Trei dintre cei mai mari exportatori din judeţul Cluj îşi desfăşoară activitatea la Jucu
O comună din judeţul Cluj trăieşte miracolul capitalismului bun, aşa cum îl propăvăduiesc cei mai pătimaşi evanghelişti ai dezvoltării capitaliste. La patru ani după ce închiderea Nokia lăsa pe drumuri 2.000 de oameni şi părea să pună punct prosperităţii recente a locuitorilor din Jucu, situaţia acestora nu s-a înrăutăţit. Dimpotrivă, nivelul de trai în Jucu este acum mai bun decât în 2011 şi creşte an de an.
Viceprimarul din comună este un soldat credincios al crezului capitalist. Nu şi-a pierdut încrederea nici când Nokia a închis. În rezumat, filosofia lui de viaţă spune cam aşa: pleacă un om, se naşte altul, pleacă o firmă, vine alta. Anii 2011-2012 au marcat o cădere economică şi bugetară, însă revenirea a fost rapidă. Banii noilor veniţi în locul Nokia au îmbogăţit comuna. Jucu, precum şi împrejurimile, este în boom economic şi de calitate a vieţii. Străzile sunt asfaltate, s-a introdus gazul şi canalizarea. E în construcţie un stadion de 5.000 de locuri, cu minihotel, bazin şi saună. Un sătean s-a transformat în antreprenor ridicând case în care se mută oameni din oraşele judeţului şi nu numai.
Trei dintre cei mai mari exportatori din judeţul Cluj îşi desfăşoară activitatea la Jucu. Comuna înfloreşte din impozitele pe clădiri şi salarii. Majoritatea salariaţilor de la DeLonghi, Bosch şi Ecolor sunt localnici sau vin din sate şi oraşe aflate chiar şi la 60 de kilometri distanţă. Jucu iradiază prosperitate. Mai mult, contrazice opinia că locuitorii satelor preferă să trăiască din ajutoare sociale şi muncă la negru. Situaţia din Jucu e alta. În comuna clujeană munceşte întreaga populaţie activă. (Redacția)
[do_widget “Easy Related Posts” ]
Reporter: Sunt mai bine de 10 ani de când compania Ecolor și-a început activiatea în România. Ce anume v-a determinat să veniți aici, la Jucu și nu în altă parte? Erau și alte locații în discuție?
Carl Widell: După ce am decis să investim în România, ne-am focusat rapid pe Transilvania. Clujul a fost alegerea noastră datorită faptului că aici locuiau primii oameni cheie din cadrul afacerii. Terenul din Jucu era disponibil, suficient de mare, destul de plat și atractiv fiind situat în apropiere de Cluj și de aeroport. O altă opțiune înainte de Jucu a fost Gilău.
Reporter: Ați avut anumite beneficii din partea autorităților locale pentru că ați ales să construiți fabrica la Jucu?
Carl Widell: Nu. Nu am avut beneficii din partea autorităților locale, nu am folosit fonduri europene și nici ajutoare de la stat.
Reporter: Acum zece ani când ați decis să veniți în România, în Jucu nu era boom-ul economic de acum. Cum vedeți evoluția localității în ultimii ani?
Carl Widell: Corect, nu au existat alți investitori internaționali în Jucu în acel moment (2004), am fost primii pe câmpurile de aici. Ce s-a întâmplat după, a fost cu siguranța un boom: sosirea Nokia , DeLonghi, Bosch și altele. Cu siguranță că a fost bine pentru sat, pentru cei care doresc să lucreze și pentru primărie. În ceea ce privește evoluția satului, văd unele progrese, dar aș fi fericit să văd și mai multe.
Reporter: De ce credeți că aleg să investească aici companiile străine?
Carl Widell: Costul forței de muncă din România reprezintă un element atractiv pentru mulți investitori. Alți factori sunt adesea know-how-ul oamenilor, materiile prime găsite aici și de localizarea geografică în Europa .
Reporter: Ecolor produce mobilier pentru export, în principal pentru magazine și depozite IKEA din întreaga lume. Care sunt ceilalți clienți importanți pentru care lucrați?
Carl Widell: IKEA este clientul nostru cheie , dar mai avem și alți clienți mai mici care comercializează mobilier în Europa.
Reporter: Câți angajați români există în fabrică?
Carl Widell: Avem 620 de angajați. Doar câțiva sunt străini (din Bulgaria, Slovacia, Ungaria și Suedia).
Reporter: Câte persoane fac naveta?
Carl Widell: Se lucrează în trei schimburi. Asigurăm transportul din Dej, Florești și alte comune. În acest moment fac naveta aproximativ 560 de angajați.
Reporter: Cum vi se pare mediul de afaceri din România? Ați avut legături cu acesta? Dacă da, ce credeți că ar trebui îmbunătățit?
Carl Widell: Cred că mediul de afaceri din România este în general bun. Mai puțină birocrație cred că ar face România mult mai atrăgătoare pentru investitori.
Reporter: Cum vedeți concurența de pe piața internă? Considerați că aveți concurență? Fabrica Sortilemn din Gherla este și ea furnizor Ikea.
Carl Widell: Nu avem niciun competitor în România. Competitorii noștri sunt cei din alte țări, mai ales din Europa.
Reporter: Cu ce vă diferențiați față de concurență? Care este rețeata succesului, mai ales că Gyllensvaans Möbler din Suedia este principalul furnizor al IKEA încă din 1952?
Carl Widell: Pentru a avea succes trebuie să fii deschis și să depui mereu eforturi pentru a aduce îmbunătățiri. În cazul Ecolor, un element important care stă în spatele dezvoltării este echipa tânără și dinamică din jurul meu. Este crucial să îndrăznești să angajezi oameni care sunt mai deștepți decât tine și să le oferi oamenilor potriviți încredere și responsabilități. Dar cred că cel mai important este să iubești ceea ce faci. Și eu fac asta.
Ecolor și-a început activitatea la Jucu în 2005. Firma este deținută de Gyllensvaans Möbler și Carl Widell. Ecolor este al treilea cel mai mare exportator din județul Cluj, după Emerson și DeLonghi. Cifra de afaceri în 2015 a companiei a fost de 65 milioane de euro.