Vasile Dâncu, despre criza politică din PSD: „PSD-ul a pierdut mult la intenție de vot în această perioadă”

Vasile Dâncu / Foto: Dan Bodea

Cu 60 de voturi “pentru”, 4 “împotrivă” şi 4 abţineri, PSD a decis luni seara retragerea sprijinului politic pentru Guvern, astfel că premierul Mihai Tudose a devenit al doilea „fost-premier” al României în doar șapte luni. Într-un ampli interviu acordat marți, 16 ianuarie, postului de radio RFI România, fostul ministru tehnocrat și sociolog, Vasile Dâncu, a explicat faptul că motivele invocate de partid pentru plecarea lui Tudose „nu pot fi luate de bune” pentru că sunt simple strategii de comunicare, însă chiar dacă PSD se află în continuare la guvernare, lucrurile nu sunt „100% roz”.

Cine a câștigat într-o luptă în care, din nou, Partidul Social Democrat s-a văzut nevoie să își „execute” din nou propriul Guvern? A fost întrebarea pe care mulți specialiști și-au pus-o după evenimentele din seara zilei de 15 ianuarie, când președintele social-democrat a anunțat ceea ce presa știa deja pe surse: Guvernul Tudose este și el de domeniul trecutului.

„A câștigat Liviu Dragnea, dar nu știm dacă acesta este și un câștig pe termen lung, atâta timp cât asemenea crize care se produc periodic și destul de des pot afecta până la urmă și partidul dar și România, pentru că de stabilitatea PSD –și acesta este până la urmă paradoxul politicii în democrației- depinde și stabilitatea țării”, a explicat Vasile Dâncu la rfi.

Chiar și-așa, măcar un mit legat de PSD a fost distrus prin intermediul ultimelor evenimente: social-democrații cu siguranță nu sunt un partid de „găști”, dovadă fiind votul copleșitor cu care s-a decis retragerea sprijinului politic pentru Guvernul Tudose.

„Semnifică o anumită bulversare sau tulburare în interiorul partidului. Este o criză internă. Chiar dacă s-a văzut că partidul reacționează bine la crize și a reușit să treacă cu bine peste ambele crize și există unitate internă în situațiile de criză, dar altfel, arată că în partid nu există în acest moment un organism serios, o instanță internă care să poată valida proiecte, să valideze mize, să structureze ideologic acțiunile politice. Există mai mulți indivizii care pot să se înțeleagă sau pot să nu se înțeleagă. Sigur, se tot spune că există mai multe găști, dar s-a văzut că asta nu este adevărat. Votul a fost destul de majoritar și nu a fost un duel între echipe, așa cum ar fi fost normal pentru un partid politic. Este însă clar că PSD-ul, în acest moment, are nevoie de niște mecanisme de ajustare internă care să îl ajute să funcționeze”, a mai spus sociologul Vasile Dâncu.

De ce a trebuit totuși să plece Mihai Tudose din funcție? Explicația venită din partea lui Liviu Dragnea a fost una cu multe cuvinte și puțin informație, el evitând să facă publice adevăratele motive pentru care Tudose nu a mai fost dorit.

„Au fost mai multe reproşuri, nu le pot reproduce acum pe toate, că am sta cinci ore. Concluzia generală este că nu se mai poate continua aşa, pentru că există o stare conflictuală între partid şi Guvern, cât şi în interiorul partidului”, a spus liderul PSD.

Vasile Dâncu are însă o altă părere și spune că explicațiile oficiale nu pot fi luate în seamă în condițiile în care acestea au doar rolul de a păstra aparențele.

