Clasament Emerging Europe: Cluj-Napoca, pe locul 8 în Europa în topul orașelor “business friendly”. E smart city, dar nu oferă o calitate bună a vieții

Foto: Cristina Beligăr

Cluj-Napoca a fost desemnat cel mai „business friendly” oraș din România, cu peste 200.000 de locuitori, potrivit clasamentului Emerging Europe Business Perception Index for 2021, clasându-se primul la categoria Smart City, pe locul 10 la categoria Brand și pe locul 4 la categoria Sprijin al autorităților locale. Din păcate, România nu are niciun oraș în clasament la categoria Calitate a vieții. Astfel, în clasamentul general, Cluj-Napoca ocupă locul 8, în timp ce București ocupă locul 10.

Nu doar că orașul polonez Łódź este marele câștigător al ediției din 2021, dar este și primul oraș non-capitală care se află în topul clasamentului, clasament bazat pe răspunsurile a peste 100 de consultanți și analiști, experți globali în investiții străine directe.

Anterior, clasamentul a avut în frunte orașele Varșovia (2019) și Budapesta (2020). Cu aproape 700.000 de locuitori, Łódź este al treilea cel mai mare oraș din Polonia și astăzi este încercuit de o rețea de autostrăzi și drumuri expres care l-au transformat într-un hub logistic și de transporturi. Un centru educațional și științific important, recunoscut și pentru școala sa de film, orașul atrage companii în domeniul industriilor creative și de business.

În top 10 se află și orașul Cluj-Napoca, tot un oraș non-capitală care a câștigat la capitolul Smart city, în fața câștigătorilor anilor trecuți, Tallinn și Sofia.

Indexul de percepție ia în considerare orașe cu populație de peste 200.000 de locuitori.

La categoria Brand, respondenților li s-a cerut să aleagă cinci orașe care își comunică și promovează principiile care îi dau valoare, orașe care sunt imediat asociate cu o industrie specifică dezvoltată acolo. La această categorie a fost declarat câștigător orașul Budapesta, în timp ce București se află pe locul 10, singurul nou intrat în top, pe același loc cu municipiul Cluj-Napoca.

Categoria Potențial Economic este reprezentată de București, clasat pe locul 4 după orașele Belgrad, Kiev și Debrecen. La categoria Climat de business, România nu are niciun oraș reprezentant

Au fost ales orașe care sunt favorabile dezvoltării afacerilor, unde nivelul de corupție este scăzut și unde toți actorii implicați au o atitudine pozitivă vizavi de activitatea de business. Łódź, Tbilisi și Vilnius conduc clasamentul.

București se află pe locul 3 la categoria Rezerve de talente, unde au fost alese orașe care dispun de forță de muncă foarte calificată și unde mediul business și universitar colaborează pentru a asigura un flux de oameni calificați pe viitor. București a coborât pe locul trei, deși a fost clasat primul în 2020.

La categoria Dezvoltare Smart City, Cluj-Napoca se află pe primul loc în top, urmat de Sofia și Tallinn. Vilnius se menține pe poziția 4 ca anul trecut. Au fost alese acele orașe care au introdus mai multe politici și soluții, îmbunătățind sustenabilitatea pe fronturi precum mobilitate și infrastructură, conectivitate și digitalizare, educație și muncă, conducere și administrație.

La capitolul Infrastructură și Conectivitate, România nu are niciun oraș în clasament. Varșovia, Praga și Łódź ocupă primele trei locuri. Nu avem un reprezentant nici la categoria Calitate a vieții. Topul e condus aici de Praga, Ljubljana și Budapesta.

La categoria Sprijin din partea autorității locale, Cluj-Napoca de află pe locul 4 în clasament, fiind un nou-venit. București a coborât dramatic în top de pe locul patru, anul trecut, pe locul 16. La această categorie au fost alese orașele care facilitează investițiile, care sunt proactive și răspund nevoilor investitorilor.

Există 100 de orașe în Europa emergentă cu populație peste 200.000 de locuitori, notează studiul. Scopul acestui studiu este de a ințelege modul în care experții consultați văd evoluția orașelor și potențialul lor. Unele orașe, în lipsa unei promovări la nivel internațional, au rămas necunoscute celor aproape 150 de experți FDI, consultanților și analiștilor care au participat la studiu. Peste jumătate dintre ei sunt specializați pe sectorul business și marea majoritate provin din Europa de Vest și America de Nord. Fiecare respondent a ales cinci orașe pentru fiecare categorie, alegerile având valori identice, respectiv un punct, pentru ca apoi să fie făcut clasamentul în funcție de numărul mențiunilor. Astfel, au ajuns să concureze între ele 40 de orașe.

Indicele de Percepție a orașelor prietenoase pentru afaceri (Business-Friendly City Perception) este rezultatul unui sondaj realizat de Emerging Europe. Indexul face parte din programul Future of Emerging Europe, un proiect major care reunește organizații de conducere care împărtășesc aceleași idei și care doresc să aibă un impact semnificativ asupra viitorului regiunii.

Orașele câștigătoare vor fi premiate la ceremonia care va acea loc la Bruxelles în septembrie 2021.

Distribuie:

Postaţi un comentariu