Împreună pentru credință: ortodocșii, catolicii și reformații s-au rugat alături de episcopii lor
Înalți prelați ai celor mai importante confesiuni religioase din România au realizat duminică premieră națională, susținând împreună o slujbă religioasă în incinta monumentului-fanion al Bistriței, Biserica Evanghelică. Alături de mii de enoriași, pentru prima dată în ultimii 300 de ani, episcopul ortdox, episcopul greco-catolic și episcopul Bisericii Evanghelice s-au rugat împreună, cu prilejul aniversării a 450 de ani de existență a lăcașului de cult din inima orașului.
În 2008, după ce un incendiu devastator a mistuit turnul Bisericii Evanghelice, puțini mai credeau că simbolul Bistriței va mai arăta vreodată măcar ca înainte de începerea lucrărilor de consolidare și renovare a monumentului. Totuși, mărinimia bistrițenilor, a sașilor și a românilor de pretutindeni a făcut ca lăcașul de cult să fie nu doar salvat, ci și repus în circuitul turistic și redat în slujba enoriașilor.
Dincolo de a fi simbolul unității dintre bistrițenii aflați în toate colțurile lumii, Biserica Evanghelică a fost astăzi și locul unde capii bisericilor istorice din România și-au dat mâna într-un unic crez, acela al unei bune conviețuiri între adepții tuturor religiilor.
Uniți de aniversarea a 450 de ani de la sfințirea Bisericii Evanghelice, mitropolitul Clujului ÎPS Andrei Andreicuţ, episcopul evanghelic Reinhart Guib şi episcopul greco-catolic de Cluj, Florentin Crihălmeanu au oficiat astăzi, în premieră după 300 de ani, o slubă la care ortodocșii, catolicii sau luteranii și-au unit rugăciunile către divinitate.
Acompaniați de orga Prause din incinta bisericii, recondiționată recent special pentru acest eveniment, episcopii au îndemnat poporul să se preocupe mai mult de partea spirituală și să regăsească starea de spirit a creștinilor timpurii, pentru care diferențele confesionale nu existau.
De asemenea, ÎPS Andrei Andreicuţ, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, episcopul Reinhart Guib, reprezentantul Bisericii Reformate, Kovacs Istvan, ÎPS Gyorgy Jakubinyi arhiepiscop romano-catolic şi reprezentantul Bisericii Evanghelice-Lutherane, Koncze Arpad, au semnat „Declarația de la Bistrița”, care militează pentru respect și toleranță interconfesională și relații cât mai trainice și productive între bisericile istorice.