Adriana Săftoiu, la Cluj: „În carte nu am dat din casă, am dat din clasă. Clasa politică”
Fostul consilier prezidențial Adriana Săftoiu și-a lansat joi, 11 iunie 2015, la Cluj, cartea „Cronică de Cotroceni”. Volumul care a stârnit o mulțime de valuri în clasa politică, vorbește despre experiența acesteia ca purtător de cuvânt al președintelui Traian Băsescu, în perioada 2004-2007. „Toată lumea vorbește despre lucrurile amintite în carte. Eu vin doar să le certific”, a precizat autoarea. În cadrul întâlnirii cu publicul clujean, aceasta a explicat de ce a ales totuși să lucreze cu Traian Băsescu, deși multă lumea a avertizat-o că acesta este o persoană „aiurea”. La lansare au participat de asemenea, fostul secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Valentin Naumescu și Prof. dr. univ. Ilie Rad din cadrul Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității „Babeș-Balyai”.
„Am explicat și în carte că foarte mulți îmi spuneau sau încercau să îmi spună cât de aiurea era Traian Băsescu. Până să ajung la Cotroceni, într-adevăr mai lucrasem cu acesta în perioada 1998 – 2000 în perioada în care eram purtătorul de cuvânt în Guvernul Radu Vasile, am lucrat direct cu acesta în Ministerul Transporturilor, mai puțin la primărie. Traian Băsescu are multe defecte, ca noi toți, dar avea o calitate extraordinară: putea să facă față PSD-ului. Eu personal, nu trebuie să împărtășim cu toții aceste păreri, eu sunt un anti PSD, am motive și foarte personale pentru acest lucru. De exemplu, revoluția din 1989 m-a prins la Timișoara, în stradă, dar sunt mai multe motive pentru care eu personal am spus că nu voi vota niciodată cu PSD-ul. În 2004 pur și simplu aveam impresia că trăim într-un stat controlat de o singură putere, iar Traian Băsescu era singurul care avea atunci cuajul să facă o opoziție cu toate riscurile. Dați-mi voie să vă prezint un citat al filosofului Nicholas Taleb: „Când traversezi strada, dacă te uiți la culoarea ochilor pietonilor, nu vezi camionul care trece peste tine”. Eu nu mă uitam la culoarea ochilor lui Traian Băsescu, mă uitam la camionul care urma să vină. Am spus recent că dacă am fi din nou în 2004 și ar trebui să votez din nou, dintre Adrian Năstase și Traian Băsescu, tot cu Traian Băsescu aș vota”, a spus Adriana Săftoiu.
„Cartea a fost contestată de multă lume. Ar trebui rescrisă în opinia multora și ar trebui să fac cam așa: pasajul șapte de la pagina 23 eliminat la cererea lui Ion Popescu, de la pagina 15 pasajul trei scos la cererea lui Georgescu. Această carte a fost citită și răzcitită de fiecare. Unii spun că nu se poate așa ceva, că am dat din casă. Nu am dat din clasă, am dat din clasa politică”, a spus aceasta.
Adriana Săftoiu este de părere că jobul de consilier prezidențial nu există în sine. „La un moment dat trebuie să te oprești, e o responsabilitate foarte mare, obosești. Theodor Stolojan văzându-mă cât mă zbat , îmi spunea să o iau mai încet: «Consilierul se duce la președinte, își spune părerea și gata. Ce te tot zbați atât? Că oricum el decide.» La un moment dat intervine rutina. Când am simțit că a intervenit rutina atât de mult, că nu mai vreau să schimb nici măcar o opinie a celor din jur, am plecat”, a spus aceasta, adăugând că Traian Băsescu este o persoană extrem de inteligentă, care folosește foarte bine tehnica argumentării. „Noi cei din jurul lui, îl respectam, dar nu ne umezeam ochii în prezența lui”, a mai spus acesta, referindu-se la relația cu fostul președinte.
[stextbox id=”custom”]
Adriana Săftoiu este absolventă a Facultății de Litere, secția Română-Spaniolă, a Universității din București. A fost jurnalist, purtător de cuvânt al Guvernului Radu Vasile între 1998 și 2000, consilier al Administrației Prezidențiale în perioada 21 decembrie 2004- 30 martie 2007 și membru al Parlamentului României, de unde, în ianuarie 2012, și-a dat demisia de onoare, lucru despre care relatează și în carte: „Prima mea zi la capătul a zece ani de colaborare cu Traian Băsescu a fost vineri, 30 martie. Dimineața a sunat telefonul. Nu îmi era greu să-mi imaginez cine ar fi putut să fie. N-am răspuns. În sfârșit, eram liberă de contract. Apoi, telefonul a sunat din nou. „Te caută Președintele”, m-a informat bine cunoscuta voce de la secretariat. „Nu mai lucrez la Cotroceni. Poți să-i spui că nu am răspuns la telefon”.
În prezent este managementul propriei firme de P.R. și comunicare. A mai publicat „Vocile puterii. De vorbă cu purtătorii de cuvânt” (2007) și Jurnal de campanie (2009).
[/stextbox]