret planul acesta”, a spus Silviu Medeșan.
În timpul protestului au fost împărțite manifeste demunite „Una zicem. Alta facem. Ce facem?” prin care se arată diferențele dintre Strategia municipiului Cluj Napoca 2014-2020 (adoptată în 22 septembrie 2015), Planul Urbanistic General al municipiului Cluj Napoca (avizat în 4 decembrie 2014) și ceea ce se întâmplă de fapt în realitate. Textul integral al manifestelor poate fi citit aici.
Societatea civilă va participa miercuri, 7 octombrie, la o dezbatere ce va avea loc de la ora 15:00 în Sala de Sticlă a Primăriei Cluj-Napoca. Dezbaterea are loc după ce, săptămâna trecută, Boc a oprit lucrările de pe Splaiul Independenței în urma insistențelor specialiştilor în urbanism și a mai multor ONG-uri.