„ [n.r A plecat] Pentru că nu a reușit să mulțumească partidul. Asta este regula democrației până la urmă.  El a fost investit de partid și pleacă. A și făcut asta și nu a dus la o criză lungă în care să fie nevoie de o nouă moțiune de cenzură. Este clar că explicațiile pe care le dă partidul în spațiul public nu pot fi luate de bune, pentru că sunt mai degrabă o comunicare menită să ascundă mai multe lucruri. Sunt câteva lucruri care l-au făcut [n.r pe Mihai Tudose] să plece: în primul rând a fost comunicarea cu cel care l-a propus, adică președintele Partidului Social Democrat. În al doilea rând, a fost o nemulțumire față de modul cum îi funcționează echipa guvernamentală. A fost Mihai Tudose în primul rând nemulțumit de echipa guvernamentală și probabil că a vrut să forțeze o schimbare masivă a unor posturi în echipa sa și aici îl înțeleg. Sigur că un premier are nevoie să își facă echipa, el răspunde și se lovește zilnic de probleme, dar până la urmă trebuie să găsească o soluție pentru a negocia cu echipa de conducere, cu cei care la partid, în spate, ar putea face un organism de control al Guvernului pentru că asta nu ar fi nicio mare greșeală. La partidele care funcționau clasic în România existau echipe și departamente care monitorizează Guvernul ca un Guvern din umbră, din interior. Asta ar fi creat și o competiție internă. Noi nu am avut așa ceva. Au fost mai degrabă impresii, discuții punctuale între indivizi și nu o relație instituționalizată în partid și guvern.

Chiar dacă Liviu Dragnea și ceilalți actori principali de la fruntea partidului vor să lase impresia că lucrurile sunt sub control, situația nu este chiar atât de bună, după cum explică și Vasile Dâncu.

„Există cifre macro care au fost îndeplinite, dar dacă am avea o opoziție serioasă, am vedea și în spațiul public mesaje care pot să arate că nu au fost succesele prevăzute la început. Eu cred că o guvernare trebuie să realizeze inclusiv un management al așteptărilor populației, care este o componentă  foarte importantă a comunicării guvernamentale. Aici, din cauza conflictelor interne în Guvern, din cauza faptului că a existat o defensivă continuă a guvernului și a partidului, de fapt nu s-a putut face acest management al așteptărilor populației. Totuși PSD-ul a pierdut mult la intenție de vot în această perioadă, a pierdut mult la încredere din cauza acestor crize, așa că situația nu este 100% roz. Evident că a fost în primul an de guvernare când ar fi trebuit să existe acea „lună de miere” de 100 de zile care să dea partidului și guvernului o mai mare liniște pentru a realiza țintele electorale. După un an este deja mult mai greu pentru că apar nemulțumiri. Este imposibil pentru cineva să facă un program de guvernare așa cum și l-a propus”.

Nu în ultimul rând, pentru Liviu Dragnea ar putea urma o altă perioadă de „răsplătire” a celor care i-au fost alături în recenta luptă. Nu va fi însă ușor, crede Vasile Dâncu, în condițiile în care filozofia de a da funcții pe criterii geografice s-a dovedit destul de păguboasă pentru PSD în ultima vreme.

„Dacă ne uităm așa, au votat cum a vrut Liviu Dragnea. Poate ne putem uita și invers și să vedem că acești oameni au dorit ce și-a dorit Liviu Dragnea. Este foarte greu să convingi 60 de oameni din 68 să voteze ceva dacă nu sunt convinși de asta. Până la urmă, conflictul dintre Liviu Dragnea și premier a fost început printr-un conflict personal, dar a continuat apoi într-o variantă colectivă. Liviu Dragnea a spus cum va face asta, a spus că va deschide mult mai mult dezbaterea, că va influența mai puțin decizia în această perioadă viitoare și va căuta să găsească soluții mai bune. Cred că o mare greșeală pe care o face PSD-ul acum este aceea că a considerat că în Guvern poate fi oricine care a câștigat alegerile într-o unitate administrativ-teritorială, oricât de mică. Cred că ar trebui să treacă la o altă logică: guvernul trebuie format din specialiști, pentru că Parlamentul reprezintă direct fiecare unitate teritorială. Dacă se ajunge la o bătălie geografică în care vor fi puși oameni numai din anumite zone geografice, atunci vom avea mult mai des astfel de tipuri de crize. Altfel, ca să răspund la întrebare, nu știu ce alte metode ar putea avea Liviu Dragnea ca să îi mulțumească pe cei care i-au fost alături în această acțiune”, a mai spus Vasile Dâncu la RFI România.

Distribuie:

Postaţi un comentariu