Sportul primarilor: dau bani pentru pasiunile lor! Maramureşul investeşte în sport dublu faţă de Cluj
Ambițiile autorităților locale de a-și pune localitățile pe care le conduc pe harta marii performanțe sportive se regăsesc în sumele de bani cu care finanțează echipele și cluburile din fiecare zonă. Anual câteva milioane de euro, de la bugetele locale și județene, sunt dirijate înspre activitățile sportive, iar performanțele se reflectă cel mai bine în zerourile din aceste sume. A devenit o modă ca primăriile să-și asocieze numele cu echipele de fotbal și nu numai, din fiecare oraș, fiind de cele mai multe ori și acționar amjoritar.
Împărţeala banilor pentru sport … după ureche şi criterii învechite
Clubul Sportiv Universitatea este emblema performanțelor sportive din județul Cluj. Anual sportivii ”universitari” aduc glorie și onoare municipiului de pe malul Someșului. Titlurile naționale și rezultatele, unele excepționale, la nivel internațional, nu-i lasă indiferenți pe cei care ne conduc destinele. Astfel CS Universitatea primeşte cei mai mulţi bani din bugetul destinat sprijinirii activităţilor sportive din Cluj-Napoca. În acest an gruparea sportivă a primit două milioane din totalul de 3, 8 alocate pentru sport. ”Nu trebuie să mire pe nimeni acest lucru, în condițiile în care clubul nostru are an după an rezultate bune și foarte bune. Par mulți bani, dar nu e chiar așa ușor să-i drămuiești. Noi trebuie să împărțim acești bani tuturor secțiilor din club și nu sunt puție. Evident criteriul performanței este cel care primează atunci când defalcăm această sumă pentru fiecare secție în parte. Mereu vor exista și nemulțumiri însă conducătorii secțiilor noastre știu foarte bine că nu poți să aloci aceași sumă pentru echipa de handbal feminin, care este de ani buni pe podium în Liga Națională și tot atâția pentru volei spre exemplu”, a explicat Ovidiu Vasu, președintele CS Universitatea. Pe locul secund în privința finanțării primite de la Primărie și Consiliul Local, se află Clubul Sportiv Municipal cu 370.000 lei, iar podiumul este completat de CSS Viitorul cu o alocre de 165.000 lei. Nici CS Liceul cu Program Sportiv, CS Voinţa sau CS Politehnica nu au fost uitate, acestora revenindu-le câte 90.000 lei de la bugetul local. Din această sumă, sportivii legitimaţi primesc un cuantum de 15 lei zilnic de persoană, pentru asigurarea alimentaţiei zilnice.
“Primăria Cluj-Napoca acordă o importanță deosebită încurajării activităților sportive pentru toți clujenii, dovadă atât creșterea sumelor direcționate către sport cât și proiectele de investiții pe care le avem în plan pentru acest an. Menționez aici proiecte noi precum baza sportivă și de agrement pe care planificăm să o amenajăm în cartierul Gheorgheni sau finalizarea unor proiecte de anvergură precum Sala polivalentă”, a punctat Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca.
Edilul a mai arătat că este dispus să repartizeze bani și către cele două cluburi de fotbal din oraș, câte un milion pentru fiecare, dar că în acest moment nu există un cadru legal pentru a face acest lucru.
La polul opus se situează Consiliul Județean Cluj care a alocat doar 1, 1 milioane de lei pentru desfășurarea activităților sportive, adică mai puțin decât a oferit primăria din Turda echipei locale de handbal Potaissa.
