Casa Esterhazy – istorie şi conducte
Familia Esterhazy este o familie nobilă europeană, cu origini atestate din Evul Mediu. Au fost loiali coroanei Ungariei, conducătorilor habsuburgi şi celor din Sfântul Imperiu Roman. Membrii familiei au ajuns până în Transilvania.
Între ei actriţa Agnes Esterhazy născută la 1898 la Cluj. De la 24 de ani (1923), timp de 20 de ani ea fost una dintre cele mai cunoscute actriţe de film ale perioadei interbelice, a jucat în 30 de pelicule. A murit la 58 de ani la Budapesta. O strămoaşă a ei pe care o chema tot Agnes a fost căsătorită cu baronul Banffy Albert (1818 – 1886), a locuit în castelul Banffy din Răscruci, pe care l-a îmbunătăţit şi renovat, ba mai mult a creat şi un centru de echitaţie.
În Cluj, este cunoscută ca fiind casa Esterhazy, casa de pe strada Universităţii nr 8, colţ cu strada Inocenţiu Micu Klein. Construcţia datează din secolul al XVIII-lea. Faţada nu este spectaculoasă, ba am putea spune că are un aer auster, un balcon cu feronerie şi o boltă rotundă pentru intrarea în clădire. Casa adăposteşte acum ceva prăvălii şi locuinţe individuale. Curtea este una comună, pe pereţii din curte se pot vedea două inscripţii în latină cu texte mai lungi. Peste una dintre ele exact sub cuvântul perducti (n. r. condus de) trec două conducte de gaz.
În curte sunt şi trei steme heraldice, două ale familiei Esterhazy cu un grifon (monstru mitologic cu corp de leu, cu aripi, cap și gheare de vultur și cu urechi de cal) care se mişcă peste o coroană, şi care ţine deasupra capului o sabie de argint cu mâner de aur, iar în celelalte gheare un buchet de trandafiri. Prima se găseşte pe un perete vizibil, iar a doua este deasupra intrării din spate în clădire. A treia stemă este cea a Transilvaniei sub domnia lui Gheorghe Rakoczi. Casa a fost o vreme casă de adăpost pentru orfani.
Cele mai gustoase şi mai la îndemână dintre moştenirile europene ale familiei Esterhazy sunt, după părearea noastră, cele gastronomice şi care sunt cunoscute în orice bucătărie care se respectă. Prima este un tort. Esterházytorte a fost numit după diplomatul Paul al III, Anton Esterházy. Vorbim despre un tort cu multă cremă, care a fost inițial creat de cofetarii din Budapesta la începutul secolului XX. Se compune dintr-o cremă de unt de culoare galben deschis, pusă de obicei, între cinci straturi de blat, şi care se acoperă de glazură de zahăr alb, precum şi fructe confiate şi ciocolată. Este un tort complex din care nu lipsesc lămâia, vanilia, scorţişoara, vişinata, gemul de caise, migdalele. Decorarea tortului este una specifică atât ca procedeu, cât şi ca aspect final, din fondant şi cacao. Un alt fel de mâncare absolut savuros care poartă semnătura Esterhazy este o friptură, care se face din carne de vită în amestec cu afumătură de porc, la care se adaugă morcovi, păstârnac, ţelină ceapă, lămâie, pătrunjel tocat şi din belşug smântână şi unt.