Sus paharul!Poetul Ion Mureșan, sărbătorit la scenă deschisă în ajunul zilei sale de naștere

Foto: Dan Bodea

Poetul Ion Mureșan a fost sărbătorit joi după-amiază printr-o seară specială de poezie și muzică în Sala Auditorium Maximum a Colegiului Academic (UBB), cu o zi înainte de a împlini 60 de ani. Pe parcursul a două ore pline de bună dispoziție care au avut ca laitmotiv „Paharul”, prietenii poetului i-au făcut acestuia daruri, au evocat amintiri și i-au făcut urări, seara încheindu-se cu un concert semnat Ada Milea şi Bobo Burlăcianu pe versuri de Ion Mureşan. Pe scenă, alături de sărbătoritul serii, au urcat rectorul UBB, Ioan Aurel-Pop, primarul Emil Boc, criticii literari Irina Petraș și Al. Cistelecan, poetul Ștefan Manasia, sociologul Vasile Sebastian Dâncu, sculptorul Ioan Marchiș, eseistul Mircea Muthu, criticul literar Ion Pop, traducătorii Virgil Stanciu și Szántai János, editorul Gavril Ţărmure, scriitorul Alexandru Vlad şi Eugen Mureșan, primarul din Vultureni, comuna în care s-a născut poetul Ion Mureșan. Amfitrionul evenimentului a fost editorul Vasile George Dâncu, directorul Editurii Eikon.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Dacă din partea primarului Emil Boc, Ion Mureșan a primit promisiunea că în prima ședință a Consiliului Local va fi propus pentru acordarea titlului de Cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, profesorul Virgil Stanciu a propus instituirea unei noi distincții la nivel de municipiu, respectiv cea de Poet Laureat al Clujului, care să îl aibă ca prim premiat pe poetul Ion Mureșan. Traducătorul Szántai János a venit la rândul său cu o altă propunere, aceea ca sărbătoritul serii să devină Cetățean de onoare în toate crâșmele din Cluj în care nu deține deja acest titlu. Ștefan Manasia, reprezentantul tinerei generații de poeți clujeni, i-a dedicat sărbătoritului un sonet visat într-o noapte friguroasă de ianuarie, iar sociologul Vasile Sebastian Dâncu i-a dăruit poetului o sculptură reprezentând o muză.

Elogiile au continuat pe durata întregii seri. „Ion Mureșan ne amintește în fiecare zi că fără euforie, de multe ori, nu există creație. Pentru aceasta, ca mare creator, rămâne nemuritor indiferent de vârsta pe care o are”, i-a transmis poetului, rectorul UBB, acad. prof.univ dr. Ioan Aurel Pop.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

 „Toată lumea știe despre Ion Mureșan că este un mare poet. Eu mi-am dus la București o carte de-a lui, «Oglinda aburită», din care citesc în fiecare seară câte o mică povestioară când mi-e dor de casă, de Cluj sau de tatăl meu. Scrie în acea carte, Ion, că majoritatea oamenilor umblă cu viziera trasă și poetul vine din când în când să le ridice oamenilor viziera de pe ochi să vadă lumina. Cred că acesta este rolul poeților în societatea noastră. Îți mulțumim Muri pentru că am aflat de la tine că se termină brusc copilăria, fără preaviz și doar după aceea lucrurile încep să fie exact ce le spune numele lor. Tot Muri vine să dea nume lucrurilor și să ne prelungească copilăria”, a spus Vasile Dâncu în discursul său dedicat poetului.

Ion Mureșan,   alături de scriitorul Alexandru Vlad și sociologul Vasile Dâncu/Foto: Dan Bodea

Ion Mureșan, alături de scriitorul Alexandru Vlad și sociologul Vasile Dâncu/Foto: Dan Bodea

„Am aflat de pe afișe, de la dumneavoastră, din Observatorul Cultural că Ion Mureșan ar avea 60 de ani. Nu are. E mai tânăr ca mine. Cum poate avea cineva mai tânăr ca mine, 60 de ani?”, a precizat, la rândul său,  scriitorul Alexandru Vlad.

La sfârșitul discursurilor prietenilor săi, Ion Mureșan a evocat în fața acestora și în fața unei săli pline momentele revelatoare pe care le-a avut în cei 60 de ani de viață.