”Fac un ultim apel tuturor parlamentarilor de Cluj, indiferent de culoarea politică, dar mai ales acelor de la putere, să susțină în Parlament, în septembrie, adoptarea unui amendament la Legea Sportului care să permită finanțarea de către Consiliul Local și Primărie a Universității Cluj. Universitatea și-a câștigat cu greu dreptul de a rămâne în Divizia A, în primul rând prin forța extraordinară și mobilizarea jucătorilor, pe de altă parte prin efortul organizatoric de a câștiga procesul la TAS. Acum, doar un mic demers legislativ care stă pe banca Parlamentului de a trece prin plen amendamentul pe care l-am formulat și l-am acceptat ca premier dar nevalidat până acum mai rămâne pentru a le da banii pe care îi avem în buget de doi ani, dar nu îi putem acorda datorită legislației”, a declarat Emil Boc.
Baia Mare vrea să iasă din anonimat prin sport
Ani, zeci de ani, sportul băimărean a fost Cenuşăreasă pentru administraţia locală, încercând să supravieţuiască din resturi aruncate neglijent de la masa bogaţilor şi din bănuţii primiţi din cerşit, pe la uşile marilor afacerişti locali. Lucrurile au început să se schimbe, încet, dar sigur, iar “felia” alocată sportului a crescut de la un an la altul. 2013 nu face excepţie, mai ales că este un an în care toţi microbiştii aşteaptă minuni. Performanţa nu se face cu mărunţiş, iar acest lucru s-a adeverit imediat după ce sumele alocate sportului au crescut considerabil. HCM Baia Mare a ajuns, pentru prima dată în istorie, în Champions League, Minaur a revenit pe prima scenă a handbalului românesc, rugbiştii luptă pentru titlul naţional, voleibaliştii joacă în cupele europene, iar fotbalul, în moarte clinică până anul acesta, a fost resuscitat.
La începutul anului, Consiliul Local a anunţat cum va fi făcut-ă împărţirea banilor. Dacă anul trecut aleşii locali au alocat circa 1.8% din buget sportului, anul acesta suma a crescut la aproximativ 7 milioane lei, adică la 2% din bugetul Băii Mari.
Aşa cum se aştepta toată lumea, partea leului a revenit celor trei echipe de la care anul acesta se aşteaptă cele mai mari performanţe, respective HCM Baia Mare, CSM Ştiinţa Baia Mare şi Minaur, fiecare primind suma de 1.400.000 lei.
Repartizarea bugetului de la Consiliul Local Baia Mare:
* CSM Ştiinţa Baia Mare (rugby – SuperLigă): 1.400.000 lei
* HCM Baia Mare (handbal feminin – Liga Naţională): 1.400.000 lei
* HCM (Minaur) Baia Mare (handbal masculin – Divizia A): 1.400.000 lei
* FCM Baia Mare (liga 3): 150.000 lei
* CS Ştiinţa Baia Mare (echipa de volei): 200.000 lei
* Gala Sportului Băimărean: 325.000 lei
Aberaţii
Lucrurile nu stau la fel când vorba despre banii de la Consiliul Judeţean. Dincolo de faptul că suma a fost una de trei ori mai mică, împărţirea fondurilor a creat confuzie şi nemulţumire în rândul oamenilor de sport din Maramureş.
Consiliul Judeţean a alocat banii pentru sport în două tranşe. Astfel, în primăvara acestui an a fost repartizată suna de 1.500.000 lei pentru echipele din primul eşalon, respectiv 800.000 – echipa de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare, 600.000 – echipa de volei Ştiinţa Explorări Baia Mare şi 100.000 – HCM Baia Mare. Discrepanţele fiind evidente, s-au solicitat explicaţii. Acestea sunt simple, însă nu şi logice. Criteriul principal de acordare a fondurilor o reprezintă performanţa din anul calendaristic precedent, însă în cazul sporturilor de echipă, unde un sezon competiţional cuprinde doi ani calendaristici, acest lucru este mai mult decât aberant. Un exemplu evident îl reprezintă echipa de handbal feminin, care, deşi vicecampioană naţională şi câştigătoare a Cupei României în sezonul 2012-2013, a primit fonduri pentru locul 8 ocupat la finele sezonului 2011-2012.
