Atenţie! Lumea intră într-o schimbare profundă
O Europă şi o lume aflate în schimbare profundă, cu accente naţionaliste şi cu o componentă tot mai pronunţată a acestui naţionalism, protecţionismul. Aceasta a fost ideea principală a unei noi dezbateri organizate de grupul de reflecţie şi analiză internaţională Citadel, dezbatere care a avut ca punct central prelegerea susţinută de economistul Daniel Dăianu, intitulată „Noul protecţionism în lumea dezvoltată: o ameninţare la adresa ordinii liberale globale?.
În preambulul prelegerii susţinute de Daniel Dăianu, profesorul Valentin Naumescu a arătat că lumea se află într-un proces de adâncă transformare, afirmând că atât Europa, cât şi SUA sunt prinse într-un mecanism protecţionist, de întoarcere spre interesele statului.
Daniel Dăianu a arătat, printre altele, că protecţionismul care se resimte în lume, ca o componentă a naţionalismului, are de-a face cu curenţi de profunzime existenţi în societate, cu mai vechi rădăcini economice, sociale şi politice, care n-au fost descoperiţi la timp şi care ne pot întoarce într-o Europă interbelică.
El a mai spus că în UE există o creştere a accentelor suveraniste şi că Brexit-ul este, de altfel, în logica schimbărilor care au loc acum în SUA, sub preşedinţia lui Donald Trump, adăugând că acest protecţionism vine după o foarte pronunţată globalizare şi chiar ca efect al acesteia.
„Noul protecţionism nu înseamnă numai să consumi servicii şi produse în interior. Noul protecţionism înseamnă şi ce platoşe, cu ce veşmine mă îmbrac zi de zi ca să mă pot proteja mai bine”, a spus Daniel Dăianu, vorbind în context şi de izolaţionalismul existent, deşi, susţine el, fiecare stat are nevoie de prieteni, de alianţe, alianţe care se bazează nu numai pe anumite interese comune, ci şi pe valori comune.
După dezbaterea organizată de Citadel, Daniel Dăianu şi-a lansat cartea cu titlul „New Europe and the Great Recession”.
La precedenta dezbatere a Grupului de reflecţie şi analiză internaţională Citadel, organizată pe 17 noiembrie, cu tema ,,Uniunea Europeană între dezintegrare şi reformare. Contribuţia României la consolidarea construcţiei europene”, a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.