Elevii Şcolii „Alexandru Vaida-Voevod” au “testat” armament militar în cadrul unei expoziţii

Foto: Cristina Beligăr

Elevii Şcolii Gimnaziale „Alexandru Vaida-Voevod” din Cluj au avut ocazia să viziteze o expoziţie de armament şi tehnică de paraşutism şi căţărare organizată la şcoala lor în preajma Zilei Naţionale a României, sărbătorită duminică, 1 decembrie.

Curiozitatea legată de cât de grea este o armă, cum se încarcă sau cum se trage cu ea, le-a fost astâmpărată elevilor prin prezenţa la eveniment a unor militari care i-au asistat şi le-au prezentat echipamentul. În plus, elevii claselor a opta au avut ocazia să afle mai multe despre ce înseamnă cariera militară în cadrul unei prezentări. „Am venit din partea batalionului 317 Cercetare Vlădeasa din cadrul Diviziei a patra Infanterie Gemina, cu trei standuri: tehnică de paraşutism, tehnică de alpinism şi căţărare şi armament individual şi colectiv aflat în dotarea noastră, a batalionului, cu planşe pentru prezentare, cu doi militari îmbrăcaţi în uniformă de camuflaj, respectiv unul îmbrăcat în uniformă militară din deşert care tocmai s-a întors din Afganistan”, a precizat pentru Transilvania Reporter, Maior Silviu Aftode. Potrivit acestuia, copiii au fost interesaţi în special de partea de armament, de mitralieră şi de echipamentul militarului întors din Afganistan. „Este o ocazie foarte bună de popularizare a activităţii noastre şi de atragere a personalului, pe viitor, în cadrul Ministerului Apărării”, a adăugat Maiorul Silviu Aftode. La expoziţie au avut acces toţi elevii şcolii, de la clasa pregătitoare până la clasa a opta, în baza unei planificări.

Militarul Cosmin Raica le explică elevilor tehnica militară/Foto: Cristina Beligăr

Militarul Cosmin Raica le explică elevilor tehnica militară/Foto: Cristina Beligăr

“Este bine pentru copii să vadă în realitate armamentul şi dotarea tehnică, dincolo de Counter-Strike sau alte jocuri pe care le joacă astăzi pe calculator, unde aud despre bazooka sau despre puşcă mitralieră. Este o ocazie pentru ei să conştientizeze cât de frumoasă şi cât de riscantă este această meserie.Cel puţin băieţii sunt atraşi cel mai mult de pistoale. Şi eu de când eram mic tot la arme visam aşa că îi înţeleg şi eu pe ei. Sunt lucruri pe care nu le vezi oriunde”,  Raica Cosmin, militar în cadrul  batalionului 317 Cercetare Vlădeasa.

Una dintre atracţiile expoziţiei a fost echipamentul pe care l-a purtat militarul Cosmin Raica, respectiv o uniformă de camuflaj formată din: bocanci, ţinuta de instrucţie, cotiere şi genunchiere şi vesta antiglonţ care cântăreşte în jur de şase kilograme cu rezistenţă de nivel patru, unul dintre cele mai ridicate nivele de protecţie. „În condiţiile în care eşti în misiune te obişnuieşti. Este un surplus mental, îţi dă siguranţă şi chiar dacă eşti lovit te apără. Uniformei i se mai adaugă casca şi ochelarii de protecţie”, a explicat Cosmin Raica. Soldatul a fost plecat de mai multe ori în Afganistan şi recent a fost în misiune cu Batalionul 812 Infanterie Bistriţa. „În total în toate misiunile am fost plecat doi ani şi jumătate departe de casă. Este o meserie în care altfel sunt cerinţele faţă de munca la patron. În cazul nostru ţi se cere în primul rând să îţi serveşti Patria, ori că eşti trimis peste hotare sau că trebuie să ajuţi sinistraţi în ţară. Trebuie să îţi placă ceea ce faci şi să faci cu drag. Lucrez de 13 ani în acest sistem şi îmi place foarte mult”, a precizat pentru Transilvania Reporter Raica Cosmin, din partea batalionului 317 Cercetare Vlădeasa.

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Potrivit prof. Matilda Camilia Zanc, director al Şcolii Gimnaziale „Alexandru Vaida-Voevod”, cu ocazia Zilei Naţioanale de 1 Decembrie, şcoala va găzdui joi şi un concurs de postere, iar vineri va avea loc un careu festiv cu depunere de de coroane la bustul lui Alexandru Vaida-Voevod, cu un program artistic şi activitate educativă interdisciplinară care îmbină tradiţii folclorice, etnografice, cu semnificaţii istorice.

 Mai jos puteţi urmări mai multe imagini de la expoziţia organizată la Şcoala Gimnazială „Alexandru Vaida-Voevod” din Cluj:

Foto: Cristina Beligăr

Foto: Cristina Beligăr

Picture 026

Picture 046
 

Distribuie:

Postaţi un comentariu