Lucrurile nu au fost remediate nici la următoarea alocare de fonduri, atunci când 46 de cluburi şi asociatii sportive din Maramureş au primit suma totală de 500.000 lei. Cei mai mulţi bani au revenit Asociaţiei Judeţene de Fotbal şi Clubului Sportiv eXtrem, care au primit fiecare câte 103.000 lei.
La o succintă parcurgere a listei s-a putut observa o diferenţă semnificativă între cele trei cluburi de handbal de juniori, respectiv eXtrem, Academia Minaur şi Marta, dintre care primii au primit o sumă de mai bine de 3 ori mai mare decât celelalte două.
“Ţin să precizez că am luat în calcul doar activitatea de anul trecut. Poate anul viitor sumele vor fi mult diferite, având în vedere că în 2013 Academia Minaur, de exemplu, a avut rezultate excepţionale. Acelaşi caz a fost la noi şi în cazul echipelor de primă ligă, cum ar fi HCM Baia Mare”, a declarat la acea vreme vicepreşedintele Consiliului Judeţean Gabriel Zetea.
O altă nedumerire a fost legată de CSM Baia Mare, club care are nu mai puţin de 10 secţii şi care a primit doar 10.000 lei, comparativ, de exemplu, cu Fundaţia Gheorghe Demeca, care a primit 8.000 lei.
“Noi încercăm să promovăm cât putem de mult asociaţiile şi cluburile care ajută copiii. CSM Baia Mare a primit o sumă importantă pentru rugby, iar în plus ei primesc şi finanţare de la stat, fiind club departamental”, a explicat Zetea.
Bazele sportive în colaps
Performaţa sportivă se face greu printre mărăcini şi bazine goale. Tocmai de aceea, situaţia bazelor sportive din Maramureş devine mai îngrijorătoare, de la o lună la alta. Terenul de atletism este într-o stare jalnică, iar sportivii care se pregătesc printre norii de praf şi tufele de mărăcini de pe margine, îşi pot aminti cu greu culoarea aurului.
Aceeaşi situaţie este şi la Ştrandul Municipal, o incintă de mult închisă publicului, unde bălăriile au umplut toată zona.
Consiliul Local aşteptă de doi ani ca Ministerul Tineretului şi Sportului să treacă bazele sportive în patrimonial administraţiei publice locale, astfel încât să poată fi demarcate o serie de investiţii şi lucrări de modernizare.
“De doi ani tot aşteptăm să ne dea bazele nouă pentru a putea investi. Terenul de atletism şi ştrandul sunt în acest moment două ruşini ale municipiului Baia Mare, două puncte negre pe harta dezvoltării din ultimii ani. Până acum nu am reuşit să facem nimic. Cei de la Bucureşti tergiversează problema şi vă mărturisesc că eu nu mai am speranţe, am doar vise”, a declarat primarul băimărean Cătălin Cherecheş.
Primăria mumă, Consiliul Județean ciumă
La Satu Mare doar Primăria este cea care sprijină cluburile mari, dacă e să ne orientăm după sumele alocate în 2013: 130 000 lei pentru CSM Satu Mare, 50 000 lei CS Satu Mare, 350 000 lei Olimpia Satu Mare și 15 000 lei UNIO Satu Mare. În opoziție, Consiliul Județean n-a fost prea darnic cu cluburile sportive din urbe însă chiar și așa suma de 650 000 alocată Olimpiei Satu Mare „bate” totalul alocat de Primărie tuturor celorlalte cluburi.
