Corina Creţu şi Vasile Dîncu au dezbătut problema simplificării procedurilor pentru proiectele europene

Corina Crețu / Foto: Dan Bodea

Comisarul european pentru politică regional,  Corina Crețu, a declarat, joi, la Cluj, că dacă nu va absorbi suficiente fonduri europene, România îşi va crea riscuri în cee ace priveşte economia: „Fiind în România, trebuie să dau acest mesaj: dacă România, în perioada următoare, nu-şi accelerează ritmul de absorbţie a fondurilor europene, se vor crea riscuri privind economia României, în sensul încetinirii creşterii acesteia. Este păcat, fiindcă România este la această oră ţara care înregistrează cea mai mare creştere economică din UE. Guvernul României ştie că are tot sprijinul din partea Comisiei Europene, din partea mea personal, pentru ca fiecare proiect european care se derulează să schimbe viaţa cetăţenilor”, a spus Corina Creţu.

Ea a atras atenţia şi în cceea ce priveşte folosirea fondurilor de coeziune acordate oraşelor din România şi pentru care a fost prelungit termenul până în iunie: „E un semn de încredere pe care Comisia Europeană o acordă oraşelor europene, este pentru prima dată în istoria UE când o parte din buget se duce direct şi va fi gestionat direct de oraşe. Iar România a alocat aproape 20% din totalul fondurilor de coeziune către oraşele României. Speranţa mea este că această campanie electorală nu va împiedica primarii să lucreze pentru implementarea unor proiecte care mai sunt şi care au ca dată finală iunie 2016. Am făcut această derogare pentru 58 de de proiecte majore, din decembrie 2015 până în iunie 20016. Cred că este foarte important ca şi comisar european să transmis acest semnal, pentru că dacă aceste lucrări nu se vor termina până în iunie 2016, banii se vor pierde şi e vorba de 58 de proiecte majore în ţară”, a avertizat Corina Creţu.

Comisarul european pentru politică regional,  Corina Crețu, a participat, joi, la Cluj, la seminarul „Simplificarea Fondurilor structurale și de investiții europene”, alături de preşedintele Comisiei de dezvoltare regională a Parlamentului European, Iskra Mihaylova, de europarlamentarul Mircea Diaconu şi de vicepremierul Vasile Dîncu.

Vasile Dîncu / Foto: Dan Bodea

Vasile Dîncu / Foto: Dan Bodea

Pe de altă parte,  vicepremierul Vasile Dîncu a spus că sunt importante numărul şi volumul de bani atraşi prin proiectele europene, dar că importantă e şi calitatea acestora, în ce măsură ele îl ajută pe cetăţean: „În aceste 5 luni de când am preluat guvernarea, într-un an politic care a întârziat dezvoltarea proiectelor europene, încercăm să ne centrăm, să acceptăm şi calitatea absorbţiei. Cantitatea este una şi pot să vă spun că, până la urmă, avem o absorbţie de 75%. Nu este ce ar fi trebuit să fie. Dar este foarte importantă şi calitatea. Încercăm să construim indicatori, să facem studii –avem câteva şi cu doamna comisar Corina Creţu- şi să vedem ce este specific în sărăcia celor mai săraci. E important să vedem, să măsurăm în ce măsură fondurile europene au dus la dezvoltare”.

El a spus că nu există rigoare în alocarea banilor şi nu produc întotdeauna efectele scontate.

Vasile Dîncu a adăugat că guvernul lucrează la simplificarea procedurilor în ceea ce priveşte absorbţia şi crede că în anii următori, România va înregistra o explozie în atragerea de fonduri europene: „Încercăm să trecem cu guvernul la o nouă fază. (…) Încercăm accelerat să aducem modificări acolo unde nu funcţionează administraţia. Am reuşit să eliminăm avize, să încercăm să facem o administraţie mai suplă, mai simplă, mai ieftină şi sper ca acest proiect să fie o premisă şi pentru o dezvoltare regională mai bună şi pentru o absorbţie mai bună. (…) Sunt convins că vom reuşi în anii următori –va veni din noiembrie un alt guvern, căruia îi pregătim cu acest guvern tot ceea ce ar putea să-i lipsească în materie legislativă, de simplificare, în materie de decizie- pentru ca să  poată să explodeze în anii următori pe această parte de absorbţie. Şi vreau să facem şi un control al absorbţiei. (…) Banii europeni şi banii româneşti care se adună în aceste proiecte trebuie să fie uşor de controlat de către cetăţean”, a subliniat Vasile Dîncu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu