DEZBATERE: Proiectul de buget nu ne pregătește pentru 2015 Capitală europeană a tineretului

Participare restrânsă la dezbaterea pe proiectul de buget al municipiului Cluj-Napoca pe 2014. Doar circa 20 de persoane au venit să asiste la discutarea proiectelor referitoare la cheltuirea banului public în acest an, majoritatea participanților fiind angajați ai primăriei și consilieri locali, dar și deputați. Discuția a fost mediată de primarul Emil Boc și viceprimarul Ana Horvath.

Buget mai mare, dar din credit

Primarul orașului a realizat o prezentare succintă a priorităților gândite de municipalitate pentru bugetul din acest an, buget în creștere cu 25% față de anul trecut.

„Avem un buget de circa 257 de milioane de euro față de 208 milioane în 2013. Această creștere este datorată creșterii creditului intern. Dacă anul trecut am contrat 43 de milioane de lei, anul acesta vom trage 120 de milioane de lei, pe care îi vom folosi pentru finalizarea sălii polivalente și achiziționarea de 50 de autobuze noi. Mai avem și un excendent bugetar și bineînțeles o creștere a fondurilor europene atrase pe care ne-o propunem”, a spus Emil Boc. Acesta a insistat asupra priorităților pe care primăria le-a stabilit în oraș. ”Între aceste priorități trebuie să menționăm menținerea impozitelor și taxelor la același nivel, nu se majorează nimic. Vom finaliza sala polivalentă, și pot spune că miercuri 15 ianuarie am semnat ordinul de începere a lucrărilor și în 8 luni trebuie să fie finalizată, și până la sfârșitul anului dată în folosință. E important că aicik vom avea 445 de locuri de parcare, care vor aduce o descongestionare în zona centrală. Apoi vom cumpăra 50 de autobuze noi, din care 40 primăria pe credit și 10 CTP din taxa specială, și astfle vom înnoi cu 1/3 flota. De asemenea, menținem gratuitățile și reducerile. Noutatea vine la elevi unde am alocat 4 milioane de lei pentru gratuități pentru elevi pe 2 linii. Vor primi gratuitate și elevii înscriși la cluburi sportive sau artistice și pentru prima dată vor primi gratuitate și elevii de la școlile private. E doar unul din modurile în care ne arătăm atenția pemtru tineri dat fiind că în 2015 vom fi Capitală europeană a tineretului”, a spus primarul.

În privința investițiilor anunțate de primărie și cuprinse în bugetul de dezvoltare au fots menționate: sistemul de ticketing, reabilitarea cinematografului Dacia, modernizarea intrărilor în oraș precum Calea Baciului, Traian Vuia, asfaltarea unor străzi din centru ca Avram Iancu, Memorandumului, Moților, I.C. Brătianu în cadrul proiectului Orașul Comoară, reparații la podurile Traian și Garibaldi, continuarea lucrărilor la parkingul de pe strada Negoiu sau unificarea pasajelor de la gară, reabilitarea termică pe fonduri europene a 40 de blocuri și refațadizare clădirilor din centru.

Învățământul, loc fruntaș la cheltuieli, transportul la dezvoltare

În proiectul de buget de funcționare cel mai mare procent revine învățământului cu 30, 74%, urmat de transport cu 18%, asistență socială 10%, autorități publice 10%, protecția mediului 6, 68%, locuințe și servicii 4, 15%, datorie publică 3, 8%, sănătate 3, 08%, cultură și religie 3, 11%. În privința cheltuielilor de dezvoltare transport public conduce detașat cu 45%, urmat de locuințe cu 28, 09%.