Dar să luăm defalcat sumele primite de către cluburile sportive atât de la Primărie cât și de la Consiliul Județean. CSM Satu Mare a primit în acest an 130 000 de lei din care secția de baschet 70 000 de lei iar cea de handbal 60 000. Președintele clubului, Valeriu Neagu este total nemulțumit deoarece în sezonul trecut s-au alocat 1, 7 milioane de lei pentru ambele secții. „ Faptul că se reduce atât de drastic bugetul va avea repercusiuni în primul rând la secția de baschet feminin unde în ultimii ani am fost o prezență constantă pe podium. Desigur că vom renunța la jucătoarele străine și în special la americance care aveau un salarii mult prea mari la ce ne putem permite în momentul actual. În aceste condiții conducerea secției de baschet a luat decizia de a renunța la serviciile jucătoarelor din străinătate, lotul CSM-ului urmând a fi completat cu sportive din România și în special cu junioare de perspectivă.” ne-a informat președintele CSM. Tot de la el am aflat că la gruparea sătmăreană urmează să ajungă o serie de jucătoare de la echipa națională sub 20 de ani a României, pregătită de Dan Fleșeriu, tehnicianul de numele căruia se leagă performanțele din ultimii ani ale echipei și care săptămâna viitoare este așteptat să-și renegocieze contractual. Președintele Neagu ne-am mai comunicat faptul că în 2013 Consiliul Județean n-a alocat nici un ban clubului.
CS Satu Mare, clubul care are în subordine patru secții, scrimă, atletism, lupte Greco Romane ( sporturi olimpice) și radio amatorism ( sporturi neolimpice) a primit în acest an 50 000 de lei de la Primărie iar din partea Consiliului Județean nu a primit nimic. Președintele CS Satu Mare, Marcel Tarța așteaptă și cealaltă jumătate a sumei care a fost aprobată clubului. “ Pot să afirm că sunt parțial mulțumit de suma primită de la Primărie dar mă doare că unor secții, cum sunt luptele greco – romane, le-am alocat mult prea puțin față de ce performanțe au obținute anul acesta” spune directorul Tarța. Trebuie să amintim faptul că în 2013 sportivii CS Satu Mare au obținut 29 de medalii din care 9 la scrimă (4 aur, 3 argint 2 bronz la competițiile interne de copii, tineret și seniori dar și 2 medalii de argint obținute de Amalia Tătăran la întrecerile internaționale, C.E juniori Budapesta, respectiv C.E seniori Zagreb), 7 medalii la atletism ( 1 aur, 5 argint, 1 bronz la C.N de copii, cadeți și tineret) și 4 medalii la lupte greco romane ( 3 argint și 1 bronz ( toate la cadeți).
Club bogat, club sarac
Poate cel mai favorizat club pe 2013 dar care și necesită un buget pe măsură este Olimpia Satu Mare, club care a primit 650 000 lei de la Consiliul Județean și 350 000 lei de la Primărie. “Toată lumea spune că am primit cei mai mulți bani atât de la Primărie cât și de la Consiliul Județean însă trebuie să înțeleagă că la fotbal mai ales când ai promovat în Liga secundă altele sunt pretențiile dar și costurile. Eu am solictat în acest sezon cel puțin un buget de 2, 4 miloane de lei la echipa mare și 700 000 lei pentru echipele de juniori, însă nu cred că vom primi acești bani” ne-a declarat Dan Băbuț, președintele Olimpiei. „Cenușăreasa” la capitolul finanțare pe 2013 este de departe CS UNIO Satu Mare, singurul club sindicalist din România și care are în subordine cinci secții. Chiar dacă au câștigat în acest an 15 medalii din care 13 la judo, 2 la popice și una la box celor de la CS UNIO li s-au alocat doar 15 000 de Ron, toată suma fiind primită de la Primărie. „ Nu este zi să nu merg cu jalba în proțap atât la Primărie cât și la Consiliu Județean însă de fiecare dată mi se servește aceași poveste, <Deocamdată nu sunt bani dar sunteți primii pe listă>. Chiar și cu acest buget de austeritate pe care-l avem, sportivii noștri vor aduce în continuare glorie pentru sportul sătmărean.” ne-a declarat președintele clubului, Ioan Istrăuan.
Text: Nicolae Ghișan, Tania Purcaru