„La început mi s-a făcut rușine și nu știu dacă merit toate cuvintele frumoase care s-au spus despre mine. E o surpriză pentru mine că fac 60 de ani. Este o victorie a timpului și a prieteniei. Vă mulțumesc că ați venit să mă ajutați să trec peste hop-ul acesta. M-am gândit să vă țin o conferință despre poezie, dar o să vă povestesc experiențele revelatoare pe care le-am avut în 60 de ani. Prima a fost când am constatat că poezia se poate scrie de mână, nu doar de tipar. A fost extraordinar când mai târziu am scris poezie de mână. O altă experiență a fost când am atins haina unui poet adevărat care mi-a confirmat că poetul există ca persoană. Am mai avut experiența cu numele meu când l-am văzut prima dată tipărit. Aveam senzația că cineva locuiește în mine și folosea numele meu. A fost apoi experiența când am realizat că poezia este o dovadă a existenței lui Dumnezeu. O ultimă experiență revelatoare a fost când m-am întrebat ce se întâmplă cu sufletele oamenilor când mor. Sufletele morților sunt depozitate în poezii. Dumnezeu a creat poeții ca să aibă depozite pentru sufletele celor care au plecat. Poezia are o putere vindecătoare, așa cum organismul are nevoie de anticorpi, și o societate bolnavă are nevoie de poeți”, a precizat Ion Mureșan în discursul său la finalul primei părți a serii.

Ion Mureșan,   la finalul discursului,   în aplauzele invitaților/Foto: Dan Bodea

Ion Mureșan, la finalul discursului, în aplauzele invitaților/Foto: Dan Bodea

Evenimentul a continuat cu un concert susținut de Ada Milea și Bobo Burlăcianu, care au răspuns dorinței publicului și au revenit la nu mai puțin de trei bis-uri.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Cu prilejul evenimentului organizat în Sala Auditorium Maximum a fost lansat și volumul Pahar, într-o ediţie de lux multilingvă realizată de Editura Şcoala Ardeleană din Cluj-Napoca. Poemul este ilustrat cu 10 desene de Ioan Marchiș şi secondat de versiuni în engleză (traducere de Virgil Stanciu), franceză (traducere de Dumitru Ţepeneag), germană (traducere de Ernest Wichner), italiană (traducere de Danilo De Salazar) şi maghiară (traducere de Szántai János).

21IMG_5217

Evenimentul a fost organizat de Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj, Fundaţia Culturală „Archeus” Baia Mare, Editura Şcoala Ardeleană Cluj-Napoca şi Primăria Comunei Vultureni.

 [stextbox id=”custom”]

21IMG_5121Ion Mureşan s-a născut în Vultureni pe 9 ianuarie 1955. A făcut parte din gruparea revistei Echinox. După absolvire devine membru al cenaclului Saeculum din Beclean. Între anii 1981 şi 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista Tribuna din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean şi redactor-şef al revistei Verso din Cluj. A debutat cu poezie în revista Cutezătorii(1968). În 2005 a fost invitat în Franţa în cadrul programului Les Belles Étrangères. De-a lungul timpului, a publicat volume de poezii si eseuri. Printre volumele de poezii se regăsesc “Cartea de iarnă” publicată în 1981 la Bucureşti în cadrul editurii Cartea Românească, “Poemul care nu poate fi înţeles” publicat la editura Arhipelag din Târgu Mureş în anul 1993, volumul “Paharul/Glass/Au fond de verre” publicat în anul 2007 la Baia Mare de Fundaţia Culturală Archeus & Scriptorum precum şi volumul “Cartea Alcool” apărută la Bistriţa la editura Charmides în anul 2010. Poetul Ion Mureşan ne-a reprezentat cu cinste şi în afara graniţelor României. Astfel, volumul de poezii “Le movement sans couer de l’image” a apărut la Berlin în anul 2001. (…) A publicat şi la Viena în anul 2008 volumul de poezii “Zugang verboten / Acces interzis”. (…) Numele lui apare într-o serie de antologii (…) Uniunea Scriitorilor din Romania i-a acordat doua distincţii importante de-a lungul anilor, Premiul de debut în anul 1981 şi premiul pentru poezie în anul 1993.

De asemenea, Ion Mureşan este laureatul ediţiei a XXIII-a a Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia pe anul 2013 și  Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj – “Clujean de onoare”.

[/stextbox]

Ma jos puteți urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Distribuie:

Postaţi un comentariu