A 12-a duminică în stradă. Protest de solidaritate împotriva exploatării gazelor de șist
Protestul din fiecare duminică, organizat împotriva proiectului de exploatare minieră de la Roșia Montană, a fost astăzi unul în semn de solidaritate cu locuitorii din Moșna (Sibiu), Pungești (Vaslui) și toate celelalte comunități ce luptă împotriva exploatării gazelor de șist.
Piața Unirii din Cluj-Napoca a devenit, începând cu ora 16, spațiul în care a avut loc un nou protest. Al 12-lea consecutiv.
Se iese în stradă în continuare pentru salvarea Roșiei Montane
Este victoria noastră și a rezistenței din Roșia Montană faptul că legea specială pentru RMGC, propusă de Guvernul Ponta, nu a trecut neobservată și nu a fost adoptată încă, dar NICI UNA din cele 5 revendicări ale Alburnus Maior, Campaniei Salvați Roșia Montană și ale protestatarilor din stradă NU A FOST ÎNDEPLINITĂ! De aceea, nu avem de ales decât să rezistăm, în continuare, în stradă! Viața, apa, pământul și sănătatea cetățenilor nu sunt subiect de negociere, nici monedă de schimb între politicieni corupți și corporații, spun cei care de 2 luni ies, duminică de dumincă, în stradă.
La ora 17:30, în Cluj-Napoca, erau aproximativ 250 de persoane în Piața Unirii. Fluierele, banerele și scandările sunt semne că lumea e hotărâtă și: , , nu cedăm, nu capitulăm” până când , , Uniți, salvăm Roșia Montană.”
La ora 18:30, mulțimea a plecat într-un marș pe Strada Eroilor, prin Piața Cipariu, la Prefectură, cu întoarcere în Piața Unirii.
Comisia parlamentară specială a respins în data de 11 noiembrie, cu 17 voturi “pentru” şi două abţineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roşia Montană. Totuși, cei care ies în stradă spun că vor continua în fiecare duminică, până atunci când: Parlamentul, prin Senat și Camera Deputaților, va vota respingerea proiectului de lege specială pentru Roșia Montană Gold Corporation; Guvernul va respinge în procedură de urgență acordul de mediu; Roșia Montană va fi inclusă pe lista tentativa a României pentru UNESCO; Cianura va fi interzisă prin lege în activitățile miniere din România; Cei patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu), directorul ANRM (Gheorghe Duţu) și prim-ministrul Victor Ponta vor fi demiși.