Corina Mareş: „Biodiversitatea trebuie protejată”
Corina Mareş, director general al DLG InterMarketing, subsidiara din România a Societăţii Germane pentru Agricultură, organizator al târgurilor „Agraria” de la Cluj-Napoca şi „Agriplanta” de lângă Fundulea, susţine că „biodiversitatea este bogăţia vieţii” şi omul trebuie să o protejeze, potrivit Agerpres.
Prezentă la Simpozionul internaţional cu tema „Perspective ale agriculturii mileniului trei”, care s-a desfăşurat între 26 şi 28 septembrie la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca, Corina Mareş a declarat, pentru AGERPRES, că prin natura profesiei susţine biodiversitatea şi, totodată, dezvoltarea rurală.
„În 2014 se vor împlini două decenii de când organizăm, în fiecare an, Târgul Agraria de la Cluj-Napoca. Suntem şi parteneri ai USAMV şi ne dorim să avem o contribuţie mai mare la dezvoltarea rurală. Eu nu am urmat studii superioare agricole, dar lucrând de 20 de ani în domeniul agricol am reuşit să dobândesc cunoştinţe utile. Din discuţiile cu colaboratorii noştri şi din propriile noastre observaţii am ajuns la concluzia că trebuie să fie înteţite eforturile pentru a proteja biodiversitatea”, a spus Corina Mareş.
Ea a arătat că în ultima vreme se conturează o luptă între două domenii la fel de importante – energie şi producţia hranei. Din ce în ce mai multe suprafeţe de teren sunt scoase din circuitul agricol pentru a deveni parcuri fotovoltaice. „Mulţi fermieri optează pentru instalarea de panouri fotovoltaice pe terenurile pe care le deţin. La Fundulea, unde noi organizăm anual expoziţia ‘Agriplanta’, peste noapte a apărut un câmp de şapte hectare de panouri fotovoltaice, împrejmuit şi racordat la stâlpii de curent electric”, a explicat directorul general al DLG InterMarketing.
În opinia sa, bătăliei duse împotriva utilizării compuşilor chimici în culturile agricole, i se alătură acum o bătălie menită să păstreze terenurile agricole în circuitul de producţie alimentară.
Referindu-se la combaterea dăunătorilor plantelor, în special a gândacului de Colorado la cartofi, Corina Mareş a spus că nu este exclus ca într-o zi să apară ideea strângerii mecanice a acestor gândaci, pentru a nu se mai folosi substanţe chimice dăunătoare sănătăţii.
„Anul acesta, la Agrotehnica – cea mai mare expoziţie de maşini agricole din lume, organizată de Societatea Germană pentru Agricultură DLG InterMarketing, la Hanovra, vor fi premiate cele mai recente invenţii. Spre bucuria noastră, a românilor, pentru a doua oară în istoria de 120 de ani a târgului din Germania, un român, mai exact un clujean – Ovidiu Ranta de la USAMV – va face parte din Comisia de Noutăţi, care premiază invenţiile. Săptămâna viitoare vom da publicităţii un comunicat cu inventatorii medaliaţi la Hanovra. Poate cineva va inventa într-o zi şi maşina de strâns gândacii de Colorado”, a afirmat Corina Mareş.
Peste 120 de specialişti de renume internaţional din ţară şi din străinătate au participat la Simpozionul cu tema ‘Perspective ale agriculturii mileniului trei’, organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoc„