Clujul, sub „ocupație” în perioada Untold Festival

 

Festivalul Untold nu înseamnă doar un eveniment muzical de anvergură cu nume mari din industria muzicală ci și o oportunitate mare de câștig pentru sectorul imobiliar din Cluj-Napoca. Organizatorii așteaptă ca numărul celor care vor veni în oraș în perioada 30 iulie-2 august să fie de ordinul sutelor de mii ceea ce se traduce, în primul rând, printr-o acută nevoie de locuri de cazare. Cum locurile din moteluri, hoteluri sau pensiunile din oraș sunt insuficiente, la „salvarea” situației vor contribui căminele studențești, zonele cu potențial de camping sau chiar clujenii dornici să îi ajute pe turiștii festivalieri.

Peste 40.000 de abonamente au fost vândute până acum pentru cele patru zile în care Festivalul Untold se va desfășura la Cluj. Organizatorii evenimentului se așteaptă la un trafic total cumulat de cel puțin 300.000 de persoane care vor veni din toată România dar și din străinătate pentru a vedea live concertele AVICII, David Guetta sau John Newman.

Potrivit specialiștilor, capacitatea de cazare din hotelurile, motelurile și pensiunile din Cluj-Napoca este de aproximativ 10.000 de paturi. Site-ul booking.com, una dintre cele mai mari platforme de rezervări online din lume, confirmă cererea mare de locuri de cazare pentru perioada 30 iulie-2 august: peste 95% dintre camerele disponibile sunt deja ocupate, iar cele încă disponibile sunt în hotelurile de cinci stele.

Peste 95% dintre locurile de cazare din Cluj sunt ocupate în perioada festivalului

Peste 95% dintre locurile de cazare din Cluj sunt ocupate în perioada festivalului

Cazarea în cămine, o afacere profitabilă

Pentru a veni în întâmpinarea cererii care depășește cu mult oferta oficială, organizatorii festivalului au apelat la ajutorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Universitatea Babeș-Bolyai va pune la dispoziția federației pe perioada 30 iulie-2 august un număr de 1500 de locuri de cazare. Taxele la care le-am oferit noi sunt pentru căminul 2, 3 și 5 de 25 de lei pe noapte/pat, iar pentru căminul Sport 21, de 30 de lei pe noapte/pat”, a declarat Paul Farcaș, purtător de cuvânt UBB.

Odată camerele ajunse pe mână organizatorilor festivalului, un pat ajunge să coste între 60 de lei și 75 de lei în funcție de căminul ales.  Cum numărul total de paturi este de 4300, câștigul potențial pe care organizatorii l-ar putea obține este de peste 170.000 de lei, în contextul în care condițiile de cazare nu sunt cu nimic îmbunătățite. Până în prezent aproxiamtiv 3000 de paturi au fost închiriate de către cei interesați să participe la festival.

Livada Palocsay, loc de camping pentru festivalieri

Pentru cei care iubesc natura sau pur și simplu nu mai găsesc cazare în oraș, Livada Palocsay va fi transformată în zonă de camping pentru corturi și rulote. Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Cluj era pe vremuri o adevărată bijuterie în domeniu și în 1990 se întindea pe 1.036 de hectare, dar pe parcusul ultimilor 24 de ani a tot intrat la apă, ajungând la 366 de hectare, apoi la 171 din care  47 sunt revendicate. Cu o situație juridică incertă dar mai ales părăsită de orice formă de activitate, livada și-a găsit totuși o întrebuințare astfel că aproximativ 10 hectare vor fi amenajate pentru a putea găzdui aproximativ 10.000 de persoane.

„Lucrările de amenajare au început deja iar acum se lucrează la montarea toaletelor, a zonelor de campare și a celorlalte utilități. Zona va fi deschisă cu o zi înainte de începerea festivalului”, spune Ștefana Giurgiu, purtărorul de cuvânt al evenimentului.

Aici vor fi amenajate dușuri ecologice, toalete, spații de încărcare electrică, stații de prim-ajutor, zone de reciclare și chiar o zonă în care vor fi prezenți agenți comerciali ce vor vinde mâncăruri și băuturi. Pentru cei care vin cu cortul lor, prețul este de 49 de lei/persoană/festival. Dacă vreți să stați la cort, nu aveți unul și vreți să simțiți ceva din farmecul cazării la un hotel, sunt disponibile pachetele „Camping full packagce” care, în schimbul sumei de 280 de lei, presupun să fiți așteptat în camping cu un cort gata montat și echipat cu saltea gonflabilă și pături.

Clujul, orașul cazărilor ad-hoc

Numărul mare de oameni care și-au anunțat prezența la festival prin cumpărarea a deja peste 40.000 de bilete a trezit și interesul clujenilor proprietari de apartamente în oraș sau în zonele limitrofe. Festivalul are o rubrică specială pe site-ul evenimentului dar și o pagină de Facebook dedicată celor care caută și mai ales oferă cazare în garsoniere sau apartamente din Cluj-Napoca.

Pe cât de mare este cererea pe atât de mari sunt și prețurile.  În funcție de tipul apartamentul, dotările și mai ales zona în care acesta se află, prețurile pot porni de la 100 de euro și să ajungă chiar și la 1000 de euro/apartament pentru cele patru zile de festival.

Studenţii care stau cu chirie în apartamente şi au o cameră liberă în acea perioadă sunt dispuşi să-i cazeze pe cei care vin în Cluj pentru festival.

Cei mai aşteptaţi artişti la festivalul Untold sunt David Guetta, Avicii şi John Newman. Biletul pentru o zi costă 129 de lei, iar un abonament valabil pe toată perioada, 289 de lei. Cei care vor acces în zona VIP vor plăti 449 de lei pentru toate cele patru zile. Până în prezent  au fost vândute aproximativ 40.000 de abonamente, aproape 800 au fost „câștigate” cu ocazia campaniei Pay with Blood în timpul festivalului organizatorii vor mai pune la dispoziție bilete de câte o zi.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu