Capitala Tinerilor Ortodocşi: Viitorul Europei
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa care are loc în aceste zile la Cluj-Napoca este organizată în principal de Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Cluj și de Arhiepiscopia Ortodoxă a Vadului, Feleacului şi Clujului. Evenimentul este o premieră pentru lumea ortodoxă, fiind prima întâlnire de acest gen şi de această amploare. Sloganul evenimentului este „Împreună pentru viitorul Europei”. Cluj-Napoca este, prin organizarea în premieră a unui eveniment unic de asemenea extindere, un oraş care îşi consolidează poziţia de pol al ortodoxiei.
A fost un proces de durată (aproape 100 de ani) care a avut câteva jaloane: înfiinţarea unei Arhiepiscopii ortodoxe, funcţionarea unui seminar teologic, apoi a unei facultăţi de teologie, înfiinţarea unei Mitropolii a Clujului, la 4 noiembrie 2005. Toate au adus o faţetă în plus oraşului Cluj-Napoca care devine în acest moment un reper pentru ortodocşii din toată Europa. La întâlnire sunt aşteptaţi să participe peste 6.000 de tineri din toată Europa. Pentru buna desfăşurare a evenimentului au fost instruiţi 600 de voluntari, s-au tipărit broşuri, hărţi de orientare, s-au inscripţionat tricouri distinctive şi alte materiale personalizate. Oaspeţii vor fi cazaţi în campusul Haşdeu.
PF Daniel se mută trei zile la Cluj
„Între înalţii Ierarhi prezenţi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa îi amintim pe PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale şi Meridionale, IPS Justinian de Elista, Rusia, PS Qais, Episcop de Erzurum, Iordania, PS Iona, Episcop de Obukhovo, Ucraina, PS Petroniu, Episcopul Sălajului, PS Macarie, Episcopul Românilor din Europa de Nord, PS Paisie, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Justin, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului.
Prezenţa unor înalte feţe bisericeşti va fi un bun prilej pentru discuţii preliminare în ce priveşte abordările de la Marele Sinod Panortodox. Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe va avea loc în anul 2016, în preajma sărbătorii Rusaliilor, la Constantinopol (Istanbul). Evenimentul, de o reală importanţă istorică, va fi găzduit de Biserica „Sfânta Irina“, lăcaşul în care s-au desfăşurat lucrările Sinodului II Ecumenic (381)” spune părintele Bogdan Ivanov, de la biroul de presă al Mitropoliei Clujului.
Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa îl va aduce pe toată perioada desfăşurării evenimentului pe PF Patriarh Daniel la Cluj. Domnia sa va participa la deschiderea întâlnirii şi va oficia Liturghia Solemnă în 6 septembrie. Cea mai spectaculoasă se anunţă însă Procesiunea Tinereţii la care vor participa toţi cei 6.000 de participanţi, împreună cu feţele bisericeşti, desfăşurând toată slava şi mărirea pe străzile oraşului, ceea ce va impune restricţii de circulaţie în centru. Procesiunea va avea ca scop rugăciunea pentru viitorul Europei şi al ortodoxiei.
Pentru că până la urmă este un eveniment al tinerilor, există şi o secţiune de concerte. În 4 septembrie de la ora 21.00 va concerta solista clujeancă Ilinca Băcilă, cea care interpretează de altfel şi imnul festivalului. Ea va fi urmată de trupa Holograf care vor veni cu repertoriul lor soft, ştiind ei foarte bine la ce eveniment participă, ca să zicem aşa. În 5 septembrie tot în Piaţa Unirii de la ora 14.30 va fi recitalul tinerilor chitarişti amatori. În 6 septembrie de la ora 15.30 în Parcul Central va avea loc un concert de muzică popular, în timp ce pe aleile parcului se pot vedea tradiţii specfice ale fiecărei ţări, parada costumelor populare şi a dansurilor populare, iar în 6 septembrie de la ora 20.00 va fi un concert de muzică folk cu Ducu Bertzi şi Magda Puşcaş&Band, acţiune al cărei amfitrion va fi Florin Săsărman. Nu vor lipsi dezbaterile „Tinerii şi familia pentru valorile creştine ale Europei” care se vor desfăşura în sălile unor licee din centru, vor fi şi ateliere de brăţări, cruciuliţe, modelaj fimo, icoane litografiate.
Părintele Zaharia Zaharou, invitat de onoare
Părintele arhimandrit Zaharia Zaharou este recunoscut în lumea ortodoxă ca fiind unul dintre cei mai profunzi trăitori şi mărturisitori contemporani ai credinţei. Vine de la mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul din Essex, Anglia. Mănăstirea Stavropighie Patriarhală a Sf. Ioan Botezătorul este o obşte monahală de bărbaţi şi de femei, aflată direct sub protecţia Patriarhiei Ecumenice. Este situată în Tolleshunt Knights, Maldon, Essex, Anglia. Obştea este alcătuită din bărbaţi şi femei ce vieţuiesc, după tradiţia monastică, o viaţă de rugăciune, centrată pe Hristos. Astăzi, marea parte a obştii o constituie maicile (15 – 20), numărul călugărilor fiind mai mic. Tipicul mănăstirii constă din repetarea Rugăciunii lui Iisus, timp de aproximativ patru ore pe zi. Între membrii acestei obşti s-a aflat şi Ieromonahul Rafail, fiu al cunoscutului filosof român Constantin Noica (din 1993, retras în România).
Părintele Zaharia de la Essex care va conferenţia la Sala Polivalentă în 5 septembrie 2015 este originar din Cipru, provenind dintr-o familie ortodoxă. A studiat Chimia la Londra, dar a ales să abandoneze studiile în Chimie, preferând viaţa monahală. Aşa că a ajuns să studieze Teologia în cadrul Institutului „Sfântul Serghie” din Paris, unde a petrecut cinci ani, iar apoi a mers la Tesalonic, pentru încă un an, unde a obţinut un doilea titlu ştiinţific. Părintele Zaharia vorbeşte fluent limbile greacă, rusă, franceză şi engleză.
A tradus numeroase cărţi. Este autor al lucrărilor „Lărgiţi inimile voastre!” şi „Omul tainic al inimii: Cultivarea inimii în Antropologia Ortodoxă”. A conferenţiat la Institutul Sfântul „Ioan Damaschin” al Universităţii Balamand din Tripoli, Liban, la Cambridge, în Anglia, în Finlanda, Grecia, România şi Bulgaria. În România a fost de mai multe ori şi a vorbit în faţa publicului de specialitate, dar şi al celui larg. Conferinţa pe care o va susţine de data aceasta se numeşte „Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu”.