Galerie foto: Stafiile comunismului bântuiau într-o magazie a Muzeului Etnografic
O serie de tablouri reprezentând lideri comunişti, un bust al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej şi un tablou al lui Nicolae Ceauşescu au fost scoase la lumină dintr-o magazie aparţinând Muzeului Etnografic al Transilvaniei.
Bustul lui Gheorghe Gheorghiu-Dej este realizat din gips şi datează din perioada în care acesta era la putere. Acelaşi Gheorghe Gheorghiu-Dej apare şi în seria de tablouri, alături de mai cunoscuţii Karl Marx, întemeietorul teoriei socialismului ştiinţific, şi Vladimir Ilici Lenin, primul lider al Uniunii Sovietice. Alte două tablouri îi înfățișează pe fruntașii comuniști Chivu Stoica și Emil Bodnăraș,
“Lucrările au fost scoase dintr-o magazie. Este bine că nu s-au distrus. Le păstrăm. Vor fi reinventariate, pentru că reprezintă o epocă. Ele vor fi expuse la viitoarele expoziţii”, afirmă directorul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean.
Dej a dezvoltat cultul proletariatului, dar nu unul al lui personal, explică istoricul Vasile Lechinţan: „Comparativ cu Ceauşescu, Gheorghe Gheorghiu-Dej era mai proletar, făcea adesea baie de mulţime. Nu a dezvoltat cultul personalităţii precum Ceauşescu. Era mai decent. Nu era agreat de ruşi pentru că a derusificat România.Vroia să scăpăm de sclavia sovietică. A schimbat numele străzilor din ruseşte în limba română. De aceea ruşii l-au şi eliminat”, mai spune istoricul.
Momentan, tablourile se află într-o expoziție improvizată la secția în aer liber a Muzeului Etnografic, de pe dealul Hoia. Dacă nu aveți drum încolo, le puteți viziona în galeria foto de mai jos, realizată de Dan Bodea:
[nggallery id=76]