Anti-consumism. Piaţa liberului schimb din Mănăştur
Patricia are șase ani și, împreună cu mama ei, a adus două plase de rafie pline cu jucării de pluș. Le răstoarnă pe placa de lemn amenajată, după care le aranjează frumos. „Le-am adus pentru copiii care nu au bani să-și cumpere jucării”, spune fetița.
Spațiul „La terenuri” din Mănăștur a găzduit cea de-a șaptea ediție PAC sau Piața Autonomă Cluj. Pentru prima dată, evenimentul „nomad” a fost organizat în aer liber de aceeași echipă de voluntari având scopul principal promovarea ideilor de anti-consumism, reciclarea și circulația liberă a bunurilor și serviciilor și crearea de comunități bazate pe aceste idei.
„Poate nomadismul este caracteristica principală a lucrurilor sau obiectelor pe care le putem găsi aici. Sunt implicați oameni care s-au alăturat pe parcursul edițiilor, respectiv arhitecți, sociologi, studenți, care vin cu idei noi, se implică în atelierele de creație. Această piață este o solidarizare între oameni care au mai mult, poate, și cei care au mai puțin sau care au nevoie. Sunt multe proiecte la care aderăm și noi, «La terenuri» ca ideologie și concept, de aceea am acceptat să găzduim acest tip de eveniment. Este o piață a liberului schimb, care nu implică bani, unde sunt promovate idei de vegetarianism, veganism și care încearcă să ajute oamenii mai nevoiași, prin donații de obiecte sau servicii, oamenii fac schimb de lucru și de experiențe, până la urmă. Copii ai oamenilor fără adăpost au fost integrați în activitățile de la atelierele de creație”, spune Laura Panait, coordonator „La terenuri”.
Atelierul de confecționat rogojine și covorașe din materiale textile, abajururi din baloane, sfoară sau lipici, atelierul de imprimat articole vestimentare sau genți sau cel de reparat biciclete, au fost câteva din atracțiile oferite de organizatori. Copiilor li s-a pregătit o zi plină de jocuri și veselie, cei mici au putut dansa, cânta, desena sau jongla cu diferite obiecte sub îndrumarea unor voluntari. Și, nu în ultimul, cei prezenți au servit mâncare vegană. Pe viitor organizatorii PAC speră la o implicare și mai mare din partea comunității, deci, implicit mai multă lume prezentă.