A apărut noul număr Transilvania Reporter: „Statul nu mai vrea programatori fericiţi”
Joi, 2 iulie 2015, a apărut nou număr al ziarului Transilvania Reporter: „Statul nu vrea la Cluj programatori fericiţi”, care are ca subiect principal inovațiile din lumea IT.
Industria IT din Cluj este prima din ţară ca valoare a exporturilor şi tot mai multe firme sunt pe cale să facă pasul următor în dezvoltarea unor servicii şi produse proprii cu valoare adăugată mare, însă progresul este ameninţat de recentele acţiuni guvernamentale menite să descurajeze munca în regim de Persoană Fizică Autorizată (PFA).
Obiectivul autorităţilor de a transforma cât mai multe PFA-uri în salariaţi poate afecta domeniul IT, care generează circa 6 la sută din PIB, avertizează consultanţii în domeniu. Plata contributiilor sociale de catre programatorii din industria IT îi poate face pe aceştia să se îndrepte către ţări în care nu vor avea de îndeplinit această obligaţie fiscală, evaluează cabinetul de consultanţă Contexpert, anticipând un exod al informaticienilor asemănător cu cel al medicilor.
Până de curând, firmele IT din Cluj realizau profit doar din outourcing, ceea ce înseamnă practic închirierea de programatori firmelor din străinătate, dar multe vor să depăşească acest stadiu şi investesc în proiecte inovative care generează venituri mult mai consistente. Obstacolele fiscale le pot împiedica să facă pasul spre lumea mare a industriei IT.
Analiştii clujeni se tem că eliminarea facilităţilor din industrie va determina companii IT care activează în oraşe din România să se relocheze în ţări precum Bulgaria, Republica Modova sau Ucraina, lucru care deja se întâmplă.
Sumarul ediției:
ACTUALITATE. Rămânem sau nu cu gunoaiele în stradă? Aceasta e întrebarea
Criza gunoaielor se ascute pe zi ce trece la nivelul judeţului Cluj care deja îşi transportă gunoaiele la Alba Iulia. Soluţia este însă una temporară, iar situaţia deja s-a agravat după ce una dintre variantele pe care mizau cei de la Consiliul Judeţean, transportarea deşeurilor la Satu Mare după 14 iulie nu a fost agreată deocamdată de consilierii sătmăreni. (Claudia Romitan)
DOSAR: „Programatori clujeni, vi se programează ceva”
- Gabriel Jurj, Operations Director Yonder: „Nu mai suntem executanți, ci suntem o firmă de oameni care inovează”. Două aplicații realizate la Cluj se află între finalistele premiilor industriei IT din Olanda. Realizate de compania Yonder în parteneriat cu clienții săi din străinătate, programele oferă servicii în domeniul medical și al educației, urmărind să asigure o calitate mai bună a vieții pentru persoanele care au nevoie de asistență medicală și să faciliteze accesul la educație al grupurilor vulnerabile. (Maria Man)
- Nicu Bordea: „ Inovația nu se naște ca o sclipire de genialitate, ci în fiecare zi”. Nu sunt mulți aceia care știu că o echipă de zece clujeni a dezvoltat, dezvoltă și gestonează site-ului The Open, unul dintre cele mai importante competiții de golf din întreaga lume, organizat în luna iulie de The Royal & Ancient Golf Club of St Andrews, unul dintre cele mai puternice cluburi de golf din Anglia, dar și din lume, oferind servicii complete dedevelopment, dar și de consultanță la ori ce oră din zi sau din noapte. (Maria Man)
- Ceasurile inteligente salveazează vieți cu o simplă apăsare de buton. Ce facem în cazul în trebuie să gestionăm singuri un atac de cord? Cu siguranță vom pierde minute bune până când începem resucitarea efectivă a victimei, minute extrem de prețioase, care pot face diferența între viața și moarte. Pornind de la această idee, Szilagyi Levente, cel care a primit titulatura de „Inovation Man” în cadrul firmei AROBS Transilvania Software, în cadrul căreia activează de mai bine de trei ani, a gândit, alături de o echipă formată din încă trei persoane, o aplicație, care vine în ajutorul celor care sunt puși în situația de a oferi unei victime primul ajutor. (Maria Man)
- Industria IT din Cluj evoluează spre una cu valoare adăugată mare. Ioan-Alexandru Drăgan, program Manager în cadrul Cluj Innovation City crede că IT-ul rămâne şi pe viitor un domeniu esenţial pentru creşterea şi dezvoltarea Clujului. Dar asta, doar dacă cei care lucrează în domeniu vor şti să se adapteze în permanenţă la cerinţele acestei pieţe. (Claudia Romitan)
- Liceenii clujeni se pregătesc pentru o viitoare carieră în IT. Pentru 160 de liceeni din Cluj Napoca, activitatea continuă și în perioada vacanței de vară. Dar nu la școală, ci la sediul Fortech – una dintre companiile de software outsourcing de top din România – în cadrul unui program dedicat educației în IT. (Maria Man)
INTERVIU. Vasile Dâncu: Leadershipul PSD trebuie să „taie coada câinelui”
Rep: Domnule profesor, ceea ce se întâmplă acum pe scena politică românească -faptul, de exemplu, că UNPR, aflat la guvernare, votează altfel decât partenerul său PSD- e un exerciţiu de reaşezare, repoziţionare a partidelor în vederea alegerilor de anul viitor?
