Romii din Bihor nu vor să-şi vaccineze copiii
Judeţul Bihor are acoperire vaccinală bună, însă există mai multe localităţi în care aceasta e ‘mult sub media pe judeţ’, din cauza ‘adresabilităţii scăzute a acestor programe îndeosebi în rândul populaţiei de etnie romă’, se arată într-un comunicat al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Bihor.
Potrivit directorului executiv al DSP, dr.Daniela Rahotă, acoperirea vaccinală este peste media naţională, însă nu s-a atins ţinta OMS de 95% la toate categoriile de vaccin – doar 92, 8% la vaccinarea împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi infecţiilor cu haemophilus influentze.
Conform acesteia, acoperirea vaccinală este mult sub media pe judeţ în localităţile Ciumeghiu, Sânnicolau Român, Tămaşda, Borod, Ineu de Criş, Săcuieni, Drăgeşti, Oşorhei, Tăşad, iar acest lucru este determinat de ‘adresabilitatea scăzută îndeosebi a populaţiei de etnie romă’.
În condiţiile în care ‘vaccinarea este un drept al copilului, de care adulţii nu au voie să-l priveze’, îngrijorător pentru autorităţile sanitare bihorene este faptul, că pe lângă categoria socială cu nivel de instruire scăzut şi foarte scăzut, apar cazuri de refuz al vaccinării copiilor şi din partea părinţilor cu nivel ridicat de educaţie, precizează sursa citată.
Conform DSP, aceste persoane adulte trebuie să ia la cunoştinţă că ‘orice acoperire vaccinală mai mică de 95% este un risc de îmbolnăvire prin boli prevenibile prin vaccinare, copiii nevaccinaţi fiind primii receptivi la boală şi sursă pentru colectivitate (creşe, grădiniţe, şcoli)’.
DSP informează, de asemenea, că, în România, strategiile naţionale de sănătate publică impun abordarea vaccinării ca pe o rutină obligatorie. Specialiştii medicali atrag atenţia că ‘nevaccinarea poate expune copilul la îmbolnăviri şi datorită acestui fapt majoritatea vaccinurilor, oferite de statul român prin Programul Naţional de Imunizări, se adresează acestui grup populaţional’.