Împărțirea fondurilor a stârnit nemulțumirea mai multor participăanți la dezbatere, care au insitat asupra faptului că orașul trebuie să se pregătească pentru anul 2015 când va fi Capitală europeană a tineretului și acest lucru trebuie reflectat și în buget. ”Trebuie să avem reindustrializare, o economie care să ducă Clujul mai departe. Dar aveți 100 de clujeni la Bruxelles și alți 500 care au trecut prin școlile clujene. Profitați de ei, oameni care vor să dea ceva Clujului, creați această punte de legătură Cluj-Bruxelles. Ar trebui activate parteneriatele externe. Gândiți-vă la cum împachetăm Clujul turtistic. Clujul nu are portențial ca un turist să vină să stea o săptămână, ci trebuie să facem pachetul de 2 zile. Ce facem cu un turist de la aeroport timp de 48 de ore în oraș”, a declarat Dan Luca.

 Schimbarea conceptului de reabilitare termică

”Noi avem câteva propuneri legate de calitatea vieții locuitorilor obișnuiți din Cluj, mai ales a celor din cartierele de blocuri. Trebuie să existe o schimbare a atitudinii față de spațiile dintre blocuri. Ideea e de a schimba acel ghetou într-un spațiu care să creeze coeziune socială, atmosferă. Apoi o idee foarte importantă se leagă de schimbarea modului în care se face reabilitarea termică a blocurilor. Polistirenul care este toxic poate fi înlocuit cu succes cu lână de oaie, iar fațada poate fi înverzită. Și dau un singur exemplu, fațadizarea verde a 10 blocuri face în curățarea aerului. Avem nevoie și de o linie verde, o alee ciclopietonală de pe malul Someșului care să lege cele două capete ale orașului și care să se termine în 2 parcuri cu toate dotările de rigoare”, a precizat Horațiu Răcășan.

”Noi propunem extinderea aleii pietonale de la un lac la altul în Gheorgheni care să aibă în final 2, 4km în final, o stație de biciclete la Pata Rât, crearea unui parc nou, parcul 1 mai care să unească parcul Feroviarilor și parcul Iris. Ne dorim un buget participativ de 5% al orașului care să fie extins din Mănăștur”, a spus și Adrian Dohotaru din partea SOS.

Bugetul nu ne pregătește pentru Capitala Tineretului

Proiectul de buget a iscat nemulțumiri și la proiectele și sumele alocate pentru partea culturală. ”Mă nemulțumește faptul că noi copiem capitolele de buget de anul trecut și mai alocăm bani. În mod normal ar trebui ca bugetul să cuprindă și viziunea de dezvoltare a orașului”, a spus deputatul PSD Aurelia Cristea.

”Aprecieaz că a crescut puțin bugetul pentru cultură, dar am vreansă știm suma totală care ne va ajuta la strategia culturală, pentru că din proiectul actual nu rezultă cu claritate acest lucru”, a subliniat și Rarița Zbranca.

”Se nasc niște semne de întrebare legat de această proiecție bugetară. Nicăieri nu văd în strategia municipiului că avem o problemă a transportului în comun. Deci cum am 45% din bugetul de dezvoltare pe transportul în comun? La asta mă refeream când spuneam că toată cosntrucția acestui buget ar trebui răsturnată. Vine 2015 și suntem Capitală europeană a tineretului datorită imaginației unor tineri, cu toate gropile pe care le avem în oraș. Avem 235 de milioane de eurola dispoziție, avem tinerii. Așa că nu m-aș concentra nu pe 50 de autobuze noi, ci pe ce trebuie neapărat să fac anul acesta. Am nevoie de o zonă pietonală. Am sala multifunțională, alături am stadionul și mi-aș crea un univers un centru al tinerilor 2015 acolo. M-aș concentra pe Centrul Cultural Transilvania Nu pot să cred că în 2014 ofer 45% din buget pe transport. Să gândim încă o zi sau două de dezbateri. Putem construi pașii pentru 2014 astfel încât să avem în 2015 premizele exploziei manifestărilor dedicate Clujului Capitală europeană a tinerilor”, a argumentat consilierul local PSD, Claudia Anastase.

Distribuie:

Postaţi un comentariu