Szilagyi Levente, „Innovation man”: „Eu doar apăs un buton. Ceasul sună la salvare și îmi dictează ritmul masajului cardiac”

Szilagyi Levente / Foto: Dan Bodea

Ce facem în cazul în trebuie să gestionăm singuri un atac de cord? Cu siguranță vom pierde minute bune până când începem resuscitarea efectivă a victimei, minute extrem de prețioase, care pot face diferența între viața și moarte. Pornind de la această idee, Szilagyi Levente, cel care a primit titulatura de „Inovation Man” în cadrul firmei AROBS Transilvania Software, în cadrul căreia activează de mai bine de trei ani, a gândit, alături de o echipă formată din încă trei persoane, o aplicație, care vine în ajutorul celor care sunt puși în situația de a oferi unei victime primul ajutor.

 Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Inițial, aplicația a fost gândită pentru a oferi lecții de prim ajutor în diferite situații. Am ieșit cu băieții la o bere și ne-am gândit ce să facem în cadrul hackatonului la care am participat împreună. Eu am văzut anul trecut în cadrul competiției Techsylvania ce fel de gadget-uri sunt disponibile pentru noi, cum funcționeză. Aveam acest ceas la mine, care e un Pebble. Văzându-l, prietenii m-au întrebat dacă măsoară pulsul. Nu, nu măsoară pulsul, dar așa ne-a venit ideea de a folosi ceasurile inteligente. Dacă tot am dorit să facem o aplicație medicală și am vrut să avem lecții de prim ajutor, ne-am gândit că ceasul ar putea să dicteze pulsul. Când am ajuns să discutăm despre masajul cardiac, CPR (n.r. cardiopulmonary resuscitation), ne-am gândit să implementăm un sistem care să funcționeze și în cazul ceasurilor inteligente.Când faci CPR trebuie aplici 100 de compresiuni pe minut. E greu să te concentrezi dacă nu ai niciun ajutor lângă tine”, povestește Levi.

 Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cum putem folosi aplicația și cum ne ajută efectiv? Aceasta trebuie instalată atât pe telefon, cât și pe smartwatch, funcționând în momentul de față pe Pebble și Garmin. „Lecțiile ne învață ce trebuie să știm la nivel teoretic despre stopul cardiac. Până verificăm victima, până vedem dacă are puls, trece sigur un minut. Apoi, chemăm ambulanță, până discutm cu medicii, până explicăm cine suntem, ce s-a întâmplat, unde suntem, până primim indicații, deja au trecut patru minute, cu siguranță. Abia apoi, poate ne apucăm de masajul cardiac, dacă știm cum se face. În cazul unui stop cardiac după patru minute, celulele de creier încep să moară. Suntem undeva la limita de târziu sau foarte târziu când începem masajul cardiac. Ce face aplicația? După primul minut, când am constatat că victima nu este conștientă, tot ce trebuie să facem este să punem telefonul lângă victimă. Aplicația de pe smartwatch mă întreabă: Call 112? Avem opțiunile de call 112 la o apăsare de buton, iar dacă apăsăm de două ori, smartwatch-ul începe să ne dicteze ritmul compresiunilor”, explică Levi. Chiar dacă în acel moment telefonul este închis, acesta va suna oricum la 112 și se va pune automat pe speaker. „Cu ajutorul vibrațiilor, ceasul îmi dictează ritmul corect al aplicării presiunilor cardiace. Acesta vibrează de 100 de ori pe minut. Eu sunt stresat, între timp vorbesc și cu cei de la ambulanță, nu pot să fiu atent să țin ritmul corect. Când smartwatchul vibrează lung, adică după 30 de secunde, trebuie să îi dăm, timp de două secunde, aer victimei. Amatorii sau cei mai puțin experimentați nu pot să fie atenți la atât de multe detalii: să țină ritmul, să dea aer după 30 de secunde și să și vorbească cu ambulanța”, spune Levi.

 Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

În cazul ceasului Garmin, aplicația nu doar vibrează, ci și sună în momentul în care victima trebuie să primească aer. „Aplicația e foarte utilă când ești singur, când sunt mai multe persoane, sarcinile pot fi împărțite: o persoană vorbește cu ambulanța, iar cealaltă se ocupă de masajul cardiac, dar și în acest caz, este util să știm exact ritmul cu care trebuie să aplicăm compresiunile corect”, spune Innovation Man.