Vasile Dâncu: Practic, nu vorbim de o reaşezare a partidelor politice pentru că o reaşezare ar trebui să însemne o reconstrucţie a lor, o încercare de a se reconstrui ideologic, doctrinar, de a încerca variante noi, înnoirea programului, ceea ce nu este cazul. E adevărat că este vorba de combinaţii în perspectiva lui 2016. În primul rând din dorinţa celor care au fost în campanie în jurul preşedintelui Iohannis şi care vor să răspundă devizei „un guvern pentru preşedinte”. Se încearcă o construcţie, în sensul unui binom de partide –un partid de stânga şi unul de dreapta. Asta înseamnă o migrare a partidelor spre doi poli. (Marius Avram)
CULTURĂ. „Ia-ți orașul în primire!” Jazz in the Park: muzică bună, activități culturale și implicare în comunitate. Concerte susținute de nume importante ale jazz-ului din regiune, concurs de tinere talente, un fond destinat comunității, o serie de evenimente culturale și multă voie bună – acestea sunt ingredientele principale ale celei de-a treia ediții a festivalului Jazz in the Park, care se desfășoară până în 5 iulie la Cluj-Napoca. (Maria Man)
REPORTAJ. Reportaj. Festival de manele, dincolo de porțile Electric Castle. De vorbă cu „lumea de afară”
Drumul spre Bonțida nu a mai fost niciodată atât de „bătătorit” ca în perioada 25-28 iunie 2015, când pe domeniul Baffy s-a desfășurat unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului, Electric Castle. Cum au reacționat localnicii la o asemenea desfășurare de forțe, cum s-au pregătit comercianții să facă față cererilor din timpul festivalului, ce părere au localnicii, cei trecuți de prima tinerețe, care au avut curajul să treacă dincolo de porțile castelului în această perioadă, dar și în ce măsură atmosfera din Vama Veche s-a instalat pe „pajiștea”de beton din fața castelului, aflați în cele ce urmează. (Maria Man)
TINERII CLUJULUI. Tinerii Clujului. Alin Vaida: „Jazz in the Park va exista întotdeauna cât va putea servi unei cauze”. La doar 25 de ani este directorul unui festival de referință pentru Cluj, un festival al cărui brand s-a născut și s-a format în inima Transilvaniei, și care crește tot mai mult de la an la an, Jazz in the Park. Alin Vaida este clujean, s-a născut și s-a format la rândul său aici, într-o familie în care s-a ascultat mereu muzică bună. Cu un frate pianist și unul pasionat de tot ceea ce înseamnă muzica de calitate, drumul său a fost conturat într-o anumită măsură, încă din copilărie, deși nu și-ar fi imaginat niciodată că va ajunge să invite le propriul festival artiștii pe care îi asculta cu plăcere acasă. (Maria Man)
CĂLĂTORII. Tură la bisericile medievale din Țara Hațegului. Nu sunt celebre pe plan internațional ca mănăstirile din nordul Bucovinei și nici populare pe plan național, ca bisericile de lemn din Maramureș. Nu sunt nici măcar fortificate, ca bisericile sașilor sin sudul Transilvaniei. Și totuși, constituie, potrivit istoricilor, cel mai important grup de monumente medievale românești. Vorbim despre bisericile de piatră din Țara Hațegului. (Bogdan Stanciu)
DOCUMENTAR. Ziua Independenţei: de ce sărbătoresc americanii “Fourth of July”. În fiecare an, pe 4 iulie, America se îmbracă în roşu, alb şi albastru, iar artificiile sunt atât de spectaculoase, entuziasmul atât de mare, încât se simt până pe bătrânul continent. De aici, din Europa, au plecat primii colonişti, care s-au stabilit pe pământ american şi au fondat o naţiune care astăzi este una dintre cele mai puternice ale lumii. Ziua naţională a Americii este sărbătorită pe 4 iulie şi mai este numită, cu mândrie, Ziua Independenţei. Istoria acestei zile trebuie căutată cu sute de ani în urmă. (Mădălina Kadar)
SPORT. Semne de întrebare și promisiuni pentru Potaissa. Handbalul masculin clujean a performat în ultimii ani doar prin Potaissa Turda, echipă care a obținut medalia de bronz în sezonul 2013/2014 și a terminat pe locul patru campionatul 2014/2015. Dacă pauza competițională este prin definiție perioada în care cluburile sportive încearcă să se întărească pentru a-și atinge viitoarele obiective, la Turda încă lucrurile sunt neclare. Autorităţile locale exclud retragerea finanţării, dar până în momentul de faţă de la echipă doar au plecat jucători, fără ca în locul acestora să fie aduşi alţii, măcar de valori egale. Edilii din Turda fac demersuri şi pentru construirea unei săli polivalente în municipiu. (Patrice Podină)