23 de persoane salvate de pompierii ISU Bistriţa în acest an

Parada și exercițiul tactic care marcau Ziua Pompierilor vor lipsi în acest an (foto: arhivă)

Serviciile profesioniste pentru situații de urgență nu au avut prea mult timp de relaxare în 2013, Ziua Pompierilor prilejuind o conferință în care conducerea Inspectoratului a prezentat un raport al activității din ultimele opt luni, perioadă în care viața a 23 de persoane a fost salvată de lucrătorii ISU.

Aproape 6000 de situații au necesitat aportul echipajelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență, majoritatea acestora, 5449 din totalul de 5763 de intervenții, constituind cazuri de asistență a echipelor SMURD.

Intervențiile ISU din acest an au fost salvatoare pentru 14 adulți și 9 copii, valoarea bunurilor protejate de aportul echipajelor inspectoratului ajungând la aproximativ 25 milioane de lei de lei noi.

În ceea ce privește acțiunile individuale ale ISU din primele opt luni ale anului, echipajele serviciului au participat la stingerea a 14 incendii, 7 incendii de vegetație și 54 de alte situații de urgență.

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, lt.col. Florea Constantin, i-a avertizat pe această cale pe bistrițeni să nu treacă cu vederea curățarea coșurilor de fum, acestea fiind una dintre principalele cauze ale producerii de incendii în perioada de iarnă.

Așa cum era de așteptat, la nivel județean, incendiile au fost cele care au dat cele mai mari bătăi de cap pompierilor, numărul acestora fiind totuși în scădere față de anul trecut (147 în 2013, față de 161 în același interval din 2012). Principalele cauze ale producerii de incendii sunt coșurile de fum defecte sau necurățate, instalații electrice defecte, fumatul, focul deschis, scurgeri de lichide inflamabile sau trăznete (două cazuri).

De asemenea, ISU a mai realizat 72 de acțiuni de înlăturare a efectelor negative ale inundaților ce au avut loc în județ, 15 detonări de muniție, distrugerea a două blocaje de gheață și la alte 10 evenimente publice.

Cele mai frecvente cauze au fost principalele motive de intervenții au fost coșurile de fum necurățate. Instalațiile electrice, focul deschis, fumatul, trăznete, jar și scântei.

Dacă în anii trecuți Ziua Pompierilor era prilej de sărbătoare, în acest an, ca urmare a dezastrelor provocate de inundațiile din sudul țării, manifestările vor fi ceva mai sobre. Astfel, bistrițenii nu vor mai avea parte de paradă sau de exercițiul tactic, atât de apreciat de cei mici.

Distribuie:

Postaţi un comentariu