Aplicația realizată în colaborare cu Kádár Tamás-Csaba (Tamás), Kedves Nándor (Nándi), Kolumbán Álmos (Álmos), i-a adus echipei AROBS locul I la IT Techsylvania, competiție în cadrul căreia au participat 130 de concurenți.

 Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Levente împreună cu membrii echipei au decis să dezvolte aplicația pe viitor, dar Firt Save Kit, cum se numește aceasta în prezent, se va axa doar pe CPR, întrucât în prezent conține și alte lecții pentru cazurile neprevăzute, cum ar fi mușcătura de șarpe, de exemplu.

„Dorim să dezvoltăm aplicația. Aceasta va conține sfaturi, lecții, videoclipuri, dar și toate locațiile din Cluj unde se țin cursuri de CPR. E recomandat ca oamenii să termine un curs de CPR inițial. Aplicația nu te învață, doar te ajută. Vom reface designul și ne grăbim să o lansăm. Va putea fi descărcată gratuit”, explică Levi. De asemenea, echipa dorește să implementeze această aplicație la cât mai multe smartwatch-uri. „Pentru moment vom lucra pe Android, dar apoi o vom face funcțională și pentru Iphone și pentru Apple Watch”, explică tânărul.

Cercetare în cadrul firmei

„Ideea folosirii unui smartwtch a venit și ca urmare a freneziei care s-a creat în jurul ceasurilor inteligente; toată lumea încearcă se dezvolte cât mai multe aplicații pentru aceste dispozitive. Acesta este viitorul tehnologiei. Peste câțiva ani tot mai mulți oameni vor folosi smarthwatch-urile. AROBS încurajează, chiar dacă are mai multe divizii și o parte importantă în cadrul companiei este cea de outsourcing, inovația. Încurajăm foarte mult acest aspect, inclusiv pe colegii noștri care fac outsourcing și care lucreză pentru clienți externi, să dezvolte chiar ei, în timpul lor liber sau chiar chiar în timpul serviciului, pentru că li se acordă câteva ore pe lună pentru asta, să dezvolte proiecte inovative. Acesta este viitorul. Fiecare compaie din România ar trebui să creeze un produs nou, care să se poată impune la nivel global. Din acest motiv, noi investim mult în tehnologii de ultimă generație pe care le punem la dispozița angajaților, pentru cercetare. Încurajăm inclusiv participarea la tot felul de hackatoane, ne susținem colegii care merg acolo. Avem colegi, precum Levi, care știu să aducă și trofee înapoi”, a explicat Patricia Fedorenco, PR-ul companiei AROBS Transilvania Software.

Sediul AROBS din Cluj Business Center / Foto:  Dan Bodea

Sediul AROBS din Cluj Business Center / Foto: Dan Bodea

Levi lucrează în domeniu de nouă ani. Inițial, visul său a fost să facă jocuri. „În vremea respectivă, toată lumea care a făcut programare și-a dorit să facă jocuri, așa că, am început să lucrez cu alte aplicații. La AROBS am avut norocul să mă întâlnesc cu tehnologii mai avanasate. Am ajuns să lucrez pe un proiect legat de automatizarea clădirilor. Prin acest proiect am făcut cunoștință cu mai multe device-uri care comunică cu smartphone-ul. Atunci a început să îmi placă tot ce e legat de ceasurile inteligente”, spune acesta.

Cu toate că este un om pasionat de tehnologie, un om creativ, mărturisește că nu există niciun gadget fără de care să nu poată trăi. „Mă duc în concediu în tabără pentru copii cu diabet, ca voluntar și prima regulă este că nu avem voie să avem telefoane la noi. De abia aștept. Îmi place foarte mult să am lucruri inovative, să am totul la îndemână, dar trebuie să te și odihnești, să trăiești, să fii cu prietenii”, conchide acesta.

[stextbox id=”custom”]

 Szilagyi Levente

Szilagyi Levente

Szilagyi Levente

  • Are nouă ani de experienţă profesională, dintre care ultimii trei şi jumătate petrecuţi la AROBS.
  • A dezvoltat proiecte în zona home automation şi este unul dintre promotorii inovaţiei în companie. Nu în zadar a fost desemnat anul acesta the „Innovation man”.
  • Este pasionat de jocurile pe calculator, motiv pentru care a şi urmat cursurile Universităţii Tehnice din Cluj. Primul său joc l-a creat în clasa a VI-a.
  • Este un programator extrem de creativ, care reuşeşte să dezvolte soluţii utilizând gadget-urile de ultimă generaţie.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu