Beiuș, oraşul cu cel mai mic preţ pe gigacalorie – 77, 6 lei. Cum se poate?

În oraşul bihorean Beiuş preţul gigacaloriei este de doar 77.6 de lei

Au trecut câteva zile de când caloriferele s-au încălzit, iar cei mai mulţi se gândesc cu groază la ziua în care avea de achitat factura la întreţinere. Căldură în apartament înseamnă mult mai mulţi bani scoşi din buzunar pentru întreţinere. Locuitorii oraşului bihorean Beiuş se pot considera norocoşi şi asta pentru că se încălzesc cu apă geotermală şi au cel mai mic preţ la gigacalorie din România.

În oraşul bihorean Beiuş preţul gigacaloriei este de doar 77.6 de lei. Spre comparație, în Cluj, prețul subvenționat al gigagaloriei este de 165 de lei, în Timișoara – 252 de lei, în Sibiu – 265, 3 lei, în București – 169, 88 de lei, în Reșița – 387 de lei

Acest lucru nu poate decât să-i bucure pe locuitori care în acest fel au căldură în case la un preţ destul de redus. Cel mai mic din ţară. Cum e posibil acest lucru? Simplu. Apa geotermală este principala sursă a agentului termic, astfel că autorităţile au atras fonduri europene pentru modernizarea reţelei oraşului.

„La această oră în municipiul Beiuş toate cartierele sunt încălzite cu apă termală, şi plătim cel mai mic preţ al gigacaloriei din ţară, 77.6 lei”, a afirmat Adrian Domocoş, primarul municipiului Beiuş.

Cinci milioane din fonduri europene

Administrația locală a investit aproape cinci milioane de euro din fonduri europene pentru a scoate apa geotermală din adâncuri. Lucrările au început în 2009, iar în oraș au fost montate 22 de puncte termice de unde oamenii reglează nivelul căldurii care intră în calorifere.

„În anul 2009 am demarat un proiect pe fonduri europene, însă din păcate birocraţia e foarte mare şi ne pune beţe în roate. Chiar şi aşa eu îi încurajez pe primarii care au apă termală să scrie proiecte pentru că merită”, mai susţine primarul Domocoş.

Sistemul este unic în ţară: apa termală este scoasă de la 3.000 de metri adâncime, la o temperatură de 85 de grade Celsius, cu ajutorul unor pompe performante.

“Apa termală pleacă spre calorifere la o temperatură de 58-60 de grade în funcţie de temperatura de afară” susţine Gheorghe Laza, operator punct termic.

La sistemul geotermal sunt racordaten toate institutiile publice precum şi 1500 de utilizatori. În grădiniţe de exemplu diferenţa e izbitoare. Rezultatul: în săli este mult mai cald, iar preţul la întreţinere a scăzut simţitor.

Primarul Adrian Domocoș

Primarul Adrian Domocoș

Facturi înjumătăţite
La nici 80 de lei pentru gigacalorie, facturile la întreţinere s-au înjumătăţit, iar în apartamente sunt peste 25 de grade Celsius. Mulţi dintre beiuşeni stau zi şi noapte cu geamurile deschise.

“E foarte bine, e cald, am sat în tricou. Facura e până în 200 de lei pe timpul iernii, doar pot spune că la noi preţurile sunt mici. Fiica mea este studentă la Oradea şi am mutat-o în cămin pentru că nu făceam faţă facturii de la întreţinere. A fost lună când a ajuns la aproape 1.000 de lei”, ne-a povestit locatara unui bloc din Beiuş.

Eu sunt tare mulţumită. Iarna plătesc undeva la 280 de lei şi e bine în apartament. Niciodată nu am murit de frig” ne-a mărturisit Florina Pop din Beiuş.

Şi pentru că oraşul pe care-l conduce stă pe un astfel de zăcământ, primarul Adrian Domocoş are planuri pentru viitor. Doreşte să atragă fonduri europene pentru a amenaja un aqua park pentru turiştii care ajung în zonă.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. Pavel says:

    Romania este bogata la fel si fel de zacaminturi numai stiind sa le folosim pentru binele nostru si a populatiei romaniei.

Postaţi un comentariu