Unic în lume. Ochiul de pasăre al lui Alexandru Chira a văzut lumina zilei

Pe un drum foarte rău, fără indicatoare, la mică distanță de Cluj-Napoca, se poate ajunge la singurul ansamblu monumental în aer liber în regim privat din Europa, “De-semne spre cer pentru ploaie și curcubeu”, realizat de artistul Alexandru Chira. Proiectul din Tăușeni, comuna Bonțida, din care fac parte 16 subansambluri, este nefinalizat încă, fratele artistului, sprijinit de câțiva sponsori, încearcă să ducă la bun sfârșit lucrarea unică în lume atât prin aspect cât și prin simbolistică.

La doi ani de la moartea artistului Alexandru Chira, sâmbătă, 14 septembrie, a fost adus la viață cel de-al 15 element, respectiv “Ochi de pasăre”, urmând ca anul viitor să i se alăture și ultimul element, “Pasărea de foc”, o lucrare ce va avea opt metri înalțime și va fi fabricată din fibră de sticlă. De asemenea a fost dezvelit și bustul artistului Chira, realizat de sculptorul Dumitru Cozma.

“Noi suntem dispuși să-l donăm Consiliului Județean. Încă când trăia Alexandru, fratele meu, s-a dus la domnul Tișe care l-a tot amânat. Acum sperăm să ne ajute să putem merge în continuare, mai este mult de lucru dar merită, și acum vin vizitatori din toate țările pe aici”, Stefan Chira, fratele artistului.

Datorită faptului că monumetul are regim privat, autoritățile nu se pot implica direct în lucrări și promovarea lui ulterioară. Horea Uioreanu, președintele Consiliului Județean Cluj, este de părere că proiectul ar trebui cumva sprijinit pentru a fi finalizat. “Aștept să discutăm cu primăria din Bonțida și fundația Alchira. Putem face un parteneriat și, de acolo încolo, dacă îl vom introduce într-un circuit turistic”, spune Uioreanu.

“Le-am spus autorităților ce este de făcut, dar pe o ureche le intră și pe alta le iese. Unicitatea monumentului ar trebui exploatată și folosită spre binele locului și a turismului românesc. Ar trebui să-l bage în circuitul turistic, să repare drumul de la Gădălin până aici sau de la Bonțida, să îndrepte autocare cu turiști și aici și, nu în ultimul rând să organizeze mese tradiționale românești pentru turiști, cu plăcinte cu brânză, varză, urdă, silvois, pe lespede cum se fac aici și un vin localnic. Așa se face și în străinătate”, actorul Dorel Vișan, fiu al satului Tăușeni.

Aici puteți citi întreaga poveste a Monumentului spațial de la Tăușeni

Mai jos puteți vizualiza o galerie foto de la Tăușeni

[nggallery id=149]

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu