Statuie pentru Lulu/Cei care îl îndrăgesc pe Lulu fac apel la ridicarea unei statui dedicate frumosului nebun al Clujului

Foto: Dan Bodea

În ziua în care ar fi împlinit 63 de ani, Lulu ar fi râs cu lacrimi la spectacolul care i-a fost dedicat de o parte dintre cei mai buni prieteni ai săi. Unul dintre cele mai îndrăgite personaje ale Clujului a fost omagiat marți seară de majoritatea celor care l-au cunoscut sau care l-au întâlnit măcar o dată pe străzile orașului cerându-le „un leu de tri”. Lulu, cu numele său real Iosif Covaci, ar fi împlinit în data de 9 decembrie 63 de ani. La opt ani de la moartea sa, scriitorul Cornel Udrea, Asociația Culturală Interludis și alți colaboratori au pus bazele primei ediții a festivalului „Lulu-Dă-mi un leu de tri!”, cu promisiunea că o dată la doi ani vor fi organizate și alte ediții. Spectacolul a fost precedat de  o expoziţie şi o lansare a povestirii monografice “Lulu-Dă-mi un leu de tri!”, volumulele epuizându-se în prima jumătate de oră de la punerea lor în vânzare.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Spectacolul și seria de evenimente organizate la Casa de Cultură a Studenților au fost și un apel către municipalitate de a realiza o statuie în amintirea frumosului nebun al orașului. „Venim cu rugămintea ca Lulu să aibă o statuie în parc, să ne adunăm acolo, să spunem că ne întâlnim la Lulu, să descopere tinerii dragostea și să își dea întâlnire lângă acea statuie, iar noi cei mai în vârstă, să ne găsim și să ne depănăm amintirile”, a precizat amfitrionul spectacolului, umoristul Cornel Udrea. Spectacolul care a durat mai bine de trei ore a fost „vegheat” îndeaproape de o ipostază statuară realizată de Ilarion Voinea înfățișându-l pe Lulu.

Citiţi şi:

Lulu, nebunul frumos al Clujului, omagiat printr-un spectacol şi o lansare de carte

Momentele emoționante dedicate lui Lulu s-au desfășurat pe tot parcursul serii. Pe scenă au urcat, pe rând, corul de copii „Clubul vedetelor”, tinere dansatoare ale Liceului de Coregrafie şi Artă Dramatică “Octavian Stroia”, Trupa doi, Magda Pușcaș, Nelu Gocan şi formaţia Rapsodia Someşeană, Vali Guia, dar și actorul Dorel Vișan. Două dintre cele mai sensibile și aplaudate momente au fost oferite de actrițele Elena Ivanca și Anca Lăcusteanu. La fel de savurate de publicul din sală au fost şi bancurile din Ardeal spuse de Sorin Tănase, sau amintirile despre Lulu povestite de Vali Guia. Potrivit lui Cornel Udrea, invitaţii care au urcat pe scenă au făcut-o din bunăvoinţă, fără a aştepta o recompensă financiară.

Elena Ivanca/Foto: Dan Bodea

Elena Ivanca/Foto: Dan Bodea

Anca Lăcusteanu/Foto: Dan Bodea

Anca Lăcusteanu/Foto: Dan Bodea

”E vorba de emoție pentru că Lulu înseamnă Cluj, Lulu înseamnă Clujul veseliei și tristeții noastre și iată că cineva l-a adus printre noi. Propunerea lui Cornel Udrea de a amplasa o statuie a lui Lulu undeva într-un parc sau la un colț de stradă mi se pare una dintre cele mai frumoase idei care au apărut în ultima vreme. Merită Clujul, merităm noi, merită Lulu așa ceva. Spectacolul din seara asta este, dacă vreți, un nou tip de colindă pentru un alt tip de Crăciun, mai bun, mai frumos.

Cred că replica lui Lulu făcută de Ilarion Voinea la scara unu la unu, încât îți dă impresia că îl vezi în fața ochilor, este foarte potrivită. Bineînțeles, în variantă monocromă, așezată undeva discret în oraș, nu pe un piedestal, să rămână printre noi, o astfel de statuie ar fi pentru toți o încântare”, a declarat pentru Transilvania Reporter prof. univ. dr. Dorel Găină, la finalul evenimentului dedicat lui Lulu.

Mai jos puteți urmări o galerie foto realizată de Dan Bodea:

Distribuie:

Postaţi un comentariu