Filip Lariu, președintele CJE Cluj: „Elevii din Cluj devin din ce în ce mai interesați de drepturile lor”
La începutul lunii, Consiliul Județean al Elevilor Cluj și-a schimbat componența. În urma alegerilor, a fost selectat noul Bord al CJE Cluj. L-am provocat pe noul președinte, Lariu Filip, să ne vorbească despre planurile sale, despre problemele sistemului de învățământ, dar și despre independența CJE Cluj.
Reporter: Ce îți propui să faci pe perioada mandatului tău ca președinte al Consiliului Elevilor?
Lariu Filip: Doresc în primul rând să știu că am contribuit la schimbarea mentalității elevilor. Elevii, fie ei majori sau minori, au dreptul la liberă exprimare. Ei se pot implica activ în viața societății și pot juca un rol important în deciziile care îi vizează, și nu numai.
Împreună cu Biroul Executiv, am elaborat un plan de acțiune pentru acest mandat. Urmează ca pe 26 noiembrie 2015, la următoarea Adunare Generală a Consiliului Județean al Elevilor Cluj, să fie aprobat.
Reporter: Care consideri că sunt cele mai grave probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ în România?
F: Programa prea stufoasă, bugetul redus, lipsa personalului calificat în special în mediul rural și în general aversiunea față de reforme.
Reporter: Ce anume consideri că merge bine și ce trebuie schimbat la nivel local?
F: Este bine faptul că există un interes crescut pentru CJE și reprezentarea elevilor. Cred că ar trebui schimbată mentalitatea de genul acesta: „ce spun elevii nu este important și oricum nu are rost să ne implicăm”.
Reporter: Ce crezi că pot face efectiv elevii pentru a schimba lucrurile într-o direcție sau alta?
F: Se pot implica… simplu. Când observă o problemă, ne pot contacta, iar împreună vom încerca să găsim o soluție.
Reporter: Cât de des sunt consultați elevii în probleme importante?
F: La acest capitol, Clujul stă relativ bine, comparativ cu alte regiuni din România, dar cu siguranță mai avem de lucrat. Reprezentanții elevilor sunt convocați destul de rar când se țin ședințele Consiliului de Administrație. Însă dorim să rezolvăm această problemă prin înființarea unei comisii care să se intereseze de situația Consiliilor Școlare ale Elevilor din Unitățile de învățământ preuniversitar și a reprezentanților în Consiliul de Administrație.
Reporter: Crezi că elevii care nu au o anumită funcție de conducere sunt suficient de implicați? Își fac auzită vocea când vine vorba de rezolvarea anumitor probleme?
F: Asta diferă de la școală la școală. Cert este că în ultimii ani, elevii din Cluj devin din ce în ce mai interesați de drepturile lor și cum pot să și le apere.
Reporter: Care sunt principalele activități (trei, concrete) pe care și le-a propus noua echipă de conducere?
F: ZEC- (zilele elevului Clujean), Histrioniada Liceenilor, „Copii pentru copii”- strângere de fonduri pentru copiii defavorizați.
Reporter: Cât de independent este Consiliul Elevilor? Considerați că vă sunt influențate deciziile de profesori sau de către cei din Consiliul Județean care finanțează revista „Viața de liceu”?
F: Problemele majore sunt discutate la nivelul unor Consilii Școlare, însă avem un Avocat al Elevilor care se va ocupa de această problemă.
Reporter: Veți schimba în vreun fel structura revistei? Ce anume vă propuneți să promovați în cadrul acesteia?
F: Plănuim să abandonăm ideea de revistă și să facem un ziar, cu același nume. Astfel, costurile vor fi mult mai mici, rezultând într-un tiraj mai mare. Iar un tiraj mai mare înseamnă că materialele vor putea ajunge la mai mulți elevi. În ceea ce privește conținutul, vom avea mai multe articole despre CJE, CNE și știri ce i-ar putea interesa pe elevi, proiecte și evenimente care se desfășoară în județ.
Reporter: În ce licee va fi distribuit ziarul? Va putea fi citit și în zonele rurale?
F: La început, în număr mai mic. Plănuim să o extindem la nivel județean, nu doar la nivelul municipiului Cluj-Napoca.
[stextbox id=”custom”]
Noua echipă a Consiliului Județean al Elevilor Cluj
Filip Lariu – Preşedinte
Cătălin Văcar – Vicepreşedinte
Alexandra Ştreang – Secretar
Mihai Albu – Avocatul Elevului
Diana Noveanu – Director Departamentul Cultură, Educaţie şi Programe Şcolare
Andrada Ciorca – Director Departamentul Activităţi Şcolare şi Extra-Şcolare
Lisa Apostol – Director Departamentul Sport şi Programe de tineret
Laurenţiu Negrean – Director Departamentul Învăţământ Teoretic şi Gimnazial
Saşa Pânzaru – Director Departamentul PR şi Comunicare
[/